Dvostruki aršini crnogorskih vlasti: Ćute o genocidu nad Jermenima, dok su im “usta puna” Srebrenice!

22

Crna Gora od sticanja nezavisnosti nijednim svojim gestom nije osudila genocid koji je tokom Prvog svjetskog rata  nad Jermenskim stanovništvom sprovelo Osmansko carstvo.

Te, po Jermene kobne, 1915. godine na teritoriji nekadašnje Otomanske imperije po nalogu zvaničnog Istanbula ubijeno je prema raznim procjenama između 800.000 i 1.500.000 pripadnika jermenskog naroda.

Međunarodna asosijacija za proučavanje zločina genocida označila je u junu 1997. godine masovna ubistva i progone jermenskog stanovništa u Turskoj tokom Prvog svjetskog rata kao genocid, ali izgleda da ovaj nalaz međunarodnog karaktera nije dovoljan crnogorskim vlastima da bilo kakvom odlukom izrazi pijetet prema stradalim Jermenima.

Oko 30-ak država je u svojim parlamentima usvojilo Rezoluciju o genocidu nad Jermenima i na taj način adekvatno okarakterisalo zločin koji je označen kao prvi „moderni zločin genocida” u 20. vijeku i posle Holokausta u Drugom svjetskom ratu drugi je po broju studijskih radova vezanih za zločine genocida u istoriji.

Američki advokat Rafael Lemkin koji je 1943. konstruisao termin genocid kao najteži oblik masovnih zločina u svojim tezama navodio je zločine nad Jermenima u Turskoj kao primere organizovanih ubistava i proterivanja sa ciljem da se jedna zajednica potpuno ukloni sa određenog područja.

Među državama koje su osudile genocid nad Jermenima su: SAD, Francuska, Njemačka, Rusija, Holandija, Vatikan, Argentina, Austrija, Belgija, Bolivija, Brazil, Bugarska, Kanada, Čile, Kipar, Češka, Grčka, Italija,Litvanija, Liban, Libija, Luksemburg, Paragvaj, Poljska, Slovačka, Švedska, Švajcarska, Sirija, Urugvaj i Venecuela.

Podjećanja radi, 24. maja 1915. godine Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Rusija usvojile su tekst zajedničke deklaracije kojim su po prvi put u pravnoj praksi direktno optužili jednu državu za zločin protiv čovječnosti.

Evropski parlament je u četiri navrata kroz zvanične rezolucije priznao zločine nad Jermenima kao genocid, a poslednja rezolucija donešena je 15. aprila 2015. godine , a istu rezoluciju usvojio je i Savjet Evrope poslednji put na sjednici održanoj 14. maja 2001. godine.

Čak ni ponizna crnogorska vlast, u odnosu na zapadne partnere, nije željela da usvoji Rezoluciju o genocidu nad Jermenima,  a  vidjećemo da li će nova vlada Zdravka Krivokapića ispraviti tu nepravdu prema stradalom pravoslavnom jermenskom narodu na teritoriji nekadašnjeg Osmanskog carstva?

Ako je suditi prema odnosu nove vlasti prema zločinu u Srebrenici, za očekivati je da će se ista potruditi da na adekvatan način oda poštu Jermenima, barem kao što je prethodna DPS vlast uradila to u slučaju stradalih Bošnjaka u Srebrenici. U postizbornom sporazumu Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić potpisali su da će nova demokratska vlast sve odluke donositi i revidirati sa evropskim standardima, a jedan od njih bi trebalo da bude i usvajanje rezolucije ili deklaracije kojoj će se jasno osuditi ovaj gnusni zločin protiv čovječnosti.

Kako je nova vlast spoljnopolitički, po uzoru na straru, slijepo, gotovo podanički vezana za Zapad, principijelno bi bilo da prati odluke EU, SAD, Velika Britanije, Njemačke i Francuska, kao što je to svaka crnogorska Vlada radila do sada.

Podsjetimo se samo kako je Crna Gora ažurno po diktatu, a nekada i bez njega, slijedila uputstva sa Zapada vezano za zločin u Srebrenici, priznanje tzv. Kosova, uvođenje sankcija prema Rusiji.

Ili su pak crnogorskim vlastima prihvatljive samo odluke koje su suprostavljene interesima Srba i Rusa. Istina, Zapad se i ne trudi da pritisne Crnu Goru da se odredi prema masakru iz 1915. godine isto onako kako je uradila po pitanju Srebrenice.

Takođe NVO sektor , organizacije za ljudska prava, zapadne ambasade, kao i brojni  crnogorski nezavisni stručnjaci specijalizovani za tematiku genocida trebalo bi da “natjeraju” novu Vladu da uskladi svoj stav po ovom pitanju sa EU i SAD, i to baš onako kako su uspjeli da izdejstvuju od premijera Zdravka Krivokapića predlog za razrješenje ministra pravde ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o zločinu u Srebrenici.

Ako su nam sve žrtve iste, onda zvanična Crna Gora ne bi trebala da ima dilemu po ovom pitanju, već da se odmah pridruži svojim partnerima u osudi genocida nad Jermenima, pogotovo, ako se uzmu u obzir razmjere zločinačkog poduhvata Osmalija te 1915. godine.

Ako su to mogli američki Kongres i predsjednik SAD Džosef Bajden, mogli bi i crnogorski zvaničnici koji za svaku donešenu odluku najprije odu po mišljene u američkoj Ambasadi u Podgorici. Ako su Njemci, pored višemilionske turske populacije, to uradili, kao i brojne arapske zemlje poput Sirije, Libije i Libana, zašto ne bi mogla isto učiniti i Crna Gora koja je od istih Osmanlija mnogo propatila kroz svoju istoriju.

Da su hipotetički Srbi počinili genocid nad Jermenima, a ne Osmanlije tj. Turci, ne bi ovoliko dugo čekali od zvanične Podgorice osudu.

Sigurno je da ova odluka odluka ne bi imala toliku težinu kao ona u slučaju Srebrenice, osim što bi na trenutak “pokvarila” odnose sa Turskom. Ako su sve velike sile zarad istine bile u stanju da na momenat skrajnu u stranu savezničke odnose sa Turcima, iako su na istu mnogo više upućeniji od Crne Gore, mogla bi i naša država da načini taj civilizacijski iskorak, za koji prethodna vlast nije imala interes da uradi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 Comments
 1. Ubljanin komentariše

  Sta ocekivati od danasnjih tzv montenegrina, kad je Mirko Petrovic koji je upamcen isto kao Mehmed pasa Busatlija u Kucima, osvanuo u centru spomenikom. Sjajan tekst, ako obraza nemaju, ovo im je opomena

  25
  2
 2. LipaLipa komentariše

  … sto su ovi “srbi” navalili sa deklaracijama, “osudama” genocida, … na redu je genocid u Jermeniji, koji je cinjenica, naravno, … obaska, no ovom spisku, drzava koje su ,odsudile genocid, … nema “slobodne” i “nezavisne” Srbije, ne moze ni biti, jos se o tome “razmislja”, … ne sprovodi samo zapad dvostruke arsine, jos neki o tome nesto znaju, … ako Jermenima sve od nase “osude” zavisi, u kam udarilo, … aj’ zdravo, …

  1
  23
  1. Kontra revolucija komentariše

   Ako Jermenima sve od vaše osude zavisi ???.
   Lipa, to je propagandno izdajnicki !.
   A na drugu Stranu drugi aršini ?.
   Srebrenica, proterivanje ambasadora Srbije, sankcije Rusiji !.
   Jel to vama od vaše osude ne zavisi ?.
   Koji ste vi suizidan narod, samoubistvo za korist drugih ???.
   Tebe se to ne tice Lipa, tvoja botovska NATO plata dalje curi !.

   3
   1
   1. LipaLipa komentariše

    … mi “moramo” pred rudu, deklaraciju o genocidu uJermeniji, … milovo izvinjenje o Srebrenici da povucemo, … to sto vucko, zbog brata Erdogana, nista oko genocida u Jermeniji, pravo bas, … obaska on je priznao genocid u Srebrenici, kao lokalni cin, … isao u Potocare, bila “frka” velja, pretekao kao sto vidimo, … ako to nije primjer duplih arsina, klasican, … onda ni more nije slano, ma Dunav i Sava oko Usca, … aj’ zdravo, …

    1
    3
 3. NikšićGolijaKiM komentariše

  Pa od ovih koji su zasjeli na vlast i odbacili saradnju i dogovor sa predstavnicima SRBA u CG (ZBCG) i bezpogovorno ljube cipele stranim ambasadama ne treba očekivati ništa drugo. Kako očekivati da oni nešto kažu u vezi Jerena kad oni ne smiju reći ništa ni o položaju Srba na okupiranom KiM i to što je istjerano od 1999 god min 250 hilj. SRBA=CRNOGORACA (jedan narod SRBI) sa KiM. Šta je učinio crnogorski ambasador u prošlosti i sadašnjosti na KiM da pomogne metohijskim Crnogorcima da više ne žive u žici kojoj su ograđeni , pa ništa, boli ona stvar našu državu i našu ambasadu za naše ljude i đecu na KiM – i kako onda očekivati da se jave ovi poltrončići BEČIKO i KRIVOKUĆA povodom Jermena kad njih nije briga ni za svoj narod. Ustvari briga ih je , jer obojica su uputili čestitke arbanasima na KiM đe im čestitaju državu KiM , otetu i okupiranu zemlju SRPSKU! Ja ne znam šta više uopšte, bilo ko, piše o ovoj vladi i Krivokući i Bečku , njih samo trebaspominjati kao IZDAJNIKE svog naroda i završiti sa njima alo… treba SRBIMA u CG objašnjavati a taj BEČKO i lažni vjernik KRIVOKUĆA rade protiv interesa nas SRBA u CG i protiv interesa SRBA đe god da žive, i da se jasno SRBIMA u CG da do znanja da ako glasaju te prevarante bilo kada i bili đe, samo glasaju za one koji nam nanose ZLO – i stavite tu tačku. BEČKO i KRIVOKUĆA su neprijatelji nas SRBA u CG a DRITKA da ne spominjem, on radi u interesu arbanasa na KiM i albaniju i šta se tu ima pričati.

  21
  2
 4. LipaLipa komentariše

  … Golija, … poenta mog posta su dvostruki arsini, da kako, … naravno kako to da slobodoumni srbski “vozd” … nikad “cuo” za genocid u Jermeniji, a osudio onaj u Srebrenici, … bila mu “glava u torbi” kada to onomad u Srebrenici radio, … kako to da on “junacina” nogom na “granicu” KiM nikad nije stao, ma nagazio je, … kao to da mu glavna briga, od kad pred Trampom cucao,, … putevi, pruge koji od KiM prema evropi, vode, … znamo mi kako i sto bilo sa nasim narodom srbskim na KiM, bilo ma i sada, … to se svuda u svijetu zovu dvostruki arsini, … ne srovodi to narod srpski, no vucko “srbin”, njegova kamarila, … aj’ zdravo, …

  1
  15
  1. Vladimir P. komentariše

   Ti si lipa ustasko balijski kopile i uskoro cete svi polako klijecati pred srbima.Zato sto Pravda je spora ali stize kad tad .Puna su ti usta Srebrenice a kada stoka turska napravi genicid onda nistae nikome.Zna se ko je vodja narko klanova velecasni Milo koji puno voli balije i siptare a u Srebrenice je pomagao Mladicu .Ali vidjeo sotona gdje moze da se obogati i poceo sa cigarama a poslije i bijelo sa siptarims valjati .

   4
   1
   1. LipaLipa komentariše

    … Vladimir, … bas si natrucao svega i svacega u ovo peses redova, … oko Srebrenice (zlocin iz osvete, nedje o tom pisao, vise postova) sam rekao samo kako vucko “zamalo bez glave ostao” kada se u Potocarima izvinjavao, … no nije to nista bitno, to su protokoli evrope, nato, obavezni, … aj’ zdravo, …

    1
    1
 5. NikšićGolijaKiM komentariše

  @LipaLipa
  Prvo ja tebe nijesam ni komentarisao , jer kad bilo koga ođe komentarišem ja mu navedem “ime” tj. taj “nick” pod kojim je. Iznio sam svoje mišljenje o našoj fukarskoj vladi i ljudima koji su na vlasti a koji rade protiv interesa SRBA. Što se tiče Vučića, niti sam ga spominja niti uzeo njegovo ime i ne znam što miješate i spominjete svuđe Vučića? Otstavi se ti Vučka već gledaj svoje dvorište i kritikuj SVOJE a ne našu braču u SRBIJI. Mislim da ste jako podmukli i licimjerni, sve nše greške hoćete pripisati SRBIJI. Ajde više preko glave ste sa vašim optuživanjima SRBIJE za sve i svašta, pa su eto sad krivi i za JERMENIJU!!!! Vi više od te vaše slijepe mržnje prema SRBIJI i ne vidite niti čujete šta pričate. Ostavite više SRBIJU na miru i vidite vađše dvorište tj. NAŠE!!! PODMUKLOST izvire iz svakog od vas!

  17
  1
  1. LipaLipa komentariše

   … Golija, … bas me ona stvrcuca zabolje sto mi ni nik ne spomonjes, … ne kritikujem, ne “mrzim”, ja Srbe, Srbiju, no dvostruke arsine vucka, njegovih “medija”, … koima uvijek jedno oko, ma oba, na Vladu CG, premijera, demokrate, … oko dvorista, neka vucko prvo svoju “kucu”, dvoriste pocisti, … pa onda neka “pogled” u nase dvoriste, okrene, … to sto ti oci samo za Krivokapica, Becica, imas, tvoj problem, licemerje, da kako, … aj’ zdravo, …

   1
   14
   1. NikšićGolijaKiM komentariše

    @LipaLipa
    Ja kad se tebi obraćam ii bilo kome ođe navedem “ime” kome se obraćam. Ti možeš da pričaš šta hoćeš i znam tvoj izdajnički stav prema svemu što je SRPSKO i u CG i van CG to se vidi po tvojim komentarima i koliko uporno braniš lažnog vjernika Krivokuću tvog CUCU koji je svoju vjeru prodao za večeru , jer ako nijesi na strani svog naroda i svoje vjere ( u ovom slučaju SVETOG SAVE jer on je vjernik SPC) onda si itdajnik svog RODA i naroda. Kako može neki iskreni vjernik SPC da čestita arbanasima nezavisno KiM kad svi znamo da je KiM oteta i okuširana i kad znamo stav SPC po pitanju KiM? O čemu ti pričaš ,čoječe o kakvom srpstvu ili dobroti tog kažnog vjernika, a lažan je jer su njegovi stavvi u suprtnosti od stavova SPC po pitanju KiM? Koga ti braniš čovječe, o kakvom ti srpstvu ili SRBIMA pričaš i da se predstavljađš da ti nemaš ništa protiv SRBA a podržavaš svaki potez protiv SVIH SRBA i u CG i u SRBIJI i u Republici Srpskoj itd. itd. o čemu ti bulazniš čovječe, jesi li ti bolestan čovjek pa ne povezuješ svoje misli i stavove koje imaš kad prićčaš da ne mrziš SRBE – a ne nego ih voliš sa takvim stavovima! I ponovo ti kažem, ko je spominjao Vučića uopšte oko JERMENIJE i JERMENA i stava CG vlasti, šta ima da ubacaš ti Vučića oko stavova crnogorske vlasti oko Jermena , ti si bolestan čovjek, ti sa mozgom nemaš nikakve veze, ti si totalno otcijepljen od mozga i osnovne stvari ne razumiješ niti umiješ bilo šta povezati o čemu se priča- glavni tvoj cilj je da pljuješ po DF-u u CG i po Vučiću, jedino to radiš čitavo vrijeme , a ni jednom nijesi osudio čestitke albancima itd. ti si naj čisti neprijatelj SRBA ma đe gd oni bili, ti si kao tvoj CUCA lažni vjernik Krivokuća poltrončina i fukara ljudska bez imalo čast, dostojansva, obraza… ajde bježi bre poltrončino bjelosvjetka!!!

    14
    1
    1. LipaLipa komentariše

     … Golija, … ja sam uvijek na strni mog naroda Srba/Rusa, … sve me rane, pogibije, mog naroda bole, naravno, … ti si Golija uvijek na strani, “politike” vuckove/sns, laznih “srba” srbskih politickih uhljeba, izdajnika, … ti politicki uhljebi (vucko/kamarila) nista dobra, Srbima. ni tamo ni ovamo nijesu donijeli, … naravno da ti nijesi spomenuo genocid u Jermeniji, … “spomenuli” ga vuckovi “mediji” pa i ovaj, … kao jos jedan “argument” navodenog licemerja Vlade, prmijera, Becica, … oko “cestitki” KiM, “genocida” u Srebrenici, “ne priznavanju” R. Srbske, ma o svemu sto se odnosi na Srbe, … eto o cemu se radi, sto su dvostruki arsini, vucko/sns/df pa i milo/dps, … aj’ zdravo, …

     1
     10
     1. NikšićGolijaKiM komentariše

      @LipaLipa
      Ma jeste Vučić je više štete nanio Srbima na KiM od Đilasa koji je bio na vlast kad su šiptari proglasili nezavisno KiM pa taj Đilas ništa učinio nije sa ostalim izdajnicima, taj Đilas je takođe bio na vlasti kad se CG odvojila od Srbije ps ni po tom pitanju ništa nije iradio već pomagao Milu… šta to sad radi Vučić protov interesa SRBA, hakde samo mi to predoči da znam, a šta to radi Đilas za SRBE ili bilo ko drugi u SRBIJI ? Ko to treba da dođe na vlast u SRBIJI ako si protiv Vučića , navedi to ime ako s već za promjenu Vučića, koga nudite to mjeto njega, ili mislite da skinete Vučića a onda da uslijedi raspad SRBJE po svim šavovima jer nema ko da dođe na vlast da bi ga zamijenio? Šta je vama cilj koji pljujete po Vučiću, šta posle Vučića, ko da bude vlast u Srbiji? Želite nekoga skinuti sa vlasti a nemate koga da ponudite da a zamijeni? Ti si bolestan čovjek a uz to podmukao i pkvaren jer napadaš po DF-u koji se jedini bori za SRBE u Crnoj Gori dok lažni vjernik Krivokuća i Bečko izdaju sve interese SRBA u Crnoj Gori a uzeli su glasove od SRBA u CG. Ti si podmukao i jako zloban čovjek što se tiče SRBA u CG i SRBA van CG a to je ta politika podmukla, podmukla od strane BEČIĆA I KRIVOKAPIĆA tih fukara ljudskih .

      11
      1
     2. LipaLipa komentariše

      … Golija, … kad je to Djilas bio na vlasti u Srbiji bio, … obaska on je omiljeni “opozicionar” vuckov, nesmetano se bogati, poslovi sa Vladom, .. no nije bitno valda mislis na “naseg” Tadica, mozda i Djinjdica no kazem, nije bitno, …ali sve sto oni ugovorili je suvo zlato u odnosu na ono sto vucko, ugovorio, … obaska i ono nesto malo sto “ispslovao” (zajednica opstina) se ne primenjuje, od pocetka, sada, … partije (ispostave sns) Srba na KiM su u koliciji sa pozicijom, bez njih se Vlada ne moze sastaviti, … imaju ministre, valjda par, ali Ivanovica (vodja Srba na KiM) koi bio protiv toga, ma i narod, ubijen, … cus koga ja nudim mejesto vucka, smijesno ! …nikog ja ne nudim, ne cujem da to iko u CG, … nisu Srbi bravi da im iko bira vlast, sami ce oni to, … prica ti oko vlasti u Srbiji kao sto i milo/dps pricao u CG, juce, … niko nije nezmljeniv, od kad svijeta i vijeka, stara, … eto tako Golija, “dobri”, nikad casni posteni, … aj’ zdravo, …

      1
      6
     3. NikšićGolijaKiM komentariše

      @LipaLipa
      Dobro ti znaš to ja govorim Đilas -zato jer je on preostao od one garniture izdajica Đinđić-Tadić itd. ve su oni učinili što je išlo na ruku zapadnim fukarama i šiptarima pa su i iz zatvora puštili 2000 ŠIPTARA ubica koji su ubijali đecu, žene po KiM – znaš ti dobro zašto smrdljivog đilasa spominjem jer ga vi takvi spominjete sa Marinikom-Latinkom- Biserko itd. ta gamad izdajnička su vam uzori kao ova naša gamad izdajnička Krivokuća-Bečko.

     4. LipaLipa komentariše

      … Golija, … jedino sto vidim da pises nebuloze oko Djilasa, … ako je sve tako oko Djilasa, sto ga vucko ne uhapsi, osudi, … nesto to ne vidim, Djilas sve bogatiji, bas kako rekoh, … no si popio “malo” sljive, nema ja nista protiv nje (posebno ne zato jer je srbski viski) obrnuto, omiljeno pice, casu ili dvije, … aj’ zdravo, …

     5. NikšićGolijaKiM komentariše

      @LipaLipa
      Ne pijem, sportista sam…ponekad ako treba ta proslaviti onda popijem ko svi mormalni iu normalnim količinama. A to je ta škola lažljivaca, kad ne znate šta reći i kad nemate nekih činjenica onda počnete vrijeđati… to je ta zapadna škola. A to što braniš Đilasa kazuje o tebi i vama takvima šta vi želite i kakvu državu SRBIJU želite – želite je da nema vojske, da bude na koljenima , da svaki ultimatum sa zapada ispune i onda bi vama Srbija bila “demkratska” i dobra. Možete sad samo na balite, pjenite i pizdite što se tiče Srbije a i budućnost radi za SRBE iz CG i ubrzo neće biti CUCA ovkvih poput ovih Krivokuća( RANKA-ZDRAVKA) koji sve SRPSKO u CG žele satrijeti. Možete samo da plaćete za vašom sudbinom i tom vašom ustaškom CG koja će otići na smetlište- ovo je Njegoševa Crna Gora i takva će i biti. CRKNITE.

   2. Sumadinac komentariše

    Lipa sta Nas u Srbiji boli ku.ac za vas balije siptare i milogorce.Ne smete srbei casne crnogorce vise sikanirani i pravoslavnu crkvu dirati .S vi izrodi ljudskog roda mozete Samo da kleknete pred Srbijom koja VAM je uvek bila prijatelj ali vi ste kurve koje nikada niste bili cistog obraza mislim na vas milogorce

    4
    1
 6. MIKI komentariše

  Ne moze se ocekivat da crnogorske ustase , osudjuju svoju bracu po oruzju i ideologiji.Osim Hrvatske i Baltickih drzava, samo jos u krugovima crnogorskih ustasa, se velica nacizam.Mada je velicanje nacizma, svugdje u svjetu zakonski kaznjivo, to ne mozemo ocekivat u Crnoj Gori sve dok ne dodje do promjene tuzilackog zakona.

  11
 7. Vasoje komentariše

  Nije za čuditi šta je počinjen genocid u srebrenici,
  Počiniše ga nasljednici onih koji pičiniše genocid u jermeniji
  650 god prava prva bračna noć mora dati rezultat

  1. Sumadinac komentariše

   Nijesi Vasoje no ustasko kopile cije su potomci bili austrougarski konjusari a zene bile bludnice po’ borderlima.🤣😂😅

 8. ja lično komentariše

  ovim treba da se bavi SNS CG i Lepko. nek daju odmah u proceduru deklaraciju o osudi ovoga zločina pa da vidimo kako će glasati SDP, DPS, BS.
  a ne da se ćeraju sa svijetom oko Srebrenice koja se ne tiče u velikoj mjeri današnje Crne Gore i u kojoj je zločin nesporan i stašan. svak neka se stidi za svoja zlodjela pa tek onda ima pravo da upre prst na druge. to je posao prije svega današnje RS a ne Crne Gore. ajmo deklaracija o genocidu u Jermeniji , ja prvi potpisujem peticiju

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.