DPS opet juriša na Crkvu: Sa SPC ne smije biti potpisan Temeljni ugovor ako se ne potpiše i sa CPC*

4

Šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista Danijel Živković poručio je da Crna Gora mora potpisati ugovor sa svim vjerskim zajednicama, ne samo sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Komentarišući potpisivanje ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Živković ističe da je DPS jasno iskazao svoj stav.

“Ugovor mora biti potpisan sa svim vjerskim zajednicima, samo u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Tu nema nikakve dileme i dvojba oko stava DPS-a. Nemamo mi problem da se regulišu međusobna prava i obaveze između države i vjerskih zajednica. Nijedna vjerska zajednica ne može imati povlašćen položaj u odnosu na državu. Tu se niko ne može ugradiit kao prioritetni zaštitnik jedne ili više vjerskih zajednica, jer su stvari jasne-postoji pravni sistem, slovo ustava i sve što je tu definisano mora biti impementirano u jedna ugovor koji definiše međusobna prava i obaveze sa vjerskim zajednicama”, poručio je Živković, odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije DPS-a.

Navodi i da termin temeljni ugovor nije adekvatan.

“Temeljni ugovor ne može biti potpisan sa SPC, može biti potpisan samo ugovor o međusobnom regulisanju međusobnih obaveza i prava sa SPC, drugim vjerskim zajednicama, i sa CPC”, kazao je Živković.

DPS nije vidio nacrt ugovora sa SPC.

“On vjerovatno nije doživio formu prijedloga. Kada bude u formi prijedloga insistiraćemo da bude javno”, poručuje Živković.

On nema informaciju da je Demokratski front tražio mjesta po dubini u zamjenu da podrži izmjene u pravosuđu.

“Nemam informacije da li je DF tražio mjesta po dubini”, kazao je Živković.

Ističe i da se što prije treba krenuti u popunjavanju mjesta u pravosudnom sistemu Crne Gore.

“Već predugo čekaju izbori VDT-a, uglednih pravnika u Sudskom savjetu i sudija Ustavnog suda. Ukoliko ne bismo izabrali sudije Ustavnog suda, Ustavni sud bi bio u blokadi već od septembra. Stoga ćemo mi sa posebnom pažnjom pratiti da se u narednom periodu izaberu čelni ljudi u pravosuđu”, kazao je Živković.

On je na konferenciji za medije saopštio da bi manjinska Vlada trebalo da se pozabavi razvojem sjevera, ulaganjem u kapitalne investicije. Zbog toga će DPS u tom pravcu uputiti više inicijativa Vladi.

“U susret rebalansku budžeta DPS će insistirati da se izdvoje značajna sredstva za nastavak realizacije projekata na sjeveru”, poručio je Živković, misleći na projekte poput Kolašin 1450, Kolašin 1600, ski centara Smiljača, Žarski, Hajla, kao i valorizaciju Đalovića pećine.

On je optužio vladu Zdravka Krivokapića da je sve ove projekte zaustavila, te da nije ulagala u razvoj sjevera.

“Samo u ovih nekoliko projekata prethodne Vlade i Vlada Duška Markovića je uložila preko 80 miliona eura. Da nije bilo volje od vlade Zdravka Krivokapića govori podatak da je po osnovu ekonomskog državljanstva na posebnim računima deponovano 12 miliona eura, i u proceduri je bilo nekoliko desetina miliona eura, što znači da su ta sredstva bila opredijeljena za manje opštine i da se moglo završiti ono što se bilo planiralo”, kazao je Živković.

Njegov partijski kolega Nikola Rakočević kazao je da je Crna Gora projektom “Evropa sad” dodatno ugrozila javne finansije.

“Taj politički program se finansirao na leđima tri katergorije-penzionerim, zdravstveni sistem i opštine”, istakao je Rakočević, poručujući da DPS ima ideju i plan kako da se, zajedno sa Vladom, poboljša položaj te tri katergorije.

4 Comments
 1. Magarac komentariše

  Dogovor df i dps kucu crnogorsku gradi

  1. Kontra Revolucija komentariše

   Ko ovde jaše Magarca ?.
   Niko nema ovdje ništa protiv CPC .
   Ali nek sami stvore, izgrade, svoje ustanove, institucije a ne da preotmu od vjekovne SPC !.
   A DPS ko DPS nek se drzi svoje drzavne politike, jer ni za to nisu sposobni, a kamo li za odredjivanje crkvenih struktura i pravila o kojima pojima nemaju !.
   Ili ce pre biti pokušaj pljacke imovine SPCa zbog nelikvidnosti drzavnih financija ?.

 2. Mina komentariše

  Nema problema,potpisace se i ugovor sa sektom zvana,CPC.Sve im je to uzalud,kad nijesu kanonski priznati,a kad ce,nikad.

 3. Zeljko Stankovic komentariše

  KAKAV JE OVO ISPRANI MOZAK !!! TREBA GA PROUČAVATI !!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.