Dvostruki izbori jedna od mogućnosti koju razmatra vladajući blok

0

Rekonstrukcija vlade, smjena nekoliko ministara ili najava raspisivanja vanrednih izbora opcije su koje se pominju u javnosti kao sadržaj vijesti koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio za srijedu, ali i četvrtak kada će biti gost na sednici Vlade Srbije.

Prema saznanjima medija, zasad je izvjesnija opcija da se parlamentarni izbori spoje s beogradskim i da budu održani u septembru, što se uveliko razrađuje u vrhu Srpske napredne stranke.

Druga varijanta je da se sprovede „blic rekonstrukcija“ vlade, koja bi podrazumijevala da osvježeni kabinet radi do decembra, kada bi se u paketu raspisali republički, beogradski, lokalni i izbori u Vojvodini.

Vučić je juče video-porukom na Instagramu pozvao one koji protestuju na razgovore, poručivši da su razgovori najvažniji, a kompromis uvek dobra riječ. Takođe, pozvao je Srbiju da se ujedini i najavio mnogo važnih vijesti, političkih i ekonomskih koje će saopštiti u srijedu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je pak da ako vlada bude raspuštena, predsjednik Srbije u skladu sa ustavnim ovlašćenjima može da da mandat nekom drugom ili mora da se ide na izbore.

„Nemam nikakav problem s tim da podnesem ostavku. Ne možemo da idemo na izbore koje vi želite. Mi želimo ovog ministra, onog ne želimo, a ako idemo na izbore, ove želimo, a ove ne  želimo. A gdje su tu institucije, a gdje su tu svi ostali koji treba da glasaju na tim izborima?“, upitala je Brnabićeva osvrnuvši se na zahtjeve opozicije da bude smijenjen ministar policije Bratislav Gašić.

Iz Zeleno-lijevog poslaničkog kluba rekli su da o novim izborima može da se razgovara tek kada budu ispunjeni svi zahtjevi protesta „Srbija protiv nasilja“ – među kojima su smjena svih članova REM-a i rukovodstva RTS-a, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama „Pink“ i „Hepi“, pomenuta smjena ministra Gašića, ali i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Direktor agencije „Faktor plus“ Vladimir Pejić smatra da je apsurdno to što opozicija vrši pritisak i vidi svoju šansu, ali ne žuri sa izborima jer u ovom trenutku niko od njih nema procenat koji bi im garantovao ono što hoće.

„Kada imamo političku krizu, koju sada više vidim kao krizu društva, izbori su uvek najbolje rješenje. Vučić je na temi izbora na svom terenu i ne vidim razlog da žuri“, dodao je Pejić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković misli da je objedinjavanje republičkih i beogradskih izbora s redovnim pokrajinskim i lokalnim izborima najjednostavnije rješenje i za građane i za političke stranke.

„Jasno je da vlast ne može i neće biti smijenjena na ulici i neće biti prelazne vlade. I kada se pogleda priroda zahtjeva na protestima, jasno je da se oni odnose na Skupštinu, dakle, hoće izbore“, zaključio je Stanković.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.