Kavarić: Nije mi poznato da još neka vjerska zajednica traži potpisivanje Temeljnog ugovora sa državom

0

Iako se još čeka na potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, dio članova manjinske vlade Crne Gore iz redova suverenističke Socijaldemokratske partije uveliko radi na tome da se istovremeno potpiše ugovor i sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

Ako bi se to kojim slučajem desilo, bio bi to presedan i poništio bi opštenarodnu borbu za odbranu svetinja SPC u Crnoj Gori, koja se manifestovala kroz „litijski pokret“ i kasnije pad režima Mila Đukanovića. Hajku predvode dvojica ministara, osvjedočenih protivnika Srpske pravoslavne crkve, izopštenih iz pravoslavne vjere – šef diplomatije Ranko Krivokapić i obrane Raško Konjević. Oni traže od premijera Dritana Abazovića što hitnije potpisivanje ugovora sa organizacijom raspopa Miraša Dedeića, koga je raščinio vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Pravnici upozoravaju da se pokušava napraviti skandal potpisivanjem temeljnog ugovora sa tzv. CPC kako bi se ta pseudoreligiozna organizacija formalno-pravno izjednačila sa SPC.

„Kao zastupnik i član tima Srpske pravoslavne crkve, jedine kanonske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, u dužem vremenskom periodu pregovaranja sa državom, nisam se interesovao za vjerske zajednice koje nisu uredile svoje odnose sa državom na ugovornom nivou. Predmet mog interesovanja su bili ugovori koje je Vlada već zaključila sa drugim verskim zajednicama – rimokatolicima, muslimanima i Jevrejima, jer je naš pregovarački tim vodio računa da Srpska pravoslavna crkva dobije onaj stepen prava koji je već, kao standard, ostvaren u dvostranim obligacionim aktima koji su već ovjereni sa drugim zajednicama, kako naša Crkva ne bi imala manji stepen prava i standarda“, kaže za „Novosti“ Dalibor Kavarić.

Sve vjerske zajednice koje su evidentirane ili registrovane u Crnoj Gori imaju, tako, pravni osnov i mogućnost u domaćim i međunarodnim propisima da svoje odnose urede sa državom na način koji garantuje poštovanje drugih verskih zajednica.

Foto: Litije

 

„U ovom trenutku nije mi poznato da je još neka druga verska zajednica osim nas u pregovorima sa državom ili da je Vladi uputila inicijativu za pregovore oko zaključenja ugovora, ili barem to nije učinila javno. Ono što je po meni bitno jeste zaključak što perfektnijeg pravnog akta koji će krunisati, olakšati i uokviriti dalju misiju naše Svete crkve u Crnoj Gori“, kaže Kavarić.

Povratak Ranka Krivokapića u politiku na funkciju ministra spoljnih poslova označava radikalizaciju prilika u Crnoj Gori i pokušaj da se oživi politika diskriminacije i progona srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, ocenili su iz Demokratskog fronta.

Poslanik ovog političkog saveza Jovan Vučurović kaže da nije prošlo mnogo vremena od formiranja manjinske vlade, a da je ona pokazala da će joj glavna smjernica u spoljnoj politici biti konfrontacija sa Srbijom i srpskim narodom. Reagovali su i iz Miholjskog zbora poručujući da SDP-ovi ministri na prevarantski način pokušavaju da legitimizuju pitanje CPC, dok istovremeno vode kampanju govora mržnje prema srpskom narodu u Crnoj Gori.

„Ako je Srpska pravoslavna crkva strano telo u Crnoj Gori, kao što navodi penzioner Ranko Krivokapić, pežorativno je nazivajući Crkva Srbije, kako to da mu podjednako strana nije Crkva Vatikana ili Crkva Turske koja njegovoj verskoj organizaciji treba da preda tomos o priznanju? Ukoliko Vlada nastavi da protežira ovakve izjave Ranka Krivokapića, smatraćemo da je antisrpska politika dobila svoj novi zamah sa starim eksponentima kojima se očigledno mnogo toga prašta“, poručuju iz Miholjskog zbora.

Podsjećamo, NVO Crnogorska pravoslavna crkva osnovana je i registrovana 2000. godine u policijskoj stanici na Cetinju, i organizacija je kojoj, po svim sprovedenim kampanjama, narod najmanje veruje.

Poslednji napadi Ranka Krivokapića i njegovih istomišljenika na bivšu ministarku Vesnu Bratić nisu ništa drugo nego pokazatelj da se anticrkveni, antipravoslavni i antisrpski duh ponovo vratio na mesto odakle ga je narod poslao u političku prošlost – poručuje protojerej Nikola Pejović. – I ne samo da se vratio, nego ovi sejači mržnje i razdora su još odlučniji da nastave tamo gde su stali pre dve godine, željni osvete.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.