Iphone 8: Sve je novo osim ekrana

0

Prezentacija iPhone 8 i drugih uređaja počela je, a kako drugačije nego podsećanjem na jednog od najvećih vizionara našeg, ali i vremena uopšte – Stiva Džobsa.
„Stiv je u Apple DNK-u. Posvećujemo mu ovaj teatar kako bismo nadahnuli sledeće generacije inovatora i kreatora. On je bio genije, vizionar, čovek koji će zauvek biti ono što je Apple uvek bio i biće“, rekao je Tim Kuk, koji je zamenio Stiva Džobsa na CEO mestu, nakon njegove smrti.
Stiv Džobs Teatar je najsavršenije zdanje te vrste na svetu, sa impresivnom “hands on” zonom, napravljeno u okviru samoodrživog Apple Park kompleksa u kojem je posađeno preko 9.000 stabala različitog drveća. Apple Park napaja se 100 odsto obnovljivom energijom i ima najveće solarne panele na celom svetu. „Ovo je remek-delo u svakom smislu – građevinskom, dizajnerskom, arhitektonskom, energetskom, mašinskom i mehaničkom“, rekao je Tim Kuk, najavljujući uskoro preseljenje Apple kompanije u Apple Park.
„iPhone je najuticajniji uređaj na naš život, kojem nema ravnog što se magije i moći koju on poseduje tiče. iPhone briše granice. Prvi iPhone je promenio način kako upravljamo telefonom – prvi put smo dodirivali softver, direktno, umesto da dodirujemo dugmad. To je iPhone“, rekao je Tim Kuk, najavljujući novi model.
Apple iPhone 8 i iPhone 8 Plus imaju novi A11 Bionic čip, koji ima šest jezgara i prvi put može da koristi svih šest jezgara odjednom, kako bi isporučio i do 70 odsto bolje performanse od A10 čipa.
Novi iPhone 8 ima kameru rezolucije 12 megapiksela, ali dorađenu u odnosu na prethodnu generaciju telefona, sa automatskom analizom kadra, kako bi prilagodio način slikanja ili snimanja onome što se fotografiše ili snima. Takođe, tu je 4K snimanje videa u 60 fps i Full HD snimanje u 240 fps. iPhone 8 Plus ima ponovo dve kamere, po uzoru na prethodnika, sa unapređenim portretnim modom, kao i bokeh efektom. Rezolucija je 12 megapiksela, sa f/2.0 i f/2.8 otvorom blende.
Ovo je i, makar Apple tako kaže (mada postoji Phab 2 smartfon), prvi telefon sa podrškom za proširenu realnost putem kamere – Augmented Reality. AR opcija će omogućiti da praktično uđete u igru, projektujući AR modele u svet u kojem zaista živite (nešto slično Microsoft Hololens, ali bez kacige, naravno). Igre su samo jedan od načina na koji će se proširena realnost putem napređene iPhone kamere koristiti u budućnosti.
Apple je najmanje vremena posvetio ekranima, jer ih nije gotovo ni menjao u odnosu na iPhone 7 i iPhone 7 Plus. Dodat je TrueTone, koji automatski podešava prikaz spram osvetljenja, a rezolucija i veličine ostale su iste.
Podržano je bežično punjenje, kao i brzo punjenje, zahvaljujući staklenim leđima, što će korisnicima olakšati život umnogome, smatraju u Apple kompaniji. Apple će javni Qi standard punjenja omogućiti širom sveta, posebno širom SAD – u restoranima, na javnim mestima, kafeima, tržnim centrima i aerodromima, kako bi korisnici uvek imali punjač pri ruci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.