Fajzer vakcina efikasna već 11 dana nakon prve doze

0

Jedna doza vakcine Fajzer postiže skoro punu efikasnost oko 11 dana od primanja, tako da može da se ispostavi da druga doza nije potrebna, pokazala je studija koju su izveli naučnici sa Barnet univerziteta u Melburnu, piše Nova.rs.

“Ovo su vijesti koje mogu da donesu optimizam. Efikasnost mRNA vakcina protiv kovida počinje 11. dana od primanja. Ovo otvara mogućnost da se dođe do zaštite u kratkom vremenskom roku”, prenio je njujorški Medrxiv, sajt koji je u vlasništvu neprofitne Kold Spring Harbor laboratorije.

U tekstu se navodi da nije bilo evidentnog napretka u davanju druge doze poslije tri ili četiri nedjelje, što samo ukazuje na snagu prve doze (bar u kratkoročnim uslovima kada su zalihe limitirane) i pomaže zdravstvenim službama veću fleksibilnost kada je riječ o drugoj dozi, ukoliko se utvrdi da je neophodna.

Ugledni Forbs se poziva na Nju Ingland medisin Džrnal, u kojem se navodi studija da su osobe koje su dobile drugu dozu pokazale jak imunološki odgovor na nove sojeve kovida, jedino je odgovor bio manji na južnoafrički soj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.