Kijev nastavlja da progoni sveštenstvo kanonske UPC: Optužili mitropolita Joasafa za subvenzivne radnje

0

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) optužila je mitropolita Kirovogradske eparhije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve za subverzivnu aktivnost protiv države i raspirivanje vjerske mržnje.

Služba bezbjednosti prikupila je nepobitne dokaze o krivici poglavara Kirovogradske eparhije UPC za subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine. Utvrđeno je da su u crkvenim zajednicama ljudima dijelili neprijateljsku propagandnu literaturu koja je štampana u hiljadama primjeraka u štamparijama zemlje agresora“, navodi se u saopštenju Službe bezbjednosti Ukrajine na Telegramu.

Kako je precizirano, mitropolit, čije se ime ne navodi, navodno je bio u najbližem krugu patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila, „sa kojim je koordinirao širenje prokremaljskih pogleda u regionu“. Takođe se navodi da su tokom pretresa na teritoriji eparhije pronađena „dokumenta sa dokazima o prepisci sa moskovskim ‘pokroviteljima’“.

Prema zaključcima nezavisne ekspertize, prestupnička aktivnost mitropolita ugrožava državnu bezbjednost Ukrajine“, navodi se u saopštenju SBU.

Mitropolit se sumnjiči prema članu 161 Krivičnog zakonika Ukrajine „Kršenje ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihove rasne, nacionalne, regionalne pripadnosti, vjerskih uvjerenja, invaliditeta i drugih karakteristika“.

Prema informacijama na sajtu UPC, na čelu Kirovogradske i Novomirgorodske eparhije je mitropolit Joasaf.

Ranije je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski sproveo odluku Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine o ograničavajućim mjerama protiv predstavnika vjerskih organizacija koje su navodno povezane sa Rusijom, navodi se u ukazu koji je objavljen na zvaničnom sajtu predsjednika.

Lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine zabranjuju djelovanje UPC. Konkretno, poslanici Lavovskog oblasnog saveta donijeli su odluku da zabrane djelatnost UPC na teritoriji oblasti.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini učestali su napadi ukrajinskih nacionalista na crkve, sveštenstvo i vjernike kanonske UPC.

(sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.