Kako je Zelenski upropastio Ukrajinu i podredio Vašingtonu: Amerikanci isplaćuju plate državnim službenicima, nastavnicima, policajcima…

0

Sjedinjene Američke Države izdvaju novac za kupovinu oružja ukrajinskoj vojsci ali Amerikanci finansiraju i rad kijevske administracije, cjelokupnog državnog aparata.

Ako američka pomoć Ukrajini bude odložena, državni službenici, nastavnici, policajci ove jeseni mogli bi da ostanu bez plata, upozorava „Volstrit džurnal”.

SAD plaćaju Ukrajini i račune kijevske vlade, kao i rad cjelokupnog javnog sektora. Očekuje se da će američki sistem finansiranja plata Ukrajinaca i troškova kijevske vlade prestati sa narednog mjeseca zbog izostanka novih gotovinskih uplata posle odluke Kongresa, upozoravaju američki i ukrajinski zvaničnici.

SAD i druge zapadne zemlje donatori, u suštini, isplaćuju plate za 150.000 ukrajinskih državnih službenika i 500.000 nastavnika, profesora i obrazovnog osoblja, i finansiraju drugu državnu potrošnju, od zdravstvene zaštite do stambenih subvencija, piše „Volstrit džurnal”.

Posle odluke Kongresa koja ne uključuje finansiranje Ukrajine, sada zvaničnici u Vašingtonu i Kijevu pokušavaju da shvate kako će očekivana smanjenja pomoći uticati na sposobnost Ukrajine da finansira svoju administraciju i održi ekonomiju.

Debata koja se rasplamsala u Vašingtonu oko ekonomske pomoći Kijevu podelila je Kongres: neki republikanci insistiraju da američka sredstva treba da se troše na podršku sopstvenoj ekonomiji SAD.

S obzirom na zabrinutost Kongresa o korupciji u Ukrajini, ostaje nejasno koliku će podršku dobiti kada se priliv pomoći nastavi.

„Ne vidim alternativu. Finansiranje iz Sjedinjenih Država je ključno za opstanak Ukrajine“, rekao je Bil Tejlor, bivši američki ambasador u Kijevu, koji je sada potpredsjednik američkog Instituta za mir koji finansira Kongres.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.