Evropska unija predložila: Ko neće da primi tražioce azila, da plati do 22.000 evra po osobi

0

Evropska unija predložila je da države članice koje ne žele da prime određeni broj tražilaca azila, onako kako je već dogovoreno u zajedničkoj evropskoj podeli, moraju na druge načine da doprinesu fondu solidarnosti, po principu – primite ili platite, prenio je španski „Pais“.

Kako navodi madridski list, doprinos može biti ekonomski ili, povremeni, kroz kvantitativne tehničke ili logističke načine za kontrolu migracije, prema nacrtu nove evropske uredbe o azilu, koju je predstavilo dežurno švedsko predsedništvo, a o kojoj sada pregovara 27 članica.

Evropska komisija će, u kasnijem koraku, staviti brojke u ovaj obavezan fond solildarnosti.

Moguće je da doprinos bude između 10.000 i 22.000 evra po osobi koja nije dobrodošla, iako se o cifri i dalje priča, naveli su neimenovani izvori.

Regulacija azila, koja uključuje i upravljanje aplikacijama na granici, jedna je od neriješenih tačaka EU migracionog pakta.

Sa sadašnjim pravilima, koja su pokrenuta u migrantskoj krizi 2015, a podstaknutoj, prije svega, ratom u Siriji, kada je desetine hiljada migranata stigle u EU, zemlje na prvoj liniji suočavaju se sa najvećim teretom odgovornosti, a to su Grčka, Španija i Malta.

EU sada želi da uspostavi novi sistem „obavezne, ali fleksibilne solidarnosti“, kažu izvori.

„Sporazumom svi pobjeđujemo, uključujući i migrante, jer kada radimo zajedno možemo da dočekamo migrante i izbjeglice na uređeniji način i bez rizika po njihove živote“, rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

U 2022. godini u EU je registrovano oko 330.000 neregularnih dolazaka iz svih pravaca, što je najveći broj od 2016. godine.

U međuvremenu, organizacije za ljudska prava kritikovale su duh uredbe, za koju kažu da nastoji da „EU pretvori u tvrđavu“.

„Predlozi neće popraviti hronične nedostatke u sistemu azila, već će prije signalizirati želju EU da se zaštiti i blokira podnosioce zahtjeva“, rekla je ekspert za migracije međunarodne humanitarne organizacije Oksfam, Stefani Poup.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.