Fidelity consulting razbio u paramparčad program „Evropa sad 2“: OBAVEZNO PROČITAJTE!

9

Nakon tačno 103 dana postizbornog nestrpljenja o najavljenom programu Evropa sad 2, dobili smo ni manje ni više nego najobičniji kalkulator, koji trenutnu neto platu pretvara u trenutnu bruto platu i to predstavlja kao novu neto platu.

Zvuči konfuzno? Evo vam ga na: nakon više od 3 mjeseca čekanja, dobili smo matematički iskaz koji potvrđuje naše majsko proročanstvo da će doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biti ukinuti, čime se uništava koncept međugeneracijske solidarnosti.

I ne samo to – prema ovom kalkulatoru, ukidaju se doprinosi za nezaposlenost (i za zaposlenog i za poslodavca) kao i doprinosi za Fond rada. E da, ukida se i porez na dohodak koji ide opštinama.

Kako smo stigli do ovog zaključka?

Simplifikacija je majka razumijevanja. Elem, danas nam je pružena jedinstvena prilika da na sajtu ES upišemo svoju trenutnu platu i voila – na ekranu digitalno frca novi iznos neto plate (zapravo sadašnja bruto plata) posle sprovođenja finansijske „čarolije“ zvane Evropa sad 2.

Kako bi testirali ovu tvrdnju na prosječnoj plati, unijeli smo prosječnu neto platu za jul po Monstatu, od 797 evra. Šta smo dobili kad smo kliknuli na narandžasto polje? Neto plata za jul po ES 2 iznosi 993 evra, cifra koja je identična julskoj bruto plati po Monstatu.

Ovo nepretenciozno decifrovanje programa ES2 krije neizbježnu istinu: doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biće zaista ukinuti. Uz njih, ukidaju se doprinosi za nezaposlenost (i za zaposlenog i za poslodavca), doprinosi za Fond rada kao i porez na dohodak od kojega se u najvećoj mjeri finansiraju opštine.

Sveukupno, ovo će imati nesagledive posljedice po stabilnost ekonomsko-finansijskog sistema u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na neodrživo finansiranje Fonda PIO i opština.

Pitate se zašto je neodrživo? Evo matematike.

Držite se čvrsto, cifra je astronomska: za finansiranje ovog povećanja, treba nam godišnje tačno 606.872.448 evra (da, preko 600 miliona evra godišnje), ili ako vam je draže, preko 10% bruto domaćeg proizvoda. GODIŠNJE.

Za 10 godina, ovaj program koštaće 6 milijardi evra koliko iznosi cijeli BDP za 2022. godinu.

Kako smo došli do ovog astronomskog iznosa? Nimalo komplikovano.

Uzeli smo broj zaposlenih na kraju jula (258.024), pomnožili sa mjesečnim povećanjem prosječne plate (196 evra) i sve to pomnožili sa 12 mjeseci. Kada se ta tri broja pomnože, dobija se cifra od 606.872.448 evra.

Računica je jednostavna: svaki građanin Crne Gore, njih 620.000, od beba do baba i đedova, za ovu finansijsku avaturu će „izdvojiti“ po oko 1.000 evra godišnje.

Na kraju ovog uvodnog posta u najznačajnije društveno pitanje u Crnoj Gori, postavljamo nezaobilazno pitanjce koje digitalna animacija svjesno prećutkuje: OKLE ĆE SE NADOMJESTITI 606 MILIONA EVRA ILI 10% BDPa GODIŠNJE?

P.S. ođe nismo obračunali koliko para fali za najavljeno povećanje prosječne penzije na 600 evra

 

(Fidelity consulting) 

9 Comments
 1. Gojko ( nije Perovic) komentariše

  Jedva cekam da pogledam u lica onih koji su glasali za Lazojka kad ukapiraju da su zajebani za vece plate i penzije. Zivim za taj dan.

  1. Miki komentariše

   Kako ste vi naivni.Bolje Evropa sad 2 pola godine da se nahranimo kao ljudi jer u budućnosti ionako nema penzija.Bankrot je uskoro,sve je popljačkano prvo drzavne institucije i privreda a gradjanima mrvice sa stola.

   1. Alexandra komentariše

    Najesces se g….a Miki!

    1. Miki komentariše

     Ti si se već najela govana Alexandra.Ne vole svi govna kao ti.Idi bazdi na drugu stranu.

 2. prst na celo komentariše

  Nije to nemoguće, da bruto pretvoriš u neto i da onda više nemaš bruto, ali koga briga danas za bruto, a sutra i za neto. I gazda Jezda je svojevremeno, naknadno i ponovo, izmislio Perpetum Mobile, u brdima Kolumbije, ali svejedno nije uspeo da napuni ispražnjeni trezor, kad su nestali i neto i bruto sastojci.

 3. Pitam _za _Druga komentariše

  Juce Pizurica drzi govor Danilovicu…. A da li je isti Pižurica legalizovao kucu u Zagoricu i na ciju je zemlju napravio?
  Danas Fideliti i njihov mag Vukovic cij je otac bio saradnik Brkovicev ….. a lazojko zivi sa Vukovicevom i Pizuricinom rodjakom 🙃🙃🙃🙃

 4. Miloš komentariše

  Hajka na Spajića se nastavlja nesmanjenom žestinom iz svih Vučićević i domaćih oružja. Svi se plaše Spajića i uspeha njegovog programa, jer će ih tada počistiti sa političke scene. Ipak, narod je uz njega. Treba mu pružiti šansu, jer je rekao da će dati ostavku ako ne uspije. Ovaj feedeliti piše po narudžbini. Već ga je PES jednom ofirao.

 5. rewq komentariše

  Daj ti 196 EUR danas koga briga za sutra , već će to neko drugi vraćati.
  Ovako razmišlja prosječan crnogorski glasač.

 6. Buki komentariše

  Pes jednako nastavak dps politike sunovrata Crne Gore

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.