Francuzi blokiraju NATO: Držite se sjevernog Atlantika, ne dižite tenzije sa Pekingom

0

Francuskoj se ne dopada ideja NATO da u Japanu otvori svoju kancelariju za vezu i na taj način se suprotstavi „rastućoj prijetnji“ koju za ovaj savez predstavljaju Kina i Rusija, tvrdi „Gardijan“, pozivajući se na izjave jednog visokog zvaničnika.

Pariz, po svemu sudeći ne podržava ništa što podstiče podizanje tenzija između Alijanse i Pekinga.

„Članovi 5 i šest statuta NATO jasno ograničavaju delokrug Alijanse na severni Atlantik. Ne postoji NATO kancelarija za vezu ni u jednoj zemlji u regionu. Ako je savezu potrebno da se upozna sa situacijom o regionu, može da koristi ambasade koje su određene kao kontaktne tačke“, ističe ovaj zvaničnik.
Ovakav stav Francuske potvrdio je i sam Emanuel Makron ocijenivši ovaj vid širenja NATO uticaja kao „veliku grešku“.

Rekao je da NATO ne bi trebalo da širi svoj domet izvan sjevernog Atlantika i dodao: „Ako…budemo gurali NATO da proširi spektar i geografiju, napravićemo veliku grešku“, prenio je FT.

Portparol japanske vlade, Hirokazu Macuno, odbio je da komentariše Makronove izjave, poručivši samo da su u NATO-u u toku „različita razmatranja“.

Otvaranje kancelarije alijanse u Japanu zahtijevalo bi jednoglasno odobrenje Sjevernoatlantskog savjeta, u kome bi Francuska mogla da upotrijebi veto da poništi plan, navodi novinska agencija Kjodo.

Predlog NATO naljutio je i Peking.

„Azija se nalazi izvan geografskog obima sjevernog Atlantika. Vidjeli smo, međutim, kako NATO ide na istok u ovom regionu, miješajući se u regionalne poslove i podstičući blokovsku konfrontaciju“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.
On je dodao i da bi Japan trebalo da uputi „pravi poziv“ i da se uzdrži od bilo čega što „podriva međusobno povjerenje između zemalja u regionu i mir i stabilnost u regionu“.

Kineski državni savjetnik i ministar za nacionalnu odbranu Li Šangfu je takođe upozorio da pokušaji da se forsira NATO u azijsko-pacifičkom regionu predstavljaju način „otmice regionalnih zemalja“, kao i da bi ovakvi savezi gurnuli Azijsko-pacifički region u vrtlog sporova i sukoba.

Naučni saradnik na Kineskoj akademiji društvenih nauka Lu Ksiang za „Global tajms“ je utvrdio i da većina evropskih zemalja možda rezonuje sa stavom Francuske, ali da one vjerovatno nisu imale hrabrosti da javno govore protiv SAD. Makronova opozicija, djelimično i da bi pokazala diplomatsku nezavisnost Francuske, međutim, otvoreno poručuje se te zemlje suprotstave sebičnom planu Amerike, tvrdi on.

Kina bi, kako poručuje „Global tajms“ blizak državnim vlastima, takođe trebalo da preduzme oštre kontramjere na bilo kakvu provokaciju NATO-a ili u ime NATO-a, i to stavljajući na znanje tim državama „da će se naći na prvoj liniji kineskih kontranapada ako se usude da se usprotive Kini uskačući u američku kočiju“.

„NATO, prvobitno osmišljen kao transatlantska bezbjednosna organizacija protiv komunističkog bloka iz sovjetske ere, pokušava da definiše svoju ulogu u suočavanju sa Kinom u usponu, istovremeno podržavajući Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije“, navodi „Gardijan“, podsjećajući na izjavu šefa alijanse Jensa Stoltenberga da je „ono što se dešava u Aziji važno za Evropu i ono što se dešava u Evropi važno za Aziju, i stoga je još važnije da saveznici iz NATO-a jačaju naše partnerstvo sa indopacifičkim partnerima“.

Francuski zvaničnici, ne samo da ovakav plan smatraju greškom, već su takođe nezadovoljni i što se to pitanje pojavilo u medijima prije nego što su se o njemu dogovorile članice Alijanse.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.