Erdogan poručio: Turska nije obavezna da radi ono što rade zemlje EU sa sankcijama

0

Ankara nije u obavezi da uradi isto što i države EU u pitanju antiruskih sankcija, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u intervjuu za Pi-Bi-Es.

„Da li smo dužni da radimo isto što i članice EU? Položaj Turske u svijetu je drugačiji od zemalja EU. Rusija je jedan od naših najbližih susjeda i imamo zajedničku istoriju“, naglasio je Erdogan.

Turski predsjednik je dodao da Ankari nikada nije bila potrebna pomoć ili podrška EU.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Turska spremna da odustane od procesa pridruživanja Evropskoj uniji, Erdogan je rekao da „Turska pridaje veliki značaj odlukama EU“.

„Ako EU donese pozitivnu odluku, mi ćemo je pozdraviti. Tokom proteklih 50 godina, Turska je bila ostavljena pred vratima EU. Uvek smo bili zemlja koja je sama sebi dovoljna. Nikada nam nije bila potrebna pomoć ili podrška EU, jednostavno nam ne treba“, ukazao je.

Ranije je bivši ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao da se Ankara ne pridružuje jednostranim sankcijama Rusiji, ali ne dozvoljava ni njihovo zaobilaženje.

Erdoganov zvanični predstavnik Ibrahim Kalin izjavio je da će Turska, ako uvede sankcije Rusiji, igrati prije svega protiv same Ankare.

Naime, Turska je potpisala sporazum o pridruživanju sa EU 1963. godine, a prijavila se za članstvo u Uniji 1987. godine. Međutim, pristupni pregovori su počeli tek 2005. godine i više puta su obustavljani zbog nesuglasica.

Trenutno je otvoreno 16 od 35 poglavlja. Prije nego što je odletio u Njujork radi učešća na Generalnoj skupštini UN, Erdogan je rekao da bi putevi „Turske i EU, ako bude potrebno, mogli da se razdvoje“.

Teroristi i dalje šetaju ulicama Švedske

Erdogan je naveo da koraci koje Švedska preduzima nisu dovoljni da se ratifikuje njeno članstvo u NATO-u.

Napominjući da Švedska mora da ispuni obećanja u borbi protiv terorizma, Erdogan je rekao da Ankara i dalje vidi „teroriste kako šetaju ulicama Stokholma“.

„Predlog Švedske za ulazak u NATO razmatraće Velika nacionalna skupština Turske (TGNA) i ta će odluka biti odlučujuća. Ovo je deo dnevnog reda Velike narodne skupštine. Parlament će procijeniti situaciju“, objasnio je.

Prema njegovim riječima, Švedska prvo mora da ispuni svoja obećanja, a tek onda da se ratifikuje članstvo.

„Terorističke organizacije moraju odmah da prekinu svoje demonstracije i akcije na ulicama Stokholma. Turskom narodu biće veoma važno da vidi da je to zaista tako. Čini se da je Švedska promijenila zakonodavstvo, ali to nije dovoljno“, naglasio je turski lider.

Sukob u Ukrajini biće dug

Turski predsjednik naveo je da vjeruje da će ukrajinska kriza dugo trajati, istakavši da sarađuje sa Rusijom i da joj vjeruje ništa manje nego Zapadu.

„Nemam razloga da ne vjerujem Rusiji. Koliko je Zapad pouzdan, toliko je i Rusija pouzdana. Poslednjih 50 godina smo stajali na pragu Evropske unije i u ovom trenutku verujem Rusiji ništa manje nego Zapadu“, kazao je Erdogan.

Kako je dodao, polovina uvoza prirodnog gasa dolazi iz Rusije, što znači solidarnost dveju zemalja.

„Zajedničkim koracima idemo naprijed, sarađujemo i u odbrambenoj industriji. Sve to možemo zajedno sa Rusijom“, zaključio je Erdogan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.