Francuski radio „Evropa 1“: Makron podnosi ostavku?

0

Predsjednik Francuske Emanuel Makron razgovara sa svojim okruženjem o mogućnosti da podnese ostavku na mjesto šefa države ako desnica pobijedi na parlamentarnim izborima, javlja radio „Evropa 1“, pozivajući se na neimenovani izvor.

„Ostavka predsjednika nije tabu, danas moramo da razmotrimo sve scenarije. Spreman je da žrtvuje ostatak svog petogodišnjeg mandata“, citira radio jednog od Makronovih bliskih saradnika.

„Evropa 1“ tvrdi da je Makron poslednjih nedelja razgovarao o ovom „ekstremnom scenariju“ s jednim od svojih sagovornika. Međutim, radio-stanica smatra da ostavka nije predsjednikova opcija, „iako bi njena perspektiva trebalo da posluži u ovoj kampanji za dramatizaciju predstojećih izbora“.

Druga strategija koju predsjednik može da izabere je koegzistencija na vlasti s desničarskim Nacionalnim okupljanjem u slučaju da ono pobijedi na parlamentarnim izborima.

Makron je 9. juna odlučio da raspusti Narodnu skupštinu (donji dom francuskog parlamenta) i raspiše vanredne izbore zbog poraza njegove partije Preporod na izborima za Evropski parlament (14,6 odsto glasova).

To je upola manje od opozicione desničarske stranke Nacionalno okupljanje, koju je podržalo 31,4 odsto biračkog tijela.

Prvi krug vanrednih izbora za Narodnu skupštinu biće održan 30. juna, a drugi 7. jula.

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.