Jonica za ADRIU: Milatović da uspostavi komunikaciju sa Mandićevim i Bečićevim biračima

1

Svi su bili iznenađeni rezultatima predsjedničkih izbora. Nadam se da se ovo poslednji izbori gdje građani glasaju protiv nekog kandidata, a ne za nekog konkretnog, ocijenila je pravnica Snežana Jonica gostujući u emisiji „Info plus“ Adria televizije.

Tada ćemo imati mnogo bolju ponudu. Ishod ovih izbora je nezadovoljstvo, i nezadovoljnih ima na obje strane. Nezadovoljni birači DPS-a i većine od 30. avgusta su glasali za Milatovića-  svoje nezadovoljstvo su artikulisali na taj način što su glasali za tog kandidata. Milatović je bio jedino  novo ponuđeno rješenje. Birači traže i očekuju nešto novo, a ne fiktivno podmlađivanje partija“, naglasila je Jonica.

Ona kaže da bi, na prvi pogled, bilo logično da Milatović u drugom krugu dobije više glasova od Đukanovića.

Međutim, u ovih 15 dana Đukanović će tražiti način da nadomjesti nedostajuće glasove, a Milatović će morati da se potrudi da napravi neku vrste konekcije sa Mandićevićim i Bečićevim biračima. Iz biračkog štaba Milatovića je u izbornoj noći poručeno da je njihov kandidat pobijedio i Mandića i Đukanovića, što je nepromišljena izjava. Evropa sad je ranije  imala nesuglasice i sa DF-om i sa Demokratama. Od toga kako će Milatović uspostaviti komunikaciju sa tim biračima dosta zavisi, bez obzira što su lideri tih stranaka pozvali svoje birače da glasaju za njega“, podvukla je Jonica.

Đukanović je, prema njenom tumačenju, imao pravo da raspusti Skupštinu.

Kroz zakon o predsjedniku je mu to omogućeno- svi elementi koje nije imao prije toga su mu omogućeni izmjenama zakona. Činjenica je da  mandatar Miodrag Lekić nije uspio da za 90 dana formira Vladu, iako je deklarativno postojala podrška parlamentarne većine. Takođe, ne mogu da ne prokomentarišem da je vladajuća većina Ustavnom sudu dostavila inicijativu za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju parlamenta. To je knjiški primjer pojedinačnog pravnog akta, što znači da Ustavni sud nema pravo da raspravlja o  toj inicijativi. Očito da ne postoje zdravi preduslovi da funkcioniše parlamentarna većina, jer ovo liči na dječiju igru „čas je ima, čas je nema“. Crnog Gori je potrebna stabilna većina i stabilna vlada. Nama kompletna državna administracija prestaje da živi par mjeseci uoči i par mjeseci nakon održavanja izbora.  Mislim da je trenutak da se konačno jasno postavi ko i na koji način može da se pozicionira u vlasti, da znamo šta u naredne četiri godine možemo očekivati“, poručila je Jonica.

1 Comment
  1. Laki komentariše

    Moram Vas ispraviti; ako je mandatar predložen po Zakonu, od strane Skupštine 29 decembra, onda nije mogao da raspusti Skupštinu jer nije protekao rok od 90 dana od predlaganja mandatara

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.