Dukaj: Politički akteri da pokažu odgovornost u rješavanju krize u Crnoj Gori

3

Pitanje izbora sudija Ustavnog suda je ključno i vjerujem da će glavni akteri koji odlučuju o tome pokazati odgovornost, rekao je u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike crnogorski ministar javne uprave Maraš Dukaj, koji je prethodnih dana boravio u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Državama.

Glas Amerike: Zamjenik pomoćnika državnog sekretara, Gabrijel Eskobar, u četvrtak je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, “duboke ustavne krize” u Crnoj Gori i pozvao na vanredne izbore što je prije moguće. On je oštro kritikovao napore da se promijieni Zakon o predsjedniku i upozorio na političke igre pri popunjavanju mjesta u Ustavnom sudu. Njegovi komentari uslijedili su poslije poziva Evropske unije na hitan prekid blokade institucija i normalizaciju situacije u zemlji. Kako komentarišete izjave Eskobara, koje su bile prilično jake, i njegov poziv na vanredne, prevremene izbore, kao i izražavanje zabrinutosti zbog Zakona o predsjedniku?

Dukaj: U pravu ste. Mi smo svjesni situacije, i prije nekog vremena, na isto je pozvala stranka na čelu sa g-dinom Nikom Đelošajem, jer je Ustavni sud osnova, temelj kretanja naprijed, ili izlaska iz krize, ili problema u kojima se nalazi Crna Gora. Takođe, što se tiče Zakona o predsjedniku, protiv ovog zakona je glasao i poslanik Albanske liste gospodin Nimanbegu. Dakle, naš stav je vrlo jasan i to smo isticali javno, putem medija, na raznim sastancima, bilo na nivou države Crne Gore, i naravno da ćemo to činiti i na sastancima koje imamo.

Glas Amerike: S obzirom da su građani protestovali i upravo zbog ovih pitanja, kakav ste odgovor dobili kada ste iznijeli zabrinutost u pogledu unutrašnjeg stanja u zemlji?

Dukaj: Pitanje Zakona o predsjedniku je samo, da kažem, nastavak političkog rata između pozicije i opozicije, odnosno predsjednika i onih koji su glasali za ovaj zakon. To je naravno imalo mnoge političke posledice, a organizovani su i protesti. Ne samo protesti, već je bilo i poziva sa najrelevantnijih adresa ne samo Evropske Unije, već i Sjedinjenih Američkih Država, da ovaj zakon nije ustavan, da ga treba povući, zbog toga što nije u skladu sa kriterijumima institucija Evropske unije i šire.

Mi, koji radimo u institucijama, znamo da i najobičniji zakoni moraju da prođu sve procedure da bi dobili saglasnost nadležnih institucija, jer mi kao ozbiljna država želimo da postanemo dio Evropske Unije. Dakle, mislim da je ne samo pitanje zakona, već i pitanje Ustavnog suda, po mom mišljenju, ključno. Biće riješeno u najkraćem mogućem roku, a vi ste to pratili putem medija, bilo u Crnoj Gori, u vašoj zemlji ili šire, da je odložena sjednica na kojoj bi trebalo da se glasao o kandidatima za sudije za Ustavni sud i održaće se 12. decembra i nadam se i vjerujem da će glavni akteri koji odlučuju o ovom pitanju shvatiti i biti odgovorni da je to važno ne samo za državu Crnu Goru, već i za region i Evropsku Uniju.

Glas Amerike: Kako komentarišete ovo insistiranje na ovim stavovima, koji su, kako je rekao gospodin Eskobar, političke igre, iako su posljedice nastavka krize jasne?

Dukaj: Pa ja sam pomenuo da je to posledica nepostojanja dogovora. Bez obzira da li ste na poziciji ili u opoziciji, morate razgovarati i sjedeti za stolom, jer zadaci koje radimo su veoma odgovorni, to su javni zadaci, uprkos tome što se to možda nekom negdje ne sviđa u svakom aspektu, ali zbog građana i radi države i procesa moramo da sjednemo. Dakle, ovo je politički rat između pojedinih aktera koji je počeo ne danas, ne juče, već i ranije. Ne može, ko god da čini poziciju, ako ima pozicije koja nema dvije trećine ili tri petine, ne može da odlučuje sam o krupnim pitanjima, dakle, uvijek je potreban konsenzus sa opozicijom i drugim bitnim akterima u procesu.

Glas Amerike: Da malo pričamo o situaciji u vezi sa sajber napadima koji su izazvali mnoge posledice. Koje mjere vlada preduzima da spriječi ovakve napade u budućnosti?

Dukaj: Moramo da se vratimo malo unazad i da malo porazgovaramo o tome šta je urađeno po pitanju bezbjednosti od sajber napada i moramo da znamo koliko je to važno. Mogu sa punim uvjerenjem da tvrdim da je sajber rat danas najopasniji rat na svijetu i da nismo bili toliko svjesni toga. A ako digitalizujemo i istovremeno ne riješimo pitanje odbrane, nismo riješili nijedan problem. Preduzeli smo konkretne korake u ovom pravcu i Ministarstvo javne uprave koju vodim, i prije nego što smo imali sajber napade angažovali smo stručnjake iz Evropske Unije da promijenimo zakone jer je to prvi korak i promijenićemo ga, napravićemo novi zakon, verujem do kraja ove godine, imaćemo novi zakon koji je za zaštitu informacija i sajber zaštitu, koji predviđa agenciju za sajber zaštitu.

Crna Gora do sada nije imala agenciju za sajber zaštitu, nema službu koja štiti sve vrijeme, a to su problemi kojih moramo biti svjesni, a koji su veoma važni za zaštitu identiteta države i ne samo države, ali i građana. Preduzeli smo konkretne korake po ovom pitanju i kao država nismo bili spremni za ovaj napad, ali su nam zahvaljujući podršci SAD, FBI, američke ambasade u Podgorici pomogli da se izvučemo iz ove situacije. Ovdje želim da istaknem da je zahvaljujući zalaganju stručnjaka iz Ministarstva javne uprave koji su štitili i lične podatke, država zaštićena od ozbiljnih posljedica. Pored toga, potpisali smo i sporazum sa Francuzima, koji su podržavali ovaj proces, i sa Slovencima, o stvaranju regionalnog centra za zaštitu od sajber napada, koji će obučavati kadrove koji su veoma važni za budućnost ove oblasti u Crnoj Gori.

3 Comments
 1. Srdjan Lonchar komentariše

  {Glas Amerike: Zamjenik pomoćnika državnog sekretara, Gabrijel Eskobar, u četvrtak je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, “duboke ustavne krize” u Crnoj Gori i pozvao na vanredne izbore što je prije moguće. On je oštro kritikovao napore da se promijieni Zakon o predsjedniku i upozorio na političke igre pri popunjavanju mjesta u Ustavnom sudu. Njegovi komentari uslijedili su poslije poziva Evropske unije na hitan prekid blokade institucija i normalizaciju situacije u zemlji. Kako komentarišete izjave Eskobara, koje su bile prilično jake, i njegov poziv na vanredne, prevremene izbore, kao i izražavanje zabrinutosti zbog Zakona o predsjedniku?

  Dukaj: U pravu ste. Mi smo svjesni situacije, i prije nekog vremena, na isto je pozvala stranka na čelu sa g-dinom Nikom Đelošajem, jer je Ustavni sud osnova, temelj kretanja naprijed, ili izlaska iz krize, ili problema u kojima se nalazi Crna Gora. Takođe, što se tiče Zakona o predsjedniku, protiv ovog zakona je glasao i poslanik Albanske liste gospodin Nimanbegu. Dakle, naš stav je vrlo jasan i to smo isticali javno, putem medija, na raznim sastancima, bilo na nivou države Crne Gore, i naravno da ćemo to činiti i na sastancima koje imamo.}
  ===============================

  DUBOKA USTAVNA KRIZA U CG?
  Hey Dukaj, shto ne kazesh – ko je izazvao tu DUBOKU KRIZU U C.G.?

  Shokiracesh se kad ti kazem, da je ta „duboka ustavna kriza“ postojala PRE nego sto su odrzani poslednji lokalni izbori. To znachi, ti svi lokalni izbori su ODRZANI IAKO SU SVI DRZAVLJANI, SVI POLITICHARI ZNALI DA NEMA USTAVNOG SUDA DA ODLUCHUJE O SVIM MOGUCIM PRIGOVORIMA O IZBORNIM NEREGULARNOSTIMA. Uostalom, tako su odrzani i prethodni lokalni izbori u HN, Mojkovcu… I DPS sa pionima se nije bunio. Odvojili su Zetu od PG IAKO JE U.S. NAREDIO da je to protivustavno! Ko je tu PRODUBIO DUBOKU STAVNU KRIZU? Mislili su ako odvoje vecinsko srpsko (?) stanovnistvo Zete, da ce lako pobediti u PG! Tesko su se preshli i sta sad rade? Sad je SAM PRIVREMENI DPS GRADONACELNIK PRIZNAO UBEDLJIV DPS-PIONI PORAZ, DIK (DRZAVNA IZBORNA KOMISIJA NA NIVOU CG) JE OVERILA IZBORE ALI LOKALNA (PG) IZBORNA KOMISIJA, KOJOM KOMANDUJE DPS NECE DA UCINI TU ZADNJU FORMALNOST – DA FORMALNO PROGLASI PORAZ DPS-a!!! Sad se i oni kao i DPS SHEF-Predsednik (koga u narodu nazivaju popularnim imenom „Lopov“) se opet hvataju za nepostojeci U.S.!

  Dakle gospodine Eskobar i gospodine Dukaj jeste tachno da postoji duboka ustavna kriza ali sto ne kazete, KO JE STVORIO TU KRIZU?

  Usput da kazemo da se sve zalbe Ustavnom Sudu u vezi ovih izbora svode na NULU.

  Primera radi Rankova stranka je predala zalbu kako nekom invalidu nije blo obezbedjeno obelezeno prosireno parking mesto. Skoro sve zalbe su predali DPS i pioni. Dakle josh jednom: KO STVARA/PRODUBLJUJE DUBOKU USTAVNU KRIZU U CG?

 2. Srdjan Lonchar komentariše

  Trenutno postoji POBEDNICHKA KOALICIONA VECINA (ista ona iz 2020), ali Predsednik odbija da preda mandat Lekicu. Ranije se pozivao na svoj „utisak“, sad kaze da je isteklo 30 dana od pada vlade, shto nije ustavna odredba. Ustav jedino ima rok od 30 dana OD KONSTITUISANJA SKUPSHTINE POSLE IZBORA, sto je uradjeno negde u septembru 2020. Dakle taj rok od 30 dana uopste nije primenljiv u ovom slucaju. Plus, setite se da je na pocetku govorio samo o „UTISKU“.
  .
  .
  .
  Znachi radi se o NELJUDSKOJ MUTLJAVINI a ne o „DUBOKOJ USTAVNOJ KRIZI“. U tom sluchaju, novim skupstinskim izborima se ne bi nishta postiglo, jer bi se opet doslo u istu situaciju da Predsednik nema „UTISAK“ I DA GA NIKO NE MOZE NATERATI DA PROMENI UTISAK.

  Drugi problem je sto bi DPS hteo da se odrze izbori, pri chemu oni nece da predaju lokalnu vlast NI POSHTO SU PRIZNALI DA SU UBEDLJIVO PORAZENI.

  To bi znachilo da bi oni kao i u Savniku drzali kljuch nad izbornim komisijama, odlucivali bi kako se glasa sa „izbornim turistima“, umrlim DPS glasachima itd itd. Treba da shvatite da svu ovu borbu OPSTRUKCIJAMA-IZMISHLJOTINAMA, KAO I SA ULICHNIM PROTESTIMA DPS VODI JER HOCE DA STVORE HAOS, DA SPRECE SVOJA SUDSKA PROCESUIRANJA, koja ce doci na red uskoro.
  .
  .
  .
  Reshenje je:
  NEMA USTAVNE KRIZE U SKUPSHTINI, POSTOJI STABILNA POBEDNICHKA VECINA.
  POSTOJI „DUBOKA USTAVNA KRIZA“ SA PREDSEDNIKOM SVIH GRADJANA, KOJI SE ZAKLJUCHAVA U STAN (takoreci) I ODBIJA DA IZADJE IZ STANA DA OBAVI SVOJU FORMALNU-CEREMONIJALNU DUZNOST – PREDA MANDAT LEKICU. Izabrati konachno novi Zakon o Predsedniku, KOJI MU NE ODUZIMA NI MILIMETAR OVLASHCENJA (koja nikad nisu bila velika/bitna), VEC MU SAMO ZABRANJUJE DA SE ZAKLJUCHA U STAN I DA ODBIJA DA IZADJE IZ STANA I IZVRSHI SVOJU CEREMONIJALNU ULOGU PREDAJE MANDATA MANDATARU SA 41 GLAS VECINOM.

  Potom Vlada (u koju treba da udju i predstavnici „Evrope Sad“, jer trenutno imaju veliku podrsku, bez obzira shto za neke od nas to nije validan nachin ipak je uradjeno na legalan nachin) moze da nastavi sa izglasavanjem Zakona o Porijeklu Imovine, gde bi se nastavilo sa istragama ONIH, KOJI SU STEKLI BOGATSTVO USHTEDAMA OD $1000 PLATE. Ispitati imovinu Ane-Aca-Mila-Blaza-Brana Micunovica-Brana Gvozdenovica-Dushka Markovica…

  Vreme ce proleteti. Birachki spiskovi ce biti sredjeni. I imacemo nove Predsednichke Izbore i novog Predsednika, koji nece sa sinom imati 50 kompanija u poreskim rajevima, koji nece biti OSUMNJICHEN za shverc duvana, niti za bilo kakvu vezu sa svim onim nerazjashnjenim ubistvima u zadnjih 35 godina, niti za podrshku bombardovanja svoje zemlje itd itd.

  Onda, tek onda NECE IMATI KO, DA SE ZATVARA U STAN I DA ODBIJA DA IZADJE IZ STANA…., DA NE DOZVOLJAVA DA SE IZABRANA LOKALNA VLAST OZVANICHI PREKO „SLUZBENOG LISTA“ I KONACHNO MOCICE DA SE RASPISHU CHISTI KAO SUZA PARLAMENTARNI IZBORI, gde ce se lako doci do 3/4 odnosno 3/5 vecine u Skupstini za postene Sudije US i drugih sudova, saveta….

 3. Qyu komentariše

  Maknuti sto prije Iznoguda Abazivića i njegovog pajdaša Mila Đukanovića pa da nam krene.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.