“Kad lopovi počnu da brane ono što su stekli, neće biti ljućih boraca za poštenje, a protiv lopova!”

0

Piše: Dražen Živković, glavni i odgovorni urednik PRVA TV i osnivač informativnog portala “Borba”

Čini se da nikada kao danas, u naslovu teksta citirane riječi velikog Duška Radovića nijesu mogle originalnije da se preslikaju kao danas u dešavanjima u Crnoj Gori. Milo Đukanović, čovjek koji je za tri decenije svoje autokratske vlasti poharao Crnu Goru, danas ponovo pretenduje da dijeli lekcije. I to ni manje ni više nego o poštenju… moralu… i pogodite… zaštiti narodnih interesa!

O izdaji danas priča onaj koji je izdao i narod i sve svoje ideje. Državnik koji je izdao najmanje tri države, političar koji je na dva referenduma vodio dvije različite političke opcije i tokom kampanje pred oba referenduma protivnike nazivao izdajnicima.

A u međuvremenu je i sam, od naroda zavrijedio etiketu izdajnika, predanom služenju NATO paktu 1999. godine protiv države od koje je primao platu. I koja ga je izdržavala. No on nije izdržao da joj okrene leđa… i potraži bogatijeg gospodara.

Priča o izdaji, ponovo, jer možda ni o čemu drugom ne umije.

A upravo o tome, najmanje ima pravo da priča.

Duško Radović reče da kad lopovi počnu da brane ono što su stekli, neće od njih biti većih boraca za poštenje. Neki naš Duško Radović bi ovih dana mogao slobodno da kaže da kada izdajnici počnu da brane sve svoje izdaje, neće biti većih patriota od njih u borbi protiv “izdajnika”.

A šta je izdaja?

Izdaja nacionalnih interesa su novci za Blažove hidroelektrane, nedostajuće petlje za koje se Brajović pravi lud, bespovratni krediti majke Petra Ivanovića, devastacija i rasprodaja istorijskog i kulturnog nasleđa Crne Gore, sumnjive ofšor kompanije i utaja poreza, korupcija, kokain u magacinima Volija, krađa cigareta iz Luke Bar, okršaji kriminalnih grupa u sred bijelog dana dok država nijemo posmatra, Limenka, poharane Plantaže, aerodromi, privatizacija, partitokratija, nemaština, uništena sadašnjost i dugovima uzurpirana budućnost crnogorskoj omladini.

Sve je ti izdaja, a patriotizam svakako nije kad na protestu za “odbranu” države nosite prsluk od preko 4.000 evra. I džemper od preko 1.000 evra.

A šta je kršenje Ustava?

Kada narod opljačkate preko neustavnih akciza za gorivu i uzmete im preko 10 miliona evra. To Vam je gospodo 2.500 ovoh prsluka u kojima prva dama Crne Gore brani fotelju svoga muža, čisto da znate kad opet krenete da “branite” državu. I u tom kršenju su, gle čuda, učestvovali svi oni koji sada sa ulice “brane” Ustav. Da nije tragično bilo bi smiješno. Ali ovdje tragedija i komedija odavno idu ruku pod ruku.

Papir, nažalost, istrpio ne bi sve izdaje nacionalnih interesa i sva kršenja Ustava, predsjedniče Crne Gore ali je narod nekako istrpio. I onda vas izbornom pobjedom nedvosmisleno uputio ka političkoj prošlosti. U svakom gradu. I to što ste danas i dalje na toj funkciji, odavno nije volja naroda, već izraz još uvijek slabih institucija iz vašega vremena i neodlučnosti nove većine.

Dolazi vrijeme kada će svako odgovarati za sve učinjeno ovom narodu, po Ustavu i zakonu. Ako se to pak ne desi, onda je Crna Gora samo slučajna ili privatna država u 21. vijeku i projekat od kojeg je najmanje koristi imao narod. Ako je uopšte i imao.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.