Erdogan: Premijer Švedske je dobar čovjek, ali nam teroriste nije izručio; Finska je druga priča!

0

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će ratifikacija članstva Finske u NATO biti završena do predsjedničkih izbora u Turskoj, ali to nije mogao da potvrdi i za Švedsku.

„Bili smo prinuđeni da članstvo Finske razmotrimo odvojeno od Švedske jer tamo nema projave terorizma kao u Švedskoj. Nadam se da će cio proces ratifikacije biti završen do izbora“, rekao je on.
Kako je objasnio, Turska ne može da kaže „da“ članstvu Švedske u NATO, ako zvanični Stokholm ne bude rame uz rame sa Ankarom po pitanju borbe protiv terorizma.

„Terorizam je za nas crvena linija. Mi nemamo nikakav specijalni odnos sa Švedskom, međutim, Stokholm je prigrlio teroriste. Na ulicama Stokholma Radnička partija Kurdistana organizuje demonstracije. Predali smo Šveđanima spisak od 120 terorista i zatražili njihovo izručenje. Premijer Švedske je dobar čovjek, ali nam teroriste nije izručio“, kazao je Erdogan.

Finska i Švedska su, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, prošlog maja podnele prijave generalnom sekretaru NATO-a za ulazak u Alijansu. Turska je prvo blokirala proces razmatranja ovih prijava, ali su već 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zahteve Ankare.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.