Đukanović u istom danu optužio parlament da ne ispunjava ustavne nadležnosti, a onda taster-poslanicima DPS-a naredio da glasaju protiv smjene Danijele Đurović

1

Jučerašnja odluka parlamentarne većine da ne uvrsti u dnevni red Đukanovićev predlog o skraćivanju mandata Skupštine dovela je predsjednika DPS-a u bezizlaznu situaciju, pa je šef nekada svemoćne stranke opet sveden na mjeru podupirača tuđih stranačkih interesa. Kao što je pobjegao od vanrednih parlamentarnih izbora na proljeće i svojim taster-poslanicima izdao naređenje da ne daju kvorum za tadašnju inicijativu, tako je i sinoć u parlamentu došlo do neočekivane situacije. Posebno ako se ima u vidu njegova izjava juče u skupštinskom holu, kada je ljutito poručio da Skupština više ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti.

“Danas je odgovornost za državne interese u parlamentu. Parlament na ovaj način pokazuje da ne ispunjava ustavne nadležnosti. Prva nadležnost je da izabere vladu. Danas je politička odgovornost u parlamentu za ono što možemo definisati kao namjeru da se produži institucionalna paraliza Crne Gore. Namjera političkih protivnika nezavisne Crne Gore je da prikažu državu kao institicionalno nefunkcionalnu”, naglasio je juče Đukanović.

Nekoliko sati kasnije poslanici crnogorskog parlamenta nisu izglasali predlog za razrješenje predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović, a protiv njene smjene glasalo je 45 poslanika, među kojima i kompletan klub taster-poslanika DPS-a. Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković saopštio je danas da je predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić pokušao da preda Skupštinu u ruke potpredsjednice Parlamenta Branke Bošnjak (PZP) kako bi uspio ono što nije uspio sa Strahinjom Bulajićem.

„Ono što nije uspio sa Strahinjom Bulajićem, predsjednik NSD-a i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je najavio sa potpredsjednicom Bošnjak. Kako izgleda rušenje ustavnog poretka od strane DF imali smo prilike da vidimo više puta. Sada je Skupštinu trebalo predati u ruke Branke Bošnjak. Kako bi se izabrao Lekić bez dobijenog mandata u skladu sa Ustavom, a sve okončalo razriješenjem predsjednika države bez mišljenja Ustavnog suda.“, napisao je Živković.

Ovakvo današnje iznuđeno objašnjenje DPS-a puno je kontradiktornosti, a posebno kada se ima u vidu činjenica da je upravo Branka Bošnjak glasala protiv smjene Danijele Đurović. N’o, to i ne treba da čudi kada je u pitanju politika DPS-a i Đukanovića poslednjih mjeseci, jer će svojim preostalim pristalicama morati da objasne zašto su sinoć spasavali u parlamentu predsjednicu koja dolazi iz redova “izdajničke SNP“ koja je bila najagilnija u finalizaciji potpisivanja Temeljnog ugovora Crne Gore i SPC. Kao što su im dužni i objašnjenje zašto su “izdajničkoj URI“ i Abazoviću kao “izvođaču radova Velike Srbije“ bili nekoliko mjeseci najobičnija politička posluga.

1 Comment
  1. Q komentariše

    Dovoljo je reći SNP i ponuditi in nwgdje fotolju u pozadini,može i stolica sve primaju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.