Biznis Dragana Brkovića: Milov kum napravio dug od 20 miliona!

1

Godinama unazad kompanije u vlasništvu Dragana Brkovića, kontroverznog biznismena i kuma aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predstavljaju velike poreske dužnike i nalaze se na „crnoj listi“.

Tako su, prema presjeku poreskog duga od 8. maja prošle godine, njegove četiri kompanije dugovale ukupno 19,3 miliona evra.

Shodno ovim podacima, najveći dužnik je „Vektra Jakić“ sa 10,6 miliona evra. Riječ je o kompaniji kojoj je omogućena nekontrolisana eksploatacija pljevaljskih šuma na koju, uprkos predviđenoj stavki iz koncesionog ugovora, Brković nije isplaćivao državi niti jedan evro koncesione naknade, zbog čega je aktuelni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović odlučio da se bjesomučno arčenje pljevaljskih šuma od strane posrnulog privrednog giganta – prekine.

Podsjetimo, ministar Stijović je nedavno, gostujući na televiziji Vijesti, saopštio frapantan podatak, prema kojem je država dodijelila „Vektri Jakić“ koncesije u maju 2006. godine, iako je ova kompanija osnovana tek dva mjeseca kasnije.

„Koncesione nadoknade vrijednosti od preko 15 miliona evra, dodijeljene su preduzeću koje ne postoji“, poručio je Stijović.


Ime Dragana Brkovića, kuma aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, aktuelizovano je u slučaju afere oko Abu Dabi fonda, zbog čega je po nalogu specijalne tužiteljke Stojanke Radović saslušan u istrazi nenamjenskog trošenja novca kredita.

Na saslušanju Brković je negirao navode iz optužnice, a potom se obrušio na prethodnu Vladu.

“Prethodna Vlada se nije bavila proizvodnjom, nju nije interesovala ni proizvodnja, ni izvoz ni zapošljavanje. To je bila više šminkerska vlada koja je političkom pričom, a to su naravno glasači i kaznili. Nijesu litije bile zbog crkve već zbog socijalnog nezadovoljstva, jer vidite kakav je izvoz, kako se živi, kakva je zapošljenost. Vidite svakim danom, preko 50.000 radnika prima ispod 250 eura, sve su to stvari sa kojima je Vlada trebala da se bavi, da daje podršku i podsticaj, a ne obračun sa neposlušnicima, odnosno onima koji nijesu u njihovim vizijama i nijesu oni sa kojima oni upravljaju“, kazao je Brković u izjavi za televiziju Vijesti.

Odbornik u SO Pljevlja i funkcioner Demokrata, Bojan Krvavac, izrazio je nadu u razgovoru za IN4S da je inicijativa resornog ministarstva da se Vektri Jakić ukine privremena mjera kojom je ovom preduzeću i dalje dozvoljena eksploatacija pljevaljskih šuma – početak procesa pred relevantnim sudskim instancama, kojima će, kako je rekao, grobar šumarstva i šuma u Pljevljima, Dragan Brković, biti konačno doveden k poznaniju prava.

“Način na koji je Brković arčio pljevaljske resurse, ponižavao radnike i uništavao čitavu jednu privrednu granu, a sve zbog bliskosti mafijaškom režimu Mila Đukanovića, vjerujem da nije zabilježen u novijoj evropskoj praksi. Iako je 2006, od strane DPS glasnogovornika dočekan kao „invvestitor koji će preporoditi Pljevlja“, Brkovićeva Vektra je za ovih 15-tak godina uspjela da posluje apsolutno van svih zakonskih okvira koje pravna nauka poznaje: da ne plaća zarade zaposlenima, da duguje dobavljačima, da ne uplati ni cent koncesione naknade državi i opštini, da finansijski funkcioniše a da su svi računi firme blokirani, da 2006. dobiju koncesije a da firma „Vektra Jakić“ ne postoji na papiru, da nema imovine koja se vodi na firmu a da dobija enormne kredite itd itd. Vjerujem da na ovaj način, ovim kršenjem svih mogućih zakona i pravila poslovanja, Vektra Jakić nije mogla poslovati ni u Somaliji a kamoli u zemlji kandidatu za članstvo u EU. Ipak, ništa nije bilo nemoguće ako ste bili tajkun Mila Đukanovića, pa je i poslovanje Vektre Jakić samo dio mozaika nelogičnosti u poslednjih trideset godina“, naglasio je Krvavac i podsjetio na izjavu Dragana Brkovića koji je, pred saslušanje u tužilaštvu, optužio bivši vlast za opstrukcije u poslovanju.

„Na kraju, kada mafijaški brod tone, Brković iznebuha postaje opozicija režimu, pa pred saslušanje u tužilastvu optuži bivšu vlast za opstrukcije u poslovanju. Nadam se da će Vlada biti istrajna u istraživanju svih nezakonitosti u poslovanju Vektre Jakić, a da će drvna industrija u Pljevljima dočekati neke bolje dane, jer preduslovi za to svakako postoje“, zaključio je Krvavac u izjavi za in4s portal.

Kada će Opština Pljevlja naplatiti višemilionske dugove od „Vektre Jakić“

Pljevljaska lokalna uprava blokirala je račun „Vektre Jakić“ još 1. juna 2016. godine i od tada Vektra se nalazi u konstantnoj blokadi.

Još uvijek nije definisana tačna cifra dugovanja Brkovićeve kompanije prema Opštini, ali se taj iznos kreće u rasponu od 7,3 do skoro 8,5 miliona evra sa uračunatim porezima na lična primanja.

Mnogi su u ovakvom odnosu Brkovića prema Opštini Pljevlja uvidjeli i glavni razlog za ostavku prethodnog predsjednika opštine Mirka Đačića.
Đukanović sa Golubovićem i Milinkovićem (lijevo) na opštinskoj izbornoj konferenciji u Pljevljima (Foto: DPS)

Podsjetimo, ovaj turbulentni odnos nisu uspjeli da saniraju ni Milo Đukanović, ni bivši premijer Duško Marković, koji su nastojali, u više navrata, da izmire sukobljene strane i da dođu do – nikad ostvarenog – dogovora i rješenja.

1 Comment
  1. Podrška za ZBNK komentariše

    Primjer bahate nesojske sorte i lupeza nevidjenih razmjera. Neka to no su sve unistili. Sve im oduzet i u budžet. Nikad vise Milano, Monte Karlo…Sampanjci ,limuzine, letovi od 120.000 do Dubajiai nazad a u njima prskanja sampancima mladog auspuha i seika s Ruskim oligarsima. Gotovo

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.