Istraživanje javnog mnjenja: 60 odsto građana Crne Gore protiv NATO-a; Najpopularniji SPC, Srbija i Rusija!

2

Više od polovine građana Crne Gore, odnosno oko 60 odsto njih, ima veoma negativan ili negativan stav prema NATO-u, pokazalo je istraživanje koje je za RT Balkan uradila Nova srpska politička misao.

Opisujući svoj odnos prema nekoliko zemalja i institucija kroz ocjene od jedan do pet, ispitanici su najgore ocijenili NATO i SAD, a najbolje Mitropoliju crnogorsko-primorsku (MPC) Srpske pravoslavne crkve i Srbiju.

Istraživanje Nove srpske političke misli za RT Balkan obavljeno je početkom marta ove godine i urađeno je na reprezentativnom uzroku od 1.000 ispitanika u Crnoj Gori.

Rezultati su pokazali da 52 odsto ispitanika ima veoma negativan stav (ocjena 1) prema NATO-u, a devet odsto negativan (ocjena 2). Takođe, 11 odsto građana Crne Gore dalo je najvišu ocjenu – pet – Sjevernoatlantskoj alijansi. Prema SAD veoma negativan stav ima 41 odsto njih, dok negativan stav ima 11 odsto učesnika istraživanja. Veoma pozitivan stav prema Americi ima takođe 11 odsto ispitanika.

Prema MPC veoma pozitivan stav (ocjena 5) ima 64 odsto učesnika istraživanja, njih šest odsto ima pozitivan stav (ocjena 4), dok veoma pozitivan stav prema Srbiji ima 52 odsto ispitanika, a 20 odsto pozitivan. Najnižom ocjenom 1 svoj odnos prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj opisalo je pet odsto ispitanika, dok je Srbija keca dobila od samo četiri odsto njih.

Nešto više od trećine ispitanika ima veoma pozitivan stav prema Rusiji (33 odsto), 15 odsto svoj odnos opisuje kao pozitivan, dok veoma negativan stav ima 19 odsto njih.

Nije iznenađenje da je SPC Mitropolija crnogorsko-primorska ubjedljivo najpopularnija i najbolje ocenjena institucija, kaže za RT Balkan glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.

„I mitropolit Joanikije lično je najbolje ocijenjen. Ali, ono što je možda neke moglo da iznenadi to je da je odmah iza mitropolije Srbija, uprkos kontinuiranoj antisrpskoj kampanji koja se godinama vodi od strane crnogorske vlasti. A na trećem mjestu je, gle čuda, Rusija“, kaže Vukadinović.

Dvije trećine građana Crne Gore ne podržava uvođenje sankcija Rusiji

On dodaje da je odnos prema EU umjeren, dominiraju trojke, tu negdje je i Hrvatska, a najlošije stoje NATO i SAD.

„To je u dijametralnoj suprotnosti sa proklamovanom državnom politikom tokom niza godina“, ističe Vukadinović.

On izdvaja još jedan zanimljiv nalaz: stav Crnogoraca prema uvođenju sankcija Rusiji. Naime, 66 odsto ispitanika ne podržava uvođenje sankcija Rusiji, dok 22 odsto podržava takvu mjeru.

„Upada u oči da je bez obzira na to što je Crna Gora članica NATO i što kao napreduje na evropskom putu apsolutna većina građana Crne Gore ne podržava uvođenje sankcija Rusiji, i to je nešto niže nego u Srbiji“, naglašava Vukadinović.

Za razliku od Srbije, gdje takođe prema istraživanju NSPM-a urađenom krajem prošle godine za RT Balkan 36 odsto građana podržava ulazak u EU, u Crnoj Gori se radi o natpolovičnoj većini. Naime, 59 odsto ispitanika reklo je da podržava ulazak svoje zemlje u EU, dok se njih 31 odsto protivi tome.

„Najupadljivija razlika u odnosu na Srbiju je to što je EU u Crnoj Gori još uvijek privlačan i poželjan politički ideal. To se možda može objasniti time što za razliku od Srbije, Crnoj Gori se formalno ne traže za ulazak u članstvu takve stvari kakve se traže od Srbije, mislim, naravno, na Kosovo i Metohiju“, kaže Vukadinović.

Više od polovine građšana krive SAD i NATO za sukob u Ukrajini

Učesnici istraživanja odgovarali su i na pitanja o rusko-ukrajinskom konfliktu. Slično kao i u Srbiji, gdje je takođe za potrebe RT Balkan NSPM krajem prošle godine uradio istraživanje čiji je dio bilo i pitanje: ko je prema vašem mišljenju kriv za rat u Ukrajini, i u Crnoj Gori većina građana za sukob ne krivi nijednu od ove dvije zemlje. Naime, 52 odsto Crnogoraca smatra da su za konflikt krive SAD i NATO, a 28 odsto njih nema stav. Rusiju kao krivca označava 16 odsto ispitanika, a Ukrajinu četiri odsto.

Najviše građana ne zna ko će pobijediti u sukobu Rusije i Ukrajine (47 odsto), Rusiju kao pobjednika vidi 41 odsto njih, a Ukrajinu četiri odsto ispitanika.

Zanimljivo je i da 35 odsto ispitanika misli da mediji u Crnoj Gori navijaju za ukrajinsku stranu, a 23 odsto smatra da uglavnom izvještavaju objektivno. Ipak, najviše njih, 39 odsto, nema stav o tome kako crnogorski mediji izvještavaju o rusko-ukrajinskom sukobu. Svega tri odsto učesnika istraživanja misli da crnogorski mediji navijaju za rusku stranu.

„To je taj raskorak, taj nalaz je zanimljiv jer pokazuje da veliki broj građana Crne Gore misli da su mediji pristrasni i da su na ukrajinskoj strani. Ali to očigledno nije uspjelo da promijeni mišljenje o ključnim temama i akterima ovog sukoba“, naglašava Vukadinović.

Prema ovom istraživanju, ogromna većina Crnogoraca ne podržava praksu gašenja ruskih medija (76 odsto), a deset odsto njih bi podržalo ovakav potez.

(rt.rs)

2 Comments
  1. Antišupković komentariše

    Ih do ljeta kako je krenulo, reci ce da suse pprodice stradalih izvinile NATO-u sto su se stradali isprijecili izmedju bombe i tla, stola, stolice, bicikla koji su gadjali iz zabave, a podrska porastido te mjere da prevazidje kapacitet one Boljeviceve baterije od 120%

  2. Dado komentariše

    Eto, a prije dva dana na izdajnicki portal“CDM“ pisu da je porasla podrska teroristima iz Nato-a!!! Pustih im komentar a oni u izdajnickom sstilu nisu ga odobrili. Podrska za Rusiju i svo pravoslavlje i ostatak svijeta naravno osim anglosaksoncima. Njima zelim ono sto se neprijatelju moze pozeljeti

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.