Bastijančić: Izbori u Herceg Novom do 9. maja

0

Lokalni izbori u Herceg Novom moraju biti održani najkasnije do 9. maja, a rok za njihovo raspisivanje je 10. mart, rekao je  savjetnik predsjednika države za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić.

Podsjeća da prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, izbori za odbornike održavaju se najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika kojima teče mandat. Zakon o lokalnoj samoupravi propisuje da se izbori za Skupštinu održavaju najkasnije 15 dana prije isteka mandata Skupštine.

Vlast u Herceg Novom čine Demokrate, Demokratski front, Novska lista, SNP i koalicija SDP/URA.

“Kako je aktuelni saziv Skupštine opštine Herceg Novi konstituisan 26. maja 2017. godine, a mandat joj traje četiri godine, doslovno računajući prethodno pomenuti rok od 15 dana, značilo bi da se lokalni izbori u ovoj Opštini moraju održati najkasnije u utorak, 11. maja ove godine. Međutim, imajući u vidu član 13 stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji nalaže da to bude neradni dan, i to nedjelja, slijedi da je krajnji datum za održavanje ovih izbora 9. maj”, objasnio je Bastijančić.

Dodaje da u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, koji određuje da od dana raspisivanja izbora do njihovog održavanja ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana, izbori za odbornike u SO Herceg Novi mogu biti raspisani u vremenskom periodu od 29. januara do 10. marta ove godine.

“Svakako, predsjednik Crne Gore će donijeti Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Herceg Novi i odrediti datum njihovog održavanja, shodno svojoj ustavnoj nadležnosti i rokovima koji su definisani pozitivnim propisima, koji regulišu predmetnu tematiku”, rekao je Bastijančić.

Prije izbora u Herceg Novom, biće održani lokalni izbori u Nikšiću koji su zakazani za 14. mart.

Lokalni izbori u ovoj godini, kako je ranije istaklo više analitičara, biće provjera odnosa snaga u novoj vladajućoj većini koja je formirala vlast nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta.

Međunarodni partneri upozorili su na povećena tenzije uoči izbora u Nikšiću, a o tome je bilo riječi ove sedmice na sjednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta čiji su članovi kazali da se nadaju da će proći bez stranog uticaja.

Izvjestilac za Crnu Goru u EP Tonino Picula je, predstavljajući izvještaj za Crnu Goru pred odborom, rekao da lokalni izbori u Nikšiću još jednom ističu izrazito polarizovanu političku scenu u Crnoj Gori i uzrokuju dodatne nestabilnosti.

Kazao je da sve nepravilnosti i sumnje valja što prije otkloniti, a vrijedi razmotriti i mogućnost da se lokalni izbori u svim jedinicama održavaju u isto vrijeme.

Na izborima u Nikšiću, prema podacima koje je MUP saopštio 5. januara, pravo glasa imaju 58.544 građanina, 104 više nego na parlamentarnim izborima, održanim 30. avgusta 2020

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.