IFIMES analizirao stanje u Crnoj Gori nakon formiranja nove Vlade: Đukanović izvozom kriminala u Srbiju ruši Vučića, neraspuštanje ANB-a najveći propust vlasti

4

Crna Gora izvozi kriminal u regionu, a najviše u Srbiju, gdje ima za cilj, uz pomoć dijela političkih struktura i  stranog faktora, rušenje vlasti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, stoji u saopštenju Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

IFIMES je analizirao situaciju u Crnoj Gori nakon 100 dana od formiranja nove Vlade. U analizi “Crna Gora 2021:Izvoznik kriminala u region” konstatuje se da je organizovani kriminal dolaskom nove vlasti počeo polako napuštati Crnu Goru i tražiti utočište u drugim državama regiona, posebno u Srbiji. Izvoz kriminala sprovodi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kako bi u drugim državama regiona postao politički faktor, stoji u analizi IFIMES-a

-Izvozom kriminala u region Đukanović pokušava sačuvati svoju ulogu regionalnog igrača. U tome prilog ide „hibridizacija“ Crne Gore po uzoru na režim Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE) u Sjevernoj Makedoniji u kojoj su obavještajne službe registrovale preko 150 internet portala za publiciranje “fake news”, isti model Đukanović sada primjenjuje u Crnoj Gori. Cilj je nasilno svrgavanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa vlasti, kako bi se izazvala destabilizacija Srbije i doveo u pitanje završetak dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine što bi ponovno destabilizovalo region i stvorilo nove podjele, jer je upravo politika podjela karakteristična za Đukanovića i održavala ga je sve vrijeme na vlasti. Uvezeni i domaći kriminal, dio političkih struktura i jedan dio stranog faktora uključeni su u rušenje vlasti aktualnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića  koji je pravovremeno prepoznao te opasnosti i krenuo u obračun sa kriminalom.

Analitičari smatraju, da je ključan potez kojeg je poduzeo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obračun sa kriminalom u vlastitim redovima, jer istinska borba protiv kriminala počinje tada kada se počinjete obračunati sa kriminalom u vlastitim redovima i to već nagovještava uspjeh, kojeg će država Srbija ostvariti u obračunu sa kriminalom i kriminalcima. Srbija je izabrala pravi put za obračun sa kriminalom i zbog toga će uspjeti, a to će pokrenuti iste i/ili slične procese u drugim državama regiona što pojedinim političkim čelnicima ne odgovara.

ANB je servis kriminalaca, trebalo ju je raspustiti

Analitičari IFIMES-a  smatraju, da je nova crnogorska vlast napravila ključnu grešku što nije raspustila Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB), čiji kadrovi i dalje destabilizuju Crnu Goru i region i servis su kriminalnih struktura.

-U Crnoj Gori još uvijek imamo UDB-u (Uprava državne bezbjednosti), koja nikada nije rasformirana, jer se postavlja pitanje ko prijeti Crnoj Gori i koliko ima potencijala da se odbrani. Crnoj Gori prijete visoko organizovani kriminalci i tu je potrebna osposobljena i opremljena snažna policija i tužilaštvo. U Crnoj Gori je sve kapilarno prožeto kriminalom i korupcijom, a rješenja je potrebno potražiti „od glave prema repu“. Servis kriminala je bila Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB). U primjeru Crne Gore ANB je servisirala kriminal i kriminalce potrebnim informacijama. Kriminalci ne mogu egzistirati, ukoliko to ne dozvoli država i njene institucije. ANB je u osnovi zločinačka organizacija- piše u analizi IFIMES-a.

Đukanović srozao ugled NATO-a

Analitičari smatraju, da je za stabilnost i mir te prosperitet Zapadnog Balkana potreban snažan angažman NATO-a. Međutim, ne postoji primjer u istoriji NATO-a, da je neki politički čelnik srozao ugled NATO-a u tako kratkom vremenu kao što je to uradio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović od 2017.godine kada je Crna Gora postala punopravna članica NATO-a i zbog toga je Đukanović već duže vrijeme realan i ozbiljan problem za sam NATO i njegov ugled.

Povratkom ambasadora Božovića, Krivokapić relaksira odnose sa Srbijom

Analitičari smatraju, da je potrebno, da nova Vlada Crne Gore relaksira odnose sa Srbijom.

-Kao korak prijateljstva i prijateljskih susjedskih odnosa Vlada Crne Gore trebala bi što prije, da donese odluku o povratku ambasadora Božovića u Crnu Goru i time barem djelimično popravi narušene odnose između dvije zemlje. To je istinski test za premijera Krivokapića, da pokaže da vodi politiku diskontinuiteta u odnosu na režim Mila Đukanovića i da nije njegova ekspozitura- objašnjavaju iz IFIMES-a.

Đukanović podijelio Bošnjake na tri etničke zajednice

Period  vladavine režima Mila Đukanovića ostavio je snažne posljedice na Bošnjake i Albance u Crnoj Gori,  koji su bili nezaobilazan faktor njegove vladavine. Pojedinci iz te dvije etničke zajednice omogućavali su sve vrijeme održavanje na vlasti autoritarnog režima.

-Milo Đukanović bio jedan od glavnih protagonista ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Tokom rata u BiH Đukanović je uspio odvojiti Islamsku zajednicu u Crnoj Gori i sebi postaviti lojalno rukovodstvo Islamske zajednice, koje nema nikakve institucionalne veze sa Bošnjacima-muslimanima BIH. Iz tog perioda su prekinute vjekovne veze muslimana Crne Gore i BIH, koje nikada više nisu institucionalno obnovljene. Pored poznatih slučajeva ratnih zločina Bukovica, Štrpci, deportacije Bošnjaka-muslimana, koncentracionog logora Morinj brojni su drugi slučajevi zlostavljanja Bošnjaka. Poslije rata Bošnjaci su se našli pod pritiskom snažne asimilacije tzv. “novocrnogorstva”

Đukanović je Bošnjake uspio podijeliti stvorivši najmanje tri etničke zajednice: Bošnjaci, Muslimani i Crnogorci islamske vjeroispovijesti. Tako su Bošnjaci u Crnoj Gori prestali biti samostalni politički faktor, a intencija je da u budućnosti budu svedeni na nekoliko procenata stanovništva i da većina od njih postanu Crnogorci islamske vjeroispovijesti, koji govore crnogorski jezik. Zbog toga nije slučajnost, a analitičari postavljaju pitanja koja je njegova uloga, da je za dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost postavljen etnički Bošnjak. Predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori imati istorijski značaj za Bošnjake, jer je tim popisom predviđeno da Bošnjaci budi svedeni na samo nekoliko procenata stanovništva i postanu nebitan politički faktor.

Takođe, Đukanović je čak uspio postati počasni senator Bošnjačkog instituta u Sarajevu. To je rijedak slučaj u svijetu da žrtve iskazuju divljenje i poštovanje prema svom dželatu kao što su to institucionalno uradili pojedini Bošnjaci prema Mili Đukanoviću, neosuđenom ratnom zločincu. Činjenica je, da jedan dio aktualne crnogorske vlasti negira genocid u Srebrenici, dok je Milo Đukanović učestvovao u njemu- zaključuje IFIMES.

 

Uvlačenje BIH u odbranu Đukanovića

Iz IFIMES-a smatraju da Milo Đukanović pokušava uključiti Bosnu i Hercegovinu posebno bošnjački politički faktor u odbranu svoje vlasti, a ne Crne Gore, koja je članica NATO-a i koju navodno treba da odbrani i zaštiti Bosna i Hercegovina, koja nije članica NATO-a i koja je ranjiva i ugrožena brojnim unutrašnjim i spoljnim opasnostima i izazovima.

-Đukanović okuplja pojedince, nevladine organizacije i civilno društvo iz Bosne i Hercegovine, da bi navodno zaštitio ugroženu Crnu Goru članicu NATO-a, ustvari pokušavši zaštititi svoj opstanak na vlasti ali i na slobodi. Pokušava se pred očima javnosti provesti proces „humanizacije“ ratnog zločinca- smatraju u IFIMES-u.

4 Comments
 1. kuca komentariše

  Samo fokaz da su Abazovic i Krivokapic trupci nesposobni prevarantski.

  11
  1
 2. Marko komentariše

  Izgleda da je Milo kriv što je živ. Nije Milo zec iz gore, već je heroj Crne Gore !!!

  2
  7
 3. Ivi komentariše

  Ista govna u drugom pakovanju.

  4
  1
 4. Kontra revolicija komentariše

  Kad vec zauzmeš vodecu politicku fotelju, sa samo sebi postavljenim planom da mozeš “kohabitacijom” i bez “revanšizma” da rešiš sve probleme i smiriš tenzije onda ispadne ovaj nastali “isprdak” od vlade !.
  Taj plan ce naravno propasti zato što je nemoguce preokrenuti mentalitet starog zlocinackog rezima na kratko vreme koji je 30 godina gradjen !.
  Nova kuca se ne pravi na starim temeljima !.
  A ako je neko ekspert barem to treba da zna, inzinjeru Krivokapicu !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.