Rezime najnovijeg istraživanja: Pad rejtinga DPS-a se poklapa sa padom Demokrata, samo jedna lista ruši režim!

1

Istraživanja javnog mnjenja, ma ko ih radio, uvijek izazivaju određene kontroverze, ali čitajući između redova brojke, možete da izvedete mnoge zaključke. U većini slučajeva, istraživanja osciliraju u procentima partijama i političkih grupacija, međutim, itekako znaju da budu lakmus papir za stanje na političkoj sceni.

Najnovije istraživanje CEDEM-a, ma šta god mislili o njima, pokazao je realnu sliku na političkij sceni, poslednjih pola godine. I ono što je indikativno i što mora biti obavezujuće za opoziciju, da samo zajednički nastup, velika opoziciona koalicija ruši DPS. Svako soliranje, kakvih je bilo, definitivno idu na ruku režimu, što ove brojke i pokazuju.

Ovo istraživanje je pokazalo, ono što je uveliko jasno-pad podrške DPS-u i to je jedina dobra strana svega ovoga. Opoziciono jedinstvo, zajedničko djelovanje, gotovo izvjesno dovodi do promjene vlasti, jasna je poruka ovog istraživanja. Sve ostalo, ide na vodenicu DPS-a, koji je kao nikad ranije ranjiv.

Kao što se rast DPS-a poklopio sa rastom Demokrata, tako se njihov pad vezuje sa padom Demokrata. Jasno je, a to i laici vide, da rast Demokrata, ne znači slabiji DPS, već naprotiv. Zato, pad Demokrata treba da bude alarm za tu stranku, da narod ne voli opoziciono soliranje, jer je svima jasno da niko sam ne može pobijediti DPS. Takođe, ovo istraživanje potvrđuje ono što je javnost i pročitala-Demokrate nemaju konkretne odgovore ni na jedno ključno pitanje, ni kada je u pitanju jezik, ni Crkva ni mnogo toga još. Početna energija, mladih i pametnih, polako jenjava, i ako na vrijeme izvuku pouke, da ne mogu da ratuju protiv svih u opoziciji, DPS-u se ne piše dobro. Ako i dalje budu tvrdoglavo insistirali na politici, bez stava na goruća pitanja, i ako nastave oni određuju ko valja a ko ne valja u opoziciji, da traže podobne, trend pada će se nastaviti. Građani su prepoznali da rat sa opozicijom, prvo sa DF-om, pa sa URA, a zatim i SNP-om i SDP-om, polako ruši Demokrate, jer ne može biti da ste vi jedini u pravu i da niko drugi ne valja.

Porast podrške DF-u je logičan, nakon osuđujuće presude njihovim liderima u montiranom postupku. Takođe, u orbitu ih je izbacila i priča oko Crkve, jer za razliku od Demokrata, DF je jasno stao na crtu DPS-u, vezano za sporni Zakon. Za razliku od Demokrata, DF je ušao u otvoreni fajt sa DPS-om, na svakom polju i to jedino daje rezultate. Aktivno učešće u Skupštini je dodatni vjetar u leđa ovom savezu, koji se, nakon kanonade režima i medijske izolacije, kojoj je izložen poslednjih godina, polako vraća, kao ključni faktor na političkoj sceni.

Rast URE je logičan slijed događaja, nakon što su se otrgli iz zagrljaja Demokrata, koji su prijetili da ih lagano integrišu u svoje redove. Za razliku od Demokrata, predstavnici URA su imali jasne stavove, sviđali se nekome ili ne, oko svih ključnih tema i jasno je da za razliku od Demokrata politički ne lutaju, već jasno drže svoj kurs.

Takođe, SNP i SDP su se nakon mnogo turbulencija ustalili i on njih se teško može očekivati pd u narednom periodu, jer je težak period iza njih. S tim što u slučaju ovog istraživanja nije uzeta u obzir koalicija Da svako ima, što SNP stavlja u još bolji položaj. Jasno je i da SD ima stabilno biračko tijelo i da im u svakom slučaju, samostalni izlazak na birališta donosi cenzus.

Rejting DPS-a je u odnosu na decembar 2018. manji za 7,5 i sada je 34, dok je Demokratama rejting 14.6 u ondosu na 20.7 iz decembrea.

Rejting DF-a je u odnosu na prethodno istraživanje CEDEM-a porastao za 5,5 na 15.6, a URA za 2,3 na 4.9.

1 Comment
  1. Vesna komentariše

    Hoce li se vise otvoriti oci ovom narodu . Pa 30 godina Mila, Miga, Rocena…………….. previse

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.