Finsku će buduće članstvo u NATO-u učiniti interesantnijom metom za ruske obavještajne službe

0

Finsku će buduće članstvo u NATO-u učiniti interesantnijom metom za ruske obavještajne službe i operacije, upozorila je finska sigurnosno-obavještajna služba (SUPO).

Izvještaj SUPO-a ukazuje na činjenicu da je tradicionalni glavni pristup Rusije u prikupljanju obavještajnih podataka bila obavještajna služba pod diplomatskom zaštitom, ali da je nakon rata sa Ukrajinom i protjerivanja ruskih diplomata sa Zapada, Moskva usmjerila svoje aktivnosti na sajber prostor i druge obavještajne izvore.

Kako prenosi Al Džazira Balkans, u izvještaju se navodi i da se kao mete za prikupljanje obavještajnih podataka mogu smatrati stranci koji žive u Rusiji ili posjećuju Rusiju, kao i Rusi koji rade u zapadnim državama.

Navodi se da bi ulazak u NATO u budućnosti Finsku učinio interesantnijom metom za ruske obavještajne službe i operacije i da bi Moskva mogla pokušati da preko skandinavske države dobije obavještajne podatke vezane za NATO.

Finska i Švedska su ove godine zajedno podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, a Finska sa Rusijom dijeli kopnenu granicu dugu 1.340 kilometara.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.