Firma “Glosarij” monopolista na tržištu vrijednom 75 miliona evra

0

Građani Crne Gore godišnje potroše ljekove u vrijednosti od najmanje 75 miliona evra, pri čemu oko 55 miliona koštaju medikamenti nabavljeni preko tendera za javne zdravstvene ustanove, a glavni udio u podjeli tog višemilionskog kolača imaju veledrogerije „Glosarij“ i „Farmegra“.

Te dvije firme bezmalo zauzimaju monopolističku poziciju, koja im omogućava sticanje ogromnog profita, zbog čega građani Crne Gore plaćaju naskuplje ljekove u regionu.

Kako je portalu IN4S saopšteno iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, u budžetu za tekuću godinu za ljekove i ostala medicinska sredstva opredijeljeno je 72,5 miliona evra.

Prema našim saznanjima, „Glosarij“ i „Farmegra“ kontrolišu čak 80 odsto tržišta ljekova u Crnoj Gori. „Glosarij“ je u stoprocentnom vlasništvu Branislava Martinovića.

Uspon „Glosarija“ i „Farmegra“ svakako ne bi bio moguć bez povezanosti sa vlastima, koji su, što zakonskim okvirom, a što protežiranjem na tržištu te kompaniju doveli u status monopolista.

Tako je u članu 40a Zakona o medicinskim sredstvima propisano da se „uvozom i izvozom medicinskih sredstava mogu se baviti veleprodaja i druga domaća i strana pravna lica, koji su upisani u registar uvoznika koji vodi Agencija“. Zakon određuje i da se „uvoznici medicinskih sredstava mogu uvezena medicinska sredstva isporučivati veledrogerijama, ali se ne mogu baviti prometom medicinskih sredstava“.

Takođe, „Glosarija“ i „Farmegra“ redovno su u vrhu liste kompanija koje posluju sa državom.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, „Glosarij” je, u periodu od 1. januara 2012. do sredine marta 2017. godine, za ljekove i medicinska sredstva od države dobio oko 98 miliona evra.

Znatan dio ove cifre dobio je “Glosarij”, dok je na čelu „Montefarma“ bio Budimir Stanišić. „Montefarm“ je osnovan odlukom Skupštine Republike Crne Gore br. 1771 od 15.05.1991. godine.

Firma “Glosarij CD”, takođe u stoprocentnom vlasništvu Branislava Martinovića, dobila je u tom periodu oko 6 miliona evra.

To je gotovo polovina svih sredstava kojima je “Montefarm” raspolagao od države za nabavku ljekova na recept.

Prema ugovorima objavljenim na sajtu Uprave za javne nabavke, “Glosarij” je tokom 2012. i 2013. godine od “Montefarma” dobio oko 7,4 miliona evra. Dostupni ugovori pokazuju da je već 2014. godine “Glosarij” za ljekove i medicinska sredstva dobio 3,2 miliona evra, a 2015. godine oko 19 miliona evra.

Iz ugovora sklopljenih 2016. godine može se zaključiti da je “Glosarij” prihodovao od “Montefarma” oko 21,5 miliona evra, a da je za dva i po mjeseca 2017. godine dobio poslove vrijedne 18,5 miliona evra.

Prema podacima Uprave za javne nabavke za 2013. godine, „Glosarij“ i „Farmegra“ najviše su te godine poslovale sa državom. „Glosarij“ je tada od strane države i lokalnih uprava anagažovan na poslovima vrijednim čak – 18 miliona evra, a „Farmegra“ sa 10 miliona.

„Glosarij“ i „Farmegra“ su na listi najvećih ponuđača bili i tokom 2012. godine, kada je Glosarij dobio poslove vrijedne 6,3 miliona evra, a Farmegra sa 3,1 milion.

„Glosarij“ i „Farmegra“ bile su i među privilegovanim firmama kojima je Investiciono razvojni fond 2013. godine pomagao ne samo kroz dodjelu povoljnih kredita, već i kroz otkup njihovih milionskih potraživanja, svakoj po 1,8 miliona evra.

Kompanija „Glosarij“ nije odgovorila na naša pitanja – koliki je godišnji promet koji ostvaruje, koliko je procentualno njeno učešće na tržištu uvoza i distribucije ljekova u Crnoj Gori, te kako komentariše navode da ima monopolsku poziciju na tom tržištu.

Pitanja su na zvanični mejl „Glosarija“ poslata u dva navrata – 7 i 26. februara, ali odgovora nije bilo.

Inače, „Glosarij“, osnovan 1992. godine na Cetinju, na svom sajtu navodi da je prva privatna veledrogerija u Crnoj Gori.

– Danas smo liderska kompanija koja se bavi prometom ljekova, medicinskih sredstava i potrošnog medicinskog materijala, kao i drugih proizvoda namijenjenih zdravstvenom tržištu. Ponosni smo na činjenicu da nas je preko 300 kompanija autorizovalo za distribuciju svojih ljekova i proizvoda, navodi se na sajtu „Glosarija“.

„Farmegra“ je osnovana 1998. godine kao privatna kompanija za medicinsko snabdjevanje farmaceustkog sektora Crne Gore. Na sajtu te kompanije navodi se da je „jedna od vodećih veletrgovina lijekovima u Crnoj Gori“.

„Farmegra“ ističe da je u mogućnosti da ponudi 80 odsto artikala koji čine prodajni asortiman prosječne apoteke i da naručenu robu dostavi kupcu za kratko vrijeme bilo gdje u Crnoj Gori.

Navedeni monopolisti su otvorili i svoj lanac apoteka Teamedika i Benu i time sve „male apotekare“ stavili u još nezavidniji položaj, jer su postali žrtve nelojalne konkurencije.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.