Grdinić: Penzioneri Podgorice znaju kako im se troše pare od članarine, predali smo krivične prijave

1

Penzioneri Podgorice znaju kako im se troše pare od članarine, poručio je predstavnik penzionera Ivan Grdinić. Oni su se obraćali medijima, nadležnima, premijeru Zdravku Krivokapiću, ministru finansija Milojku Spajiću, specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću kako bi ih upoznao sa stanjem u kojem se najstarija populacija glavnog grada nalazi.  Naveli su da su predali dvije krivične prijave.

Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

Predstavnici i članovi udruženja penzionera više Mjesnih zajednica žele da upuznaju sve penzionere Podgorice i Crne Gore, kao i sve nadležne institucije koje su odgovorne za rad udruženja penzionera Podgorice i Crne Gore.

Više puta, u dužem vremenskom periodu, pokušavali smo da preko štampanih medija, i TV-a emisija da približimo penzionerima i crnogorskoj javnosti o zloupotrebama i krivičnim radnjama u finansijskom poslovanju u udruženju penzionera Podgorice i Saveza. Mjesnim udruženjima nikad nije bio dozvoljen pristup knjigovodstveno-finansijskoj dokumentaciji što su grubo prekršili i uskratili jedno od osnovnih statutarnih prava penzionera da ”ostvaraju uvid u korišćenje i raspolaganje sredstvima Udruženja i Saveza”.

Veliki broj nezadovoljnih penzionera i mjesnih udruženja zauzeli su stav da se obrate krivičnom prijavom Specijalnom državnom tužiocu Crne Gore 18. juna prošle godine sa svim dokumentima dostavljenim u prilogu.

Upravi prihoda, Poreskoj upravi Crne Gore — područna jedinica Podgorica, Upravi policije 11. marta, Specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću, Vladi Crne Gore Zdravku Krivokapiću, predsjedniku, Ministarstvu finansija ministru Milojku Spajiću.

Pošto u prošlom obraćanju nismo ulazili u dublju analizu finansijskog poslovanja po pojedinim stavkama, sada ćemo se osvrnuti na neke od njih. Za period od 2014.god. sa 2019-tom godinom od penzionerske članarine opredjeljeno je 395.421,21€. Isključivo za humanitarnu pomoć najugroženijim penzionerima. Od te sume navodno je podijeljeno 188.934,00€ bez dokumentacije, to jest spiskova matičnih brojeva i potpisa kome su pare podijeljene.

Razlika od 290.725,60€ ne zna se gdje su i za koje nema evidencije gdje su nestale.

U godišnjem izvještaju od 2015.godine u namjenskim prihodima pod tačkom 1 stoji: 58.543,72€ za izgranju kluba u Bloku V i VI a u namjesnim rashodima po tačkom 1 stoji: 58.543,72€. U građevinskoj logici je teško povjerovati da u građevinskim i zanatskim radovima se poklope prihodi i rashodi u jedan cent. Interesantno je napomenuti da kluba nema, para nema.

U godišnjim izvještajima od 2017. godine se u namjenskim rashodima navodi da je u 2014. god. uplaćeno za klub penzionera Proleter 25.000,00€ a u 2016.god. 10.000,00€.

U izvještaju od 2018.god. u namjenskim rashodima pod tačkom 5 se pravda 10.300,00€. Kluba nema a para nema.

Postavlja se pitanje kako su i kome podjeljene 43.000,00€ za popravku stanova i kuća najugroženijih penzionera.

Skandalozan je primjer kako se pravda rashod za godišnju skupštinu 42 delegata koja traje dva sata i dva sata zakuske, sve to plaćeno 12.594,87€.

Ovakav primjer i primjer drugih rashoda svake godine se ponavljaju.

Interesantno je napomenuti da penzioneri Podgorice znaju kako im se troše pare od članarine.

Na primjer: U godišnjem izvještaju 2015 .god. u redovnim rashodima se pravda u slučaju štete — izlivanje kanalizacije 2.859,05€ koja se nije izlila.

U godišnjem izvještaju 2014.god. pravda se za održavanje i registraciju auta 1374,01€ a auto ne postoji.

Od 2014.god. zaključno sa 2019.god. udruženje penzionera Podgorice nije prikazalo u godišnjim izvještajima prihode izdavanje poslovnih prostora 36.000 € i 30.000 € dobijenih za opremanje MUP Podgorice, što iznosi 66.000 € godišnje a za šest godina to 396.000 €.

Uprava penzionera Podgorice za knjigovodstvene usluge od tri lista plaća 9.000 €.

Pošto smo predali dvije krivične prijave u prošloj vlasti i sada jednu u novoj vlasti nadamo se da će ovi primjeri i mnogi drugi dobiti sudski epilog.

Nama, koji smo se borili protiv nezakonitih radnji je jasno da od 2014.god. sa 2020.god. nismo mogli stati na put ovakvim kriminalnim radnjama jer predsjednik udruženja penzionera je član DPS-a, njegovo rukovodstvo i upravni odbor sa svim komisijama, ovo se odnosi i na predsjednika Saveza i njegovih organa kao i svih predsjednika mjesnih udruženja osim dva a ima ih ukupno 42.

Ta dva mjesna udruženja su: Jedinstvo i Proleter iz Maslinama koji se bore protiv ovih kriminalnih radnji.

Očekujemo, a i željeli bi da posvevite pažnju dopisu koji Vam dostavljamo, smatrajući daje ovo stav i proglas penzionerima da shvate da želimo da ga približno što većem broju penzionera kako se pljačka penzionerska članarina.

U svakom slučaju nama bi za dalje aktivnosti, kao i sudske, bilo potrebno da se odrede prema konstatacijama, stavovima i namjerama koje smo izložili, od upravnog odbora penzionera Podgorice i svih četrdesetdva mjesna udruženja u Podgorici, kao i svih delegata koji sačinjavaju skupštinu penzionera Podgorice, kako bi smjenili postojeću upravu penzionera Podgorice.

1 Comment
  1. RovcaiRovcani komentariše

    Na svim “frontovima” kriminal i lopovluk, gdje god da su kadrovi DPS-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.