Efikasna vakcina: Tri njemačke države se zalažu za registraciju „Sputnjika Ve“

0

Lideri tri njemačke države – Saksonije, Saksonije-Anhalt i Tiringije založili su se za odobrenje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Stavove o ruskoj vakcini njemački lideri su iznijeli za list medijske grupe „Funke“.

„Rusija je velika naučna država, nimalo ne sumnjam da je ruska nauka u stanju da napravi efikasnu vakcinu. Vakcina se mora odobriti“, izjavio je premijer Saksonije Mihael Krečmer.

Istovremeno, premijer njemačke države Saksonija-Anhalt smatra Rajner Hazelof da odluka o odobrenju „Sputnjika Ve“ ostaje na Evropskoj agenciji za ljekove (EMA).

„Ali suština je jedna – u borbi protiv kovida 19 pozdravljamo sve vakcine koje su bezbjedne i funkcionišu i na taj način će pomoći da se pandemija prevaziđe“, rekao je on.

Hazelof je dodao da pitanje porijekla vakcine nije važno, jer se radi o ljudskom zdravlju.

„Još kao dijete sam primio rusku polio vakcinu i nemam nikakvih problema“, rekao je.

Sa svoje strane, šef Tiringije Bodo Ramelov smatra da bi njemačka vlada trebalo da izvrši veći pritisak kako bi dobila više alternativnih vakcina i da zavisnost od vakcine „Astra Zeneka“ slabi strategiju vakcinacije.

„Stoga je važno da se napokon razmotri tema ‘Sputnjika Ve'“, istakao je on i dodao da odluka o odobrenju ili odbijanju vakcine ne bi trebalo da bude političke prirode.
Evropska agencija za ljekove započela je provjeru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti donijeta u maju.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.