Borovinić Bojović: Policija i tužilaštvo da ispitaju zbog čega 23 nabavljena respiratora ne rade

6

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović pozvala je policiju i tužilaštvo da ispita zbog čega 23 od nabavljena 33 respiratora ne rade.

Krizni medicinski štab je 1. aprila 2020. obavijestio Vladu i tadašnje Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) da je, uz “posredovanje i zalaganje” konzula u Turskoj, obezbijeđeno 33 respiratora – 31 ukrajinske marke “Uvent” i dva brazilske marke “Fleksimag”, koji su plaćena 594.557 eura sa PDV-om.

Podgorička firma “Glosarij” posredovala je u nabavci 30 respiratora, a “Urion” za tri.

Borovinić Bojović je na pres konferenciji  za medije Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) istakla da u dokumentaciji nema podataka da su respiratori 2015. i 2016. godište.

-Ne poklapaju se podaci iz fakture i onoga što je stiglo. Telefonskim putem je ugovorena trgovina 33 respiratora, od čega 23 nijesu upotrebljiva. Od 17 respiratora, 12 je poslato preko Glosarija na popravku. Vraćeni su neispravni. Ostaje pitanje šta ćemo sada sa njima- kazala je Borovinić Bojović.

Na konferenciji je  pušten video snimak i prikazane su fotografije “kao dokaz da nijedan od 17 respiratora u KCCG ne radi”.

-Nijedan aparat marke Uvent nije u upotrebi, osoblje se žali na to da ne ispunjavaju zadatke. Mi sada imamo 17 aparata, nijedan nije upotrebljiv. Ustanovljeno je da je jedan proizveden 2019, a ostali 2015. i 2016. Ne postoji ugovor o kupovini, nemamo saznanja da li su garanciji i ne znamo da li mozemo da planiramo njihov servis- rekla je direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

Ministarka je dodala da i u bolnicama u Nikšiću, Kotoru i Baru ima neispravnih respiratora.

-Ne rade dva u nikšićkoj bolnici, dva u Kotoru, jedan u Baru. Svaki od aparata je plaćen oko 20.000. Tražila sam dokumentaciju u Ministarstvu zdravlja, ali sam našla samo dio. Od Vlade sam dobila svu dokumentaciju Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT). Ja nisam ni sudija ni policajac, ne mogu se time baviti, ali u oči upada to što nema ni ugovora ni garancije za ovu trgovinu- rekla je Borovinić Bojović.

 

 

 

 

 

6 Comments
 1. Milica komentariše

  Pa ne moze sve da bude originalno. Hrapovic je dao prednost originalnim torbicama Viton.

  12
  1
 2. Kontra revolucija komentariše

  Tako u svim privredama !.
  Drzava trece klase, roba trece klase !.
  A ako si još korumpiran, placaš trecu klasu robe a dobiješ petu klasu !.
  Sve normalno !.
  Milka cokolada u Montenegru nije kao u Nemackoj ili Francuskoj !.

 3. Ivi komentariše

  ONI SU ZA SVE KRIVI! Vi ste EKSPERTI! Vidimo…

  3
  3
 4. t-rex komentariše

  Prije ces ti podnijeti ostavku nego sto ce policija dobiti nalog da ispita ono sto se zna.

  3
  2
 5. Q komentariše

  Zasto se ne privode Erakovic i Simovic?600 000 maznuli i opet nikom nista ???

 6. Milica komentariše

  Naravno da se treba ispitati, sta su sve radili dok su bili na vlasti samo punili dzepove a sad krivicu svu svaljuju na novu ministarku…sramota!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.