Dosledni kleptomani iz SD-a u novom državobraniteljskom ruhu: Zemlji nanijeli višemilionsku štetu, pa se zabrinuli za njenu budućnost!

1

Crnogorska javnost je tokom prethodnih 30-ak godina pokazala da ima metabolizam koji je u stanju da svari ideološke zaokrete brojnih političkih partija i političara koji su zarad beneficija i državnih jaslica spremni za metamorfoze svake vrste.

Narod je imao priliku u tom periodu da svjedoči nacionalnim i političkim preobražajima bivših Srba Mila Đukanovića, Novaka Kilibarde, Alekse Bečića, Zdravka Krivokapića u stoprocentne Crnogorce sa velikim C.  Međutim, transformacija interesno-korupcionaško-klijentelističke grupacije SD-a u prokomitsku i eksremističku partiju koja je zarad spječavanja okupacije Crne Gore spremna da barjači ispred zgrade, u kojoj su kovali planove kako da na nejefektniji način opljačkaju građane i okupiraju javnu upravu svojim ambicioznim kadrovima, djeluje bursleskno čak i za onaj dio populacije koji je spreman iz lukrativnih pobuda da primjeni ime i prezime.

Od partije čiji su najreprezentativniji članovi (Vujica Lazović, Ivan Brajović, Kenan Hrapović, Dragan Kovačević, Nebojša Obradović…) u crno zavijali javne finansije, SD se preobrazio u politčki subjekt čiji podmlađeni, a ništa manje ambiciozni,  kadrovi ovih dana nosi crni flor za državom koja još otplaćuje njihove cehove iz prošlosti.

Za razliku od gore navedenih kolega koji su se pokazali kao magovi za cijeđenje državnih resursa i preusmjeravanje istih u partijske svrhe,  SD-ov podmladak ovih dana demonstrira izvanrednu potkovanost iz teologije, etnologije- oblasti kojima nisu pridavali toliki značaj dok su dubinski širili svoje pipke u javnoj upravi.

Djelovanje iz opozicije je natjeralo SD-ove interesdžije da se prekvalifikuju i da dužnu pažnju posvete društvenim naukama i temama koje duboko zadiru u istoriju i tradiciju Crne Gore kojima  SD-ovci nisu poklanjali dužnu pažnju dok su se sa pozicija vlasti produkovanjem afera.

Podsjetićemo javnost na afere koje su SD-ove vedete fabrikovale na štetu istih onih građana koje bi danas da brane od velikosrpske hegemonije.

Doskorašnji lider, a sada poslanik SD-a Ivan Brajović bio je glavni akter afere „Limenka“. On je bio pod istragom zbog sumnje da je 2011. godine kada je bio ministar unutrašnjih poslova sa tadašnjim šefom policije Veselinom Veljovićem omogućio bratu lidera DPS-a Mila Đukanovića, Acu Đukanoviću da stekne višemilionsku korist na štetu budžeta. Na kraju je (ne)zavisno crnogorsko Tužilaštvo ocijenilo da nema osnova za krivično gonjenje, pa su građani morali da plate 10.000.000 evra odštete Đukanoviću jer mu država nije iselila zgradu u centru Podgorice, čije je zemljište kupio.

Brajović se našao u epicentru afere Petlja, pa je protiv njega podnešena krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, kada je, dok je bio na čelu Ministarstva saobraćaja, u ugovoru o gradnji autoputa Bar-Boljare zaboravio petlju Smokovac i na taj način napravio štetu po budžet od koko 20.000.000 evra.

Ime dojučerašnji lidera SD-a provlači se još i u dva slučaja. Prvi se odnosi na navodno fingiranu prodaja zemljišta u Danilovgradu od koje je, kako se sumnja, Brajović zaradio 150.000 evra, a drugi na otpisivanje duga od najmanje 50.000 evra sa rivolving kartice u Atlas banci od strane optuženog biznismena Duška Kneževića.

Afera „Ramada“ izbila je 2016. godine kada je Patricia Pobrić objelodanila da je državnim novcem plaćen partijski skup SD-a u podgoričkom hotelu „Ramada“. Zbog zloupotrebe položaja na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine, osuđen je tadašnji SD-ov direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović koji je nakon odsluženja kazne nastavio je da radi u državnoj upravi i to u Ministarstvu saobraćaja kojim je rukovodio Ivan Brajović.

I bivši ministar zdravlja iz redova SD-a Kenana Hrapović optuživan je da je navodno sa određenim brojem osoba protivpravno usmjeravao novac privatnoj klinici Kodra u Podgorici, i na taj način oštetio državni budžet za oko tri miliona evra.

Ovom spisku trebamo dodati i nedjela SD-ovog nekadašnjeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i još osam osoba koje se terete da su u okviru kriminalne organizacije pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 660.000 evra. Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv Kovačevića koji je kao reprezentativan SD-ov kadar zaklon našao u Srbiji.

Manje partije, a većeg kauzatora afera od SD-a crnogorska politička scena ne pamti.

Zbog svega gore navedenog, Brajovića je na čelu SD-a zamijenio Damir Šehović koji je takođe, istina u nešto manjem obimu u odnosu na svog prethodnika, parazitirao na račun građana.

Dok je dobijao stan i punio vaspitno-obrazovne institucije, Šehovića nije pričao o opsijedanju najprofitabilnijih preduzeća

-Naše društvo u posljednje dvije godine, suočeno sa državno neodgovornom vlašću, prolazi velike izazove i ogromne napore ne samo da bi održalo ekonomiju i očuvalo funkcionalnost sistema, već i da bi odbranilo građanske, sekularne i evropske vrijednosti, koje predstavljaju naše trajno dobro. Crna Gora danas nije okupirana puškom, nego mnogo suptilnije, a time i razornije: dezitegrisanjem prosvjete, satiranjem kulture, kapitulacijom pred ugovorom sa jednom privilegovanom vjerskom zajednicom, koji ne bi prihvatio ni entitet sa statusom protektorata, te opsijedanjem najprofitabilnijih preduzeća istim onim navodnim antinepotističkim kadrovima, najglasnijim negatorima crnogorskog identiteta, koji sada ta preduzeća, na krilima kronizma, pretvaraju u prah- naveo je juče Šehović u svom ujediniteljskom proglasu državotvornim partijama.

Da se ne radi o osobi koja je od države dobila stan po povlašćenim uslovima koji je kasnije otplatila u roku od dva dana i koja je sve članove SD-a pozapošljavala u crnogorskoj prosvjeti koju je kadrovski i na svaki način srozao na najniže grane, onda bi nejgove primjedbe bile na mjestu.

O kulturnom i prosvjetnom propadanju Crne Gore priča osoba čiji je resor od Hrvata od slova do slova prepisao obrazovni program , a da pritom nije čak izmijenio ni hrvatske riječi i koja je na direktorske pozicije u školama postavljala lica koja su pravosnažno osuđena zbog kupovine glasova u korist DPS-a.

I na kraju, Šehović je kao pripadnik naroda islamske vjeroispovijesti najmanje pozvan da se izjašnjava o Temeljnom ugovoru koji Crna Gora treba da potpiše sa SPC-om. Bolje bi mu bilo da se svojevremeno pobunio zbog diskriminatorskih odredbi Temeljnog ugovora koji je država potpisala sa Islamskom zajednicom i na taj način je stavila u podređeni položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice.

 

 

1 Comment
  1. Veselin komentariše

    Opet ta nesojcad i lopovi koji nijesu prosli ni cenzus na izborima koriste SPC da bi nabrali koji glas kao sto je to Draginja uradila na Cetinju.Dali im dva vazna ministarska mjesta iako za Dritkovu vecinu nijesu uopste potrebni.Sto vise pljuju po Srbiji i Rusiji to ih ameri vise guraju na funkcije.Covjek koji je pokusao da svercuje visinu penzije postao ministar inostranih poslova.Da poludis!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.