Državna izborna komisija nastavlja da radi po notama izbornih kleptomana iz Đukanovićeve stranke?

4

Kako su juče prenijeli mediji Državna izborna komisija (DIK) je uz podršku ODIHR-a pristupila analizi i izmjeni više podzakonskih akata, a sve u cilju “daljeg unapređenja izbornog ambijenta u skladu sa međunarodnim izbornim standardima’’

“U cilju dalje transparentnosti izbornog postupka, Državna izborna komisija je propisala da se svi zapisnici o radu biračkih odbora ubuduće objavljuju na web stranicama opštinskih izbornih komisija u opštinama gdje se održavaju izbori. Na taj način svi zainteresovani politički subjekti, ali i građani imaće uvid u najznačajniji dokument koji se tiče rada biračkog odbora”, saopšteno je iz DIK-a.

Imajući u vidu opštepoznatu činjenicu šta su izborni kleptomani iz Đukanovićeve stranke decenijama radili glede izbornog procesa, uništavajući ga kao i sve procese i institucije u državi, jučerašnje saopštenje DIK-a ne uliva nimalo povjerenja da će se izvršiti korjenite i suštinske promjene. Nakon svih turbulencija i političkih obrta poslije veličanstvene pobjede 30. avgusta 2020. godine, opravdanog razočarenja jednog dijela demokratske javnosti sporošću reformskog procesa, najmanje što je za očekivati jeste konačno sređivanje biračkih spiskova, brisanje DPS fantom-glasača, stvaranje osnovnih uslova za organizaciju prvih fer i demokratskih izbora u istoriji Crne Gore.

Umjesto svega toga iz DIK-a nam se juče skandalozno poručuje “da je podzakonskim aktima koji su mijenjani i dopunjavani precizirano da se posmatračima omogućava da prisustvuju praćenju rada organa za sprovođenje izbora i prije otvaranja biračkog mjesta“

“To znači da posmatrači mogu prisustvovati i pripremnim radnjama na otvaranju biračkog mjesta. Dosadašnjim odredbama ovo pitanje nije bilo precizirano, te se izmjenama nedvosmisleno propisuje da je birački odbor dužan omogućiti prisustvo posmatrača i ovoj fazi izbornog postupka”, napominju iz DIK-a.

Kozmetičke promjene u najavi unose nemir kod svakog dobronamjernog građanina, a izostanak volje i želje za ulaženje u srž problema izborne pljačke kojoj je Đukanovićev strankoiod decenijama unazad sklon, šalje se uznemirujuća poruka građanima da će po ko zna koji put biti prinuđeni da se bore u neravnopravnim uslovima za elementarna demokratska i ljudska prava.

Na kraju saopštenja Državna izborna komisija nas je informisala kako je usvojila novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Službi Državne izborne komisije, te da će ubuduće “Služba DIK-a biti podijeljena na dvije organizacione jedinice, a predviđeno je da ima 22 izvršioca. Na taj način biće kadrovski ojačana, što je takođe jedna od preporuka međunarodnih organizacija koje su pratile izbore”, zaključuje se u saopštenju.

Podsjećamo da je u vrijeme vlade Zdravka Krivokapića formiran legendarni Savjet za kontrolu biračkog spiska, koji se sastao nekoliko puta, a po zvaničnim podacima sa sajta Vlade Crne Gore, svoju poslednju sjednicu je održao dalekog 21. jula prošle godine. Sa nje je poručeno da će “uskoro biti pripremljen konačan tekst Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta“, ali od tog važnog posla do danas nije bilo ništa.

Očigledno je da će demokratska javnost i građani biti prinuđeni da se pritiskom na DIK i ostale nereformisane i nedemontirane DPS institucije izbore u mjesecima koji slijede za konačno uspostavljanje elementarnih uslova za fer izbore, za ono što je nezamislivo u civilizovanom svijetu, pa i onim manje razvijenim demokratijama.

 

4 Comments
 1. Jakov komentariše

  Sto kukate sad kad vi iz borbre i df-a participirate sa njima. Evo danas nam je ama bas sve jasno. Kako rece abazdovic vi ste sorbona
  Hahaha e sram vas bilo

 2. Plotari komentariše

  E pokojni carli caplin i mutava plovka sto uradise.najceca izdaja u istoriji cg.

 3. Ana komentariše

  Da, da, DF najsramnija rola. Cak mi I njihov politicki otac Novak K. za ove sadasnje izgleda kao moralan covjek

 4. Desimir komentariše

  Vi nekom nesto da kazete. Pa, gori ste od svih DPS lopova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.