(INTERVJU) Srđan Perić za BORBU: Vrijeme je za Preokret, ne možemo da čekamo decenije da se DPS dosjeti da Glavni grad treba da bude ključni ekonomski pokretač države!

2

Želimo da učinimo da nekoliko stvari budu moguće u Podgorici: pokretanje masovnog sistema javne  stanogradnje, povraćaja zemljišta ljudima kojima je oduzeto, zabranu bilo kakve, čak i djelimične  privatizacije vodovodnih preduzeća i otvaranje gradske štedionice, kazao je u intervjuu za BORBU nosilac liste Preokret Srđan Perić.

Na ispunjavanju tih principa će, tvrdi Perić, Preokret tražiti partnere za vršenje nove nove vlasti u Podgorici.

Perić je ocijenio budžet Glavnog grada godinama stagnira i da Podgorica, zahvaljujuću DPS-ovoj vladavini, ni izbliza ne pruža mogućnosti koje bi trebalo da nudi glavni grad jedne evropske i mediteranske države.

Kako ističe, ne možemo čekamo decenije da se DPS dosjeti da Glavni grad treba da bude jedan od ključnih pokretača cjelokupne ekonomije države.

Nosilac liste Preokreta naglašava da sa DPS-om nije u nikakvom poslu, ne dijeli nikakav profit od bilo kojeg biznisa ili sumnjive aktivnosti i poručio je da građani treba da procijene da li to mogu reći oni koji šire laži o vama po ulici.

Foto: Preokret

 

BORBA: Lokalni izbori u Podgorici predstavljaju debitantski nastup Preokreta, kakva su očekivanja od istog i šta nudite građanima Glavnog grada? Na šta ćete se fokusirati u predizbornoj kampanji i kakvim rezultatom na izborima biste bili zadovoljni, s obzirom da se po prvi put nadmećete na istima? Šta fali Podgorici i šta će Preokret uraditi kako bi Glavni grad postao bolje mjesto za život svih građana, naravno ukoliko budete u prilici da utičete na vršenje vlasti?

Ključno očekivanje je da zaživi poruka povratka moći građaninu, odnosno da dospije do što više ljudi, te zadobije što veću podršku kako bismo mogli ispunjavati ono što obećavamo da ćemo učiniti. Gomila stereotipa opretećuje našu političku scenu, pa tako se uvijek mora govoriti u kategorijama mladih, lijepih, pametnih, partijama gdje se učlanjuju dnevno na stotine ljudi, zaklinjanja da se neće nikad sa DPS-om, odvažnim liderima koji se žrtvuju za građane… i tako možete da nižete dugo.

Mi želimo da učinimo da nekoliko stvari budu moguće u Podgorici: pokretanje masovnog sistema javne  stanogradnje, povraćaja zemljišta ljudima kojima je oduzeto, zabranu bilo kakve, čak i djelimične  privatizacije vodovodnih preduzeća i otvaranje gradske štedionice.

Kombinacija ovih mjera u samo nekoliko godina može duplirati gradski budžet i od Podgorice učiniti istinski privredni motor zajednice, koja tako generiše ostale sadržaje jednog grada: od poslovnih do kulturnih i umjetničkih.

Pored ovih rješenja, za nas je važna i stavke administracije otvorene za građane i ideje – koja je preduslov i instrument za ispunjenje pomenutih ciljeva.

BORBA: DPS vrši vlast u Podgorici dvije i po decenije, po Vašem mišljenju, šta su u tom periodu propustili da urade kako bi Glavni grad bio bolje mjesto za život nego što je trenutno?

Podgorica ni izbliza ne pruža mogućnosti koje bi trebalo da nudi glavni grad jedne evropske i mediteranske države. Ukupno uzev, budžet Glavnog grada stagnira godinama. Podsjećam da je 2009. projektovan na 101 milion evra, da bi za tekuću godinu bio projektovan na 94. Uz to, on se puni značajnim dijelom od prodaje zemljišta i komunalija za opremanje zgrada. Nemamo razvijen sistem socijalnog stanovanja, mala privreda nema sveobuhvatnu podršku Glavnog grada, dok poljoprivrednici od grada mogu samo da žele realnu podršku. Nažalost, obećanje o brzom završetku kolektora je ostalo obećanja, a grad je infrastrukturno nepripremljen za dalje širenje. Dodajem i da je propuštena prilika da Podgorica zadobije jedinstvenu, prepoznatljivu arhitekturu. Mnogo toga je rađeno ad hoc i za potrebe samopromocije, a nerijetko uz osnovane sumnje u korupciju na visokom nivou. O tome govore i sudski procesi.

Foto: Srđan Perić

 

U redu je što je nakon brojnih kritika lokalna uprava počela sa sadnjom stabala i što se grade igrališta i parkovi, ali ne možemo sada da čekamo decenije da se dosjete da glavni grad treba da bude jedan od ključnih pokretača cjelokupne ekonomije države.

BORBA: Koga od političke konkurencije vidite kao potencijalnog saradnika u Podgorici i da li odbacujete svaki vid saradnje sa DPS-om?

Partnere tražimo isključivo kroz ispunjavanje naših ciljeva: pokretanje masovnog sistema javne stanogradnje, povraćaja zemljišta ljudima kojima je oduzeto, zabranu bilo kakve, čak i djelimične  privatizacije vodovodnih preduzeća i otvaranje gradske štedionice.

Što se tiče fiksacije za DPS moram reći da sam više umoran od ljutih protivnika DPS-a koji vas uporno nešto sumnjiče, a na kraju završe sa njima. I da budem otvoren, na ovaj ili onaj način, gotovo kompletna politička scena je u različitim aranžamnima bila ili jeste u nekoj vrsti otvorenog ili sakrivenog dila sa DPS-om. Njima zaista ne osjećam nikakvu potrebu da polažem račune. Oni se druže i posluju sa DPS-om na svim mogućim nivoima i relacijama i vjerujem da to građani sve više uviđaju. U konačnom, oni su svojim odlukama sačuvali tu partiju od rasipanja. Slučajno ili ne – neka javnost cijeni.

Nisam sa tom partijom u nikakvom poslu, ne dijelim nikakav profit od bilo kojeg biznisa ili sumnjive aktivnosti – a mogu li to reći oni koji šire laži o vama po ulici – ostavljam da građani procijene.

Ipak, da ne bude nikakve dileme: sedam dana prije izbora ćemo kristalno jasno i precizno reći kako mislimo voditi pregovore o formiranju nove vlasti, koji će uzgred budi rečeno biti sasvim javni, ali od medija samo tražimo da u ove dvije sedmice dopuste da objasnimo za što tražimo podršku. Suludo je da govorite s kim bi ste, a da ne znate što biste.

Vrijeme je za realnu politiku, dakle – vrijeme je za preokret.

2 Comments
 1. Isidora komentariše

  Bravo!

 2. LJUBO komentariše

  Mrs , slino udbaska.
  DPS i ANB su te stvorili.
  Dritan i ti ste poltroncici Milovi.
  Samo lajete.
  Molite Boga da se ne otvore dosijea.
  Ako si od Perica iz Kuča onda si obruka pleme nesoju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.