Hrvatski diplomata, zbog špijunaže, protjeran iz Srbije

0

Prvi sekretar Ambasade Republike Hrvatske u Srbiji, Hrvoje Šnajder, juče je proglašen personom non grata zbog špijunaže.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, komentarišući odluku Srbije da protjera njihovog diplomatu, koji se bavio špijunažom, izjavio je da je iznenađen odlukom srpskih vlasti.

Ambasador Hrvatske u Beogradu, Hidajet Biščević, na pitanje hrvatskih medija zbog čega je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo Šnajdera personom non grata, nije želio ništa da otkrije.

„To je materija koju ne želim da komentarišem, nije nešto u šta bih se ja sada upuštao. Kao što bi Englezi rekli: „nou koment““, izjavio je Biščević za hrvatske medije.

On je, takođe, dodao da i da zna šta je Šnajder (u)radio – ne bi smio da ulazi u detalje.

„I da znam što je uradio – ne bih smeo reći. Ne mogu da ulazim u detalje jer je to van mog delokruga. Bez komentara”, dodao je on.

Podsjećamo, ranije juče Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo je da je 20. novembra 2023. godine donijleo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je, tvrdi srpsko MSP, grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju.

„Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je saopštilo i da žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, jer ono ne doprinosi unaprjeđenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske:Očekivali smo eskalaciju uoči izbora u Srbiji

Ovim povodom oglasilo se Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske koje je, u svom saopštenju, takođe izrazilo žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog službenika u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata.

Iz hrvatskog ministarstva su poručili i da navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika.

Ministarstvo navodi da se očekivala eskalacija odnosa uoči izbora u Srbiji, ali da nisu očekivali proterivanje diplomata.

„Zabrinjava nas što proterivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na službenike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se posebno manifestuje u predizborno vreme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vreme realizovala drastičnom odlukom o proterivanju diplomate”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.