budva-izbori-header
budva-izbori

Joković za BORBU: Ako Demokrate sa DPS-om ne obore Vladu otvoriće se prostor za razgovore o rekonstrukciji ove vlade ili za formiranje tehničke vlade!

7

Potpredsjednik Vlade za ekonomska pitanja i ministar poljoprivrede Vladimir Joković poručuje u intervjuu za BORBU da bi ukoliko Demokratska Crna Gora ne glasa sa DPS-om za pad 43. Vlade Dritana Abazovića bilo moguće stvoriti prostor za razgovore o rekonstrukciji trenutne ili formiranje nove tehničke vlade.

1. Gospodine Jokoviću, da li će Vladi danas biti izglasano nepovjerenje?

To se ne zna, sve opcije su otvorene. Ono što znam je da ako sudimo po rezultatima koje smo postigli ova vlada treba da nastavi da radi. To nam na svakom koraku poručuju i građani. Građani su zadovoljni našom odlučnošću da u Crnoj Gori osnažimo vladavinu prava i čestitaju nam za odvažnu borbu protiv kriminala. Nama iz SNP-a posebno stižu čestitke zbog toga što je Vlada Crne Gore usvojila i potpisala Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Imamo odlične rezultate u ovih prvih sto dana i to je sigurno jedan od razloga zašto potpuno rasterećeni ovoga ili onoga ulazimo danas u raspravu o povjerenju ovoj vladi. Imamo mnogo toga da kažemo u prilog rezultata koje smo postigli.

2. Kolika je vjerovatnoća da Demokrate podrže ideju DPS-a da se sruši vlada?

Aleksa Bečić i svi njihovi poslanici imaju potpisanu izjavu časti da sa DPS-om u Skupštini Crne Gore neće praviti većinu. Ako danas glasaju za rušenje vlade pogaziće svoju izjavu časti i to će ih nakon sledećih izbora svesti na političku marginu. Ne znam kako će se na kraju oni postaviti, ali znam šta će biti posledice. U slučaju da ne glasaju za rušenje vlade, otvoriće prostor za razgovore o rekonstrukciji ove vlade ili za formiranje jedne vrste tehničke vlade koja bi se bavila pripremom prvih fer izbora u istoriji Crne Gore. Mada, uopšte nijesam siguran ni da je i DPS uvjeren da je rušenje ove vlade bila dobra ideja. Ovo kažem jer bi na eventualnim brzim vanrednim izborima oni postigli daleko slabiji rezultat od onoga prije dvije godine. Ali evo da sačekamo šta će donijeti ovaj dan i da apelujemo da se odlučuje razumno i u korist građana Crne Gore.

3. Da li i Vi mislite da je glasanje za rušenje Vlade glasanje protiv Temeljnog ugovora?

Naravno, to je svima jasno. Ko god danas podigne ruku za rušenje ove vlade, taj glasa za suspenziju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. To je apsolutno uvjerenje i ogromnog broja građana Crne Gore. I tu nema šta da se doda. Suštinsko pitanje je da li su Aleksa Bečić i drugi poslanici Demokrata spremni da rušeći vladu udare na crkvu. Ja se sjećam da Bečić i njegove Demokrate, kao i DPS, SDP i SD nijesu bili spremni da 2019. prihvate zakletvu koju smo mi dali na Trojičindan kada smo rekli da nećemo dozvoliti otimanje svetinja. Pa ostaje da vidimo da li su isto tako i danas Bečić i njegove Demokrate spremni da u saradnji sa DPS-om, SDP-om i SD-om rade protiv Srpske pravoslavne crkve.

 

4. Ako ipak padne Vlada, šta poslije?

Odgovor na to pitanje ne znaju ovi koji su spremni da ruše vladu. Ono što je sigurno to je da će ih građani žestoko kazniti na sledećim izborima. Njihov prvi korak, korak rušenja vlade, je pogrešan, a svi naredni, koji god to bili, biće još gori po njih. Suprotno njima, SNP će šta god danas da se desi u novi izborni ciklus da uđe nikad jači. Pokazali som da u politici ispunjavamo obećanja, građani to vide, podržavaju i mi možemo da budemo samo još jači.

5. Ako bismo Vas ipak pitali za finalnu procjenu, šta mislite kolika je šansa da opstane vlada?

Pa ovako da Vam kažem. Ako se bude odlučivalo i glasalo razumno Vlada Crne Gore će opstati. Ako prevagnu neke međusobice, sitne kalkulacije i osvetnički duh, Vlada će možda i da padne. Kad sve saberem i oduzmem, čini mi se da su veće šanse da Vlada Crne Gore neće danas pasti.

7 Comments
 1. AfirvickaSljiva komentariše

  Nama iz SNP-a posebno stižu čestitke zbog toga što je Vlada Crne Gore usvojila i potpisala Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

  ievo Jokice cestitka i od mene za sretan odlazak

 2. Jakov komentariše

  A mrs olosu jedan sram te bilo. Ti koji si izdao ovaj nesrecni narod i posao sa dps-om . A Demokrate ako vas danas ne sruse gori su od vas. Njihov sam glasac i tako mi Bog pomogao ako ce ikad imati glasa i moje kuce, jer smo se dobro nasetali zimus po snijegu i kisi zbog vase izdaje. Pih pih bruko i sramoto imas li ista ljudsko u sebi

 3. Goran komentariše

  ima vec 38jos bosnjaci ne trebaju demokrate I joko polako ti put pluzina pa prodaj patike

 4. AfirvickaSljiva komentariše

  Ako danas glasaju za rušenje vlade pogaziće svoju izjavu časti i to će ih nakon sledećih izbora svesti na političku marginu.
  Xaxaxaxa….analiziras Jokice iz barakice….da ti i SNP ovc(i)e pricate o casti!?Ko o cemu….SNP o casti i postenju…..
  Kako bece ono?
  ljudi da li je ovo moguceeeee

 5. Hosic komentariše

  Steta jokasu sto ces zglajzati danas ali tebi je lako mozes sa dps kad hoces.svakako si do skoro bio njihov.no sta ce mozak djurovicka.posteni scekic.vukic i ivanovic.posle ovoga svi mozete u jednu manju salu stati sa svim clanstvom snp.kako se obrukaste za nista.ali makar si bio ministar malo.sad opet prodavaj opanke nistavilo

 6. Mladen komentariše

  E upravo zbog ovakvih stvari svi treba da glasaju za nepovjerenje vladi! I DF i Demokrate i Ujedinjena CG i Prava CG i Demos i Radnicka partija! Ovako ce da govore „ovaj je napravio dil sa DPS-om“, „ovi su glasali za obaranje vlade pa sa njima necemo ni da razgovaramo“ i sl. Svi da ih obale, pa ako im neko ne odgovara, neka idu opet sa DPS-om!!!

 7. Sasaa komentariše

  A sad sve moze idajnice jedan, sad svaka kombinacija moze kad ti klizi fotelja ispod guzice.. pi pa ima li ovakve drzave i naroda na svijet!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.