„DOSIJE ŠĆEPO“: Veze i susreti Darka Šarića, Mila Đukanovića i Fahrudina Radončića

0

 

Bivši vozač Fahrudina Radončića, Armin Cibra u svojoj knjizi „Dosije Šćepo“ pisao je o vezama i susretima Darka Šarića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića sa njegovim tadašnjim šefom.

Dio njegove knjige koja govori o susretima balkanskog „podzemlja“ prenosimo integralno.

RADONČIĆ JE IMAO ČESTE SUSRETE SA NAJTRAŽENIJIM NARKO BOSOM DARKOM ŠARIĆEM

Za vrijeme rada u „Avazu“ kao Radončićev lični vozač i pratilac, više puta sam vozio Radončića u Crnu Goru, uglavnom u Podgoricu, Kotor, Budvu, Bar, Stari Bar, Danilovgrad, Crnojevića Rijeku, Tivat … U mom pasošu je pečatima graničnih prelaza (Šćepan Polje, Ilino Brdo, …) registrovano preko 150 odlazaka iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru, a to je bilo uvijek kada sam vozio Radončića.

Fahrudin Radončić je veoma često u Crnoj Gori imao sastanke sa najtraženijm narko bosom Darkom Šarićem,premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, ambasadorom Crne Gore u Hrvatskoj Goranom Rakočevićem zvanim Sito, ministrom finansija Crne Gore Igorom Lukšićem, kontroverznim biznismenom Veselinom Veskom Barovićem, vlasnikom hotela „Splendid“ u Budvi, Branom Mićunovićem…

Radončić je usput posjećivao i svog sina iz prvog braka Isaka Radončića, koji živi u Podgorici sa majkom, odnosno sa Radončićevom prvom suprugom Snežanom Rakonjac.
Fahrudin Radončić nije imao toliku slobodu kada je u pitanju Milo Đukanović. Milo Đukanović je bio Radončićev idol i uzor. Radončić je često imitirao Mila Đukanovića, kao što su gestikulacija prilikom govora na političkim tribinama, stil odijevanja, ponašanja.

Radončić je po uzoru na Mila Đukanovića koji je u svom voznom parku imao dva „audija A-8“ za lični prevoz, kupio potpuno ista dva „audija“ od Nasera Keljmendija, kako bi na taj način oponašao Mila Đukanovića. Sastanke između Radončića i Đukanovića ugovarao je Đukanovićev i Radončićev zajednički prijatelj Goran Rakočević zvani Sito. Milo Đukanović je vjenčani kum Gorana Site Rakočevića. Rakočević je od strane Mila Đukanovića imenovan za ambasadora Crne Gore u Zagrebu, gdje sam Radončića vozio u posjetu Goranu Rakočeviću u njegovoj rezidenciji u Zagrebu. Sa nama je tom prilikom išla potpredsjednica SBB BiH, Radončićeva ljubavnica Alma Ferović. Tada smo odsjeli u hotelu „Esplenade“ u Zagrebu.

Radončić je sastanke sa Milom Đukanovićem održavao u Danilovgradu, tačnije u mjestu Bjelopavlići, blizu Orije Luke, u vili Gorana Rakočevića Site. Tim sastancima su prisustvovali Senad Šahinpašić Šaja, Ekrem Lekić… Jednom prilikom Radončić je u vili Gorana Rakočevića, u Danilovgradu, organizirao druženje uz roštilj na koji je iz Sarajeva poveo uglednog ugostitelja Seju Brajlovića. Tada je Sejo,sa svojim specijalitetima, lično posluživao učesnike sastanka i druženja, a tu su bili:Darko Šarić,Fahrudin Radončić sa suprugom Azrom, Milo Đukanović sa suprugom Lidijom, Goran Rakočević sa suprugom Jelenom, Senad Šahinpašić Šaja i Ekrem Lekić.

Radončić je težio da udovolji Milu Đukanoviću, da ga impresionira, i na taj način što je angažirao Seju Brajlovića da iz Sarajeva donese svoje mesne proizvode i posluži Đukanovića.U Radončićevoj pratnji, osim mene, bili su Izet Lukovac, Amel Salčin i Ekrem Kapo, s obzirom da smo tom prilikom išli sa više automobila, kao i Radončićev prijatelj Almir Vrpčić, vlasnik firme „24 VIP“, odnosno firme „Valuna“, koji je tom prilikom išao svojim privatnim automobilom „audi A-6“.

Ovisno o kakvom se sastanku radilo, Radončić je sa sobom ponekada vodio i suprugu Azru, a nekada ljubavnicu Almu Ferović.

Važno je istaći da, kada bi Radončić htio da povede nekoga iz Sarajeva, da ga impresionira Milom Đukanovićem i Darkom Šarićem,uvijek se moralo tražiti odobrenje od Mila Đukanovića, mogu li ti ljudi doći sa Radončićem.

Na ovo putovanje često je vodio Ekrema Lekića i Senada Šahinpašića Šaju.

Radončić je sa Darkom Šarićem često održavao sastanke u „posebnim sobama“ u hotelu „Podgorica“, u kojem smo također često odsijedali. Osim Podgorice, Radončić i Šarić su se sastajali u restoranu „Izvor“, u mjestu Režević, blizu Budve.

Na tim sastancima prisustvovali su Milo Đukanović i Veselin Vesko Barović. Također, na sastanke sa Veselinom Veskom Barovićem vozio sam Radončića u Kotor, gdje smo spavali u hotelu „Vardar“, za kojeg je meni Radončić rekao da je u vlasništvu Veselina Veska Barovića. Tada je sa nama išla Radončićeva ljubavnica Alma Ferović, kao i vozači i pratioci Izet Lukovac, Amel Salčin i Ekrem Kapo. Tada smo išli sa tri automobila.

Te noći smo otišli kod narko bosa Darka Šarića, u njegovu diskoteku „Maximus“, koja se nalazi u Kotoru,u blizini hotela „Vardar“ u kojem smo spavali.U diskoteci Fahrudin Radončić sa ljubavnicom Almom Ferović i Darkom Šarićem sjedio je u posebnom separeu diskoteke.

RADONČIĆ JE SAKRIVAO DARKA ŠARIĆA U BIH

Darko Šarić je također često posjećivao Fahrudina Radončića u Sarajevu,gdje je boravio u Radončićevom hotelu „Radon Plaza“ u Sarajevu, o čemu svjedoče i dokumenti SIPA, u kojim piše da je Darko Šarić tada obavio više telefonskih razgovora sa Fahrudinom Radončićem, Naserom Keljmendijem,… SIPA je od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) tražila da se urade transkripti tih razgovora.

 

Tom prilikom Darko Šarić je došao kod Radončića sa bratom Duškom Šarićem,te sa prijateljima Denisom Durovićem,Vitom Bajićem.

Fahrudin Radončić je tada sa pomenutim gostima imao sastanke u predsjedničkom apartmanu hotela „Radon Plaza“,koje im je ustupio na korištenje.Isto tako Radončić je za potrebe skrivanja,Darku Šariću dao na raspolaganje svoju vikend kuću koja se nalazila na Jablaničkom jezeru u mjestu Čelebići,kao i blindirani Audi A8 koji je kupljen od Nasera Keljmendija.

U Crnoj Gori sam vozio Radončića u Kotor, u hotel „Splendido“, gdje smo ljetovali sedam dana. U Radončićevom društvu je bila njegova ljubavnica Alma Ferović, kao i Goran Sito Rakočević sa suprugom Jelenom. Sa mnom u timu od vozača je tada bio Izet Lukovac, s obzirom da smo išli sa dva automobila. Tada su u Kotoru, u obližnjem restoranu, Fahrudin Radončić i Goran Rakočević imali susrete sa Veselinom Veskom Barovićem. Radončić mi je rekao da je Veselin Vesko Barović vlasnik više ugostiteljskih objekata i kockarnica na Crnogorskom primorju.

Više puta sam Radončića i njegovu ljubavnicu Almu Ferović vozio na ljetovanje u Budvu, gdje smo odsijedali u hotelu „Splendid“, koji je u vlasništvu Radončićevog prijatelja Brane Mićunovića, s kojim bi se Radončić susretao. Isto tako, Radončića sam vozio na sedmodnevno ljetovanje u hotel „Avala“, koji se nalazi u starom dijelu Budve. Tom prilikom s njim je bila njegova ljubavnica Alma Ferović, a u pratnji je bio Radončićev tjelohranitelj Amel Salčin. U hotelu „Avala“ je tada ljetovao Milo Đukanović sa porodicom. Postoje informacije da je hotel „Avala“ u vlasništvu Mila Džukanovića. On u ovom hotelu ljetuje svake godine po mjesec dana.

Mi smo tada išli na Kraljičinu plažu, na Sveti Stefan Miločer. Nismo se u toku dana viđali sa Đukanovićem, ali smo svaku noć sa Milom Đukanovićem imali susrete u obližnjim restoranima gdje bi Radončić i Đukanović večerali. Hotel „Avala“ je u tom periodu bio okupiran velikim brojem pripadnika MUP-a Crne Gore koji su vršili Đukanovićevo obezbjeđenje.

Fahrudina Radončića sam više puta vozio na poslovne sastanke sa ministrom finansija Crne Gore, gospodinom Igorom Lukšićem, koji je kasnije bio i premijer Crne Gore. Tim sastancima, koji su održavani u rezidencijalnom objektu Vlade Crne Gore, u poznatoj Vili Gorica, prisustvovao je Milo Đukanović. To je bilo u vrijeme kada se zagovarala kupovina crnogorskog dnevnog lista „Pobjeda“, koju bi po tadašnjim njihovim dogovorima trebao da kupi Radončić, koji je tada u Podgorici imao registriranu firmu „Avaz roto pres“. Direktor Radončićeve firme „Avaz roto pres“ u Podgorici ili odgovorno lice bila je bivša supruga Gorana Rakočevića Site, gospođa Zdenka Rakočević.

Foto: Cibra i Radončić

 

ĐUKANOVIĆ U POSJETI RADONČIĆU,LEKIĆU I KELJEMNDIJU

Kao što je Radončić odlazio u Crnu Goru na sastanke sa Milom Đukanovićem i ostalom mafijaško-političkom elitom, isto tako Milo Đukanović je dolazio na sastanke kod Fahrudina Radončića u Sarajevo, što nisu zvanične državne službene posjete, već su bile u sklopu njihovih poslovnih i prijateljskih interesa. Prilikom tih posjeta, Milo Đukanović bi boravio u rezidenciji Fahrudina Radončića, koja se nalazila u ulici Višegradska u naselju Mojmilo. Fahrudin Radončić i Milo Đukanović su prilikom jedne od posjeta Mila Đukanovića Sarajevu večerali u restoranu „Golf club“ na Poljinama, gdje su toj večeri prisustvovali Ekrem Lekić, Naser Keljmendi, te tadašnje Radončićeve novinarke Šejla Jugo i Elameri Mrkulić –Škrgić. Radončić je tada u restoranu „Golf club“, u čast Mila Đukanovića organizirao zabavu na kojoj je pjevao Halid Bešlić.Radončić obezbijedio i dolazak nekoliko plesačica koje su skupa sa Šejlom Jugo plesale na stolu i do ranih jutarnjih sati zabavljale njega, Mila Đukanovića i ostale goste.

( 49.Poglavlje knjige „DOSIJE ŠĆEPO”)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.