Dobrosavljević: Crna Gora očekivano usklađuje svoju politiku sa NATO savezom, u sukobu Rusije i Ukrajine se ne možemo svrstavati, to su bratski narodi

1

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević kazao je gostujući na RTRS-u da je očekivano da Crna Gora usklađuje svoju politiku sa politikom NATO saveza a povodom svrstavanja u sukobu u Ukrajini.

„Crna Gora je zemlja članica NATO pakta i očigledno postoji namjera da se sinhronizuje spoljna i bezbjednosna politika sa tim vojnim savezom. Ovo važi u smislu podrške Ukrajini u sukobu sa Ruskom federacijom. Republika Srpska i BiH nemaju tu obavezu i imaju širi manveraski prostor u odnosu na sve aktere ove krize. Sa druge strane primjetna je namjera zapadnih saveznika da nekako sinhronizuju sve zemlje koje su u njihovoj interesnoj sferi kako bi sprovele političko bezbjednosnu agendu“, smatra analitičar.

Svaka od tih zemalja, kaže Dobrosavljević, pokušava da obezbijedi sopstvenu poziciju, jer se ipak blokada ruskih energenata ne može u potpunosti sprovesti bez štete.

„Živimo u vremenu u kom načela lijepo zvuče ali politička realnost nalaže drugo. Države žele da štite samo svoje građane“, tvrdi on.

Kada govori o statusu Ukrajine kao kandidata za Evropsku uniju Dobrosavljević tvrdi da je to geopolitička odluka.

„Svjedoci smo šta se događalo 2007. kada su mimo bilo kakvih kriterujema Bugarska i Rumunija primljene u Evropsku uniju, a razlog je bio isključivo geostrateške prirode i stvaranje jedne vrste sanitarnog kordona Ruskoj federaciji.  Nažalost pokazalo se da u ovakvom sukobu, svi programni principi Zapada o ljudskim pravima, tržišnoj privredi, konkurentnosti, političkim i medijskim slobodama pada u vodu kada su gepolitički razlozi. Živimo u svijetu koji je u svom cinizmu došao do vrhunca, a nas sa ovih prostora to ne mora više da čudi“, precizirao je Dobrosavljević.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, Dobrosavljević kaže da to nije imperijalistička srpska ideja jer tad ne bi Amerikanci to podržali.

„Činjenica je da su američki partneri uvijek bili racionalniji nego Evropljani. U toj svojoj iskrenosti oni makar nešto i ponude. Evropljani govore samo o usaglašavanju spoljne politike bez ikakve nagrade“, tvrdi analitičar.

Ne vidi brzo rješenje sukoba u Ukrajini, i kaže da se dugi niz godina ti odnosi neće popraviti.

„U Ukrajini je izvršena neka vrsta homogenizacije ka antiruskom sentimentu. Njihova politička elita je dozvolila sebi da ih zloupotrijebe druge geopolitičke sile kako bi izazivala Rusku federaciju. Nikad nije dobro izazivati susjeda koji je mnogo jači od vas. Oni to nisu razumjeli i danas gledamo ove scene. Mi sa ovih prostora imamo mnogo bolje razumijevanje za to naročito kad vidimo bratske ruske i ukrajinske narode. Nikad ne treba da zaboravimo i da su i Rusija i Ukrajina osudili NATO agresiju na SR Jugoslaviju niti su priznale Kosovo kao nezavisnu državu“, tvrdi Dobrosavljević.

Analitičar tvrdi da ne želi da se svrsta ni na jednu stranu, jer ovdje nema pobjednika, kad dva bliska naroda ratuju.

 

1 Comment
  1. Q komentariše

    Smrt Nato sloboda narodu !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.