Fajnenšel tajms: Kineski uticaj se više ne može ignorisati,G7 ne može da upravlja svijetom

0

Članice BRIKS-a su ujedinjene u nastojanju da ne zavise više od hirova SAD i njihovih saveznika koji su dominirali svijetom u protekla dva vijeka, piše kolumnista FT

Ekonomska dominacija „Grupe sedam” i unipolarni svijet koga predvode Sjedinjene Američke Države su istorija, tvrdi kolumnista Fajnenšel tajmsa Martin Volf i napominje da iako je G7 i dalje najmoćniji ekonomski blok na svijetu, njegov udio u svjetskoj ekonomiji u posljednih dvadesetak godina opao je sa 44 na 30 odsto. U isto vrijeme udio Kine je porastao sa sedam na 19 procenata.

Kina je sada ekonomska supersila koja je preko svoje inicijative „Pojas i put“ postala i veliki investitor (i kreditor) u zemljama u razvoju, daleko važniji ekonomski partner od G7.

Brazil je jedna od tih država, iako je predsjednik Lula da Silva prisustvovao nedavno održanom samitu G7 u Japanu. Jednostavno kineski uticaj se ne može više ignorisati.

G7 ima ambiciju da se približi pojedinim zemljama, što su i pokazali u Hirošimi. Pozvali su Brazil, Indiju, Indoneziju, Vijetnam, Australiju i Južnu Koreju, ali to je zanemarljivo u odnosu na 19 država koje žele da se pridruže BRIKS-u.

„BRIKS je na putu da postane relevantna svjetska organizacija, a njene članice su ujedinjene u nastojanju da ne zavise od hirova SAD i njihovih saveznika koji su dominirali svijetom u protekla dva vijeka. Uostalom koliko dugo G7 uopšte može da nastavi da se tako ponaša ako se ima u vidu da okuplja tek deset odsto svjetske populacije, navodi kolumnista „Fajnenšel tajmsa”.

Još veće pitanje je, dodaje on, kako će se upravljati globalnom ekonomijom.

Da li će MMF i Svjetska banka nastaviti da budu bastioni moći G7 u sve podeljenijem svijetu?

Ako je tako, kako i kada će dobiti neophodne nove resurse? Kako će se usklađivati sa organizacijama koje stvaraju Kina i njeni saveznici?

Volf se pita zar ne bi bilo bolje da se prizna realnost ogromne promene ekonomske moći u svijetu, te da joj se prilagodi posebno imajući u vidu da Kina neće nestati.

Što se pak političkih ciljeva članica G7 tiče, prije svega rata u Ukrajini, to je isključivo borba Zapada. Većina sveta ima druge brige. Dakle, Zapad će odrediti opstanak Ukrajine.

G7 mora da brani svoje vrijednosti i svoje interese. Ali više ne može da upravlja svijetom, iako će sudbina svijeta biti i sudbina članova grupe. Ponovo se mora pronaći put za saradnju, zaključuje „Fajnenšel tajms”.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.