Erdogan otkrio o čemu je sve pričao sa Putinom, i da podržava Tursku u borbi protiv terorizma

0

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da predsjednik Rusije Vladimir Putin ima pravedan pristup kada je riječ o mogućoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji i da podržava Tursku u borbi protiv terorizma.

Na povratku iz Sočija, gdje je juče razgovarao sa ruskim predsjednikom, on je novinarima u avionu, na pitanje u vezi sa vojnom operacijom rekao:

– Putin se pridržava pravednog pristupa prema Turskoj po ovom pitanju. On posebno ističe da će uvek biti uz nas u borbi protiv terorizma. On ima ovakav pristup: ‘Bilo bi efikasnije ako biste dali prednost riješavanju tih pitanja zajedno sa režimom’. Mi kažemo da naša obavještajna služba već sarađuje sa sirijskom obavještajnom službom, ali da su naši napori usmjereni na to da postignemo rezultat.

O nuklearnoj elektrani „Akuju“
Erdogan je naveo i da će naredne nedjelje posetiti mjesto izgradnje nuklearne elektrane „Akuju“ i lično se uvjeriti kako teku radovi, a potom će izvjestiti Putina.

– Naravno, nije bilo moguće zaobići tu temu. Nuklearna elektrana Akuju ima poseban značaj u energetskoj strategiji naše zemlje. Ostaje i dalje naš cilj da tokom 2023. pustimo u rad prvi reaktor. Još jednom smo razmotrili ta pitanja sa ruskom stranom … – rekao je Erdogan.

„Mapa puta“ buduće ekonomske saradnje
Erdogan je rekao i da su Turska i Rusija potpisale svojevrsnu „mapu puta“ o ekonomskoj saradnji s namjerom da se obim robne razmjene podigne na 100 milijardi dolara.

– Tokom našeg bilateralnog susreta razmijenili smo stavove o daljem razvoju naše trgovinsko-ekonomske saradnje. Ranije smo izjavljivali da je naš cilj na tom planu – 100 milijardi dolara. S tim u vezi mi želimo da razvijamo saradnju u oblastima kao što su energetika, trgovina, turizma i poljoprivreda. Odlučni smo da osiguramo balansiraniji obim bilateralne trgovine. Memorandum o razumijevanju, svojevrsnu ‘mapa puta’naših trgovinsko-ekonomskih odnosa potpisali su u Sočiju naš ministar trgovine i potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak – rekao je Erdogan.

Erdogan je predložio Putinu da se sastane sa Zelenskim

Erdogan je takođe saopštio da je predložio predsjedniku Rusije da organizuje njegov sastanak sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

– Uprkos svim poteškoćama na terenu, ja čvrsto vjerujem u to da će ukrajinska kriza biti riješena za pregovaračkim stolom. Još jednom sam napomenuo predsjedniku Putinu da možemo da organizujemo njegov sastanak sa Zelenskim. Nastavićemo da razvijamo naš dijalog sa našim crnomorskim susjedom, Rusijom, u svim oblastima kako bi dali svoj doprinos regionalnom i globalnom miru. Molim se da naši sastanci u Sočiju budu korisni za naš region, posebno za Tursku i Rusiju – rekao je Erdogan.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.