Đukanović sa još osam predsjednika osudio pripajanje ukrajinskih teritorija Rusiji: Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, podrška članstvu Ukrajine u NATO

6

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednici još osam postkomunističkih zemalja Srednje i Istočne Evrope, članica NATO, osudili su danas zajedno rusku aneksiju ukrajinskih teritorija.

Poručili su Rusiji da aneksiju nikada neće priznati, a takođe su pozvali na još veću pomoć Ukrajini i ponovili podršku njenoj perspektivi u NATO.

„Oči u oči sa očiglednim kršenjem međunarodnog prava za koje je odgovorna Ruska Federacija, ne možemo da ćutimo. Potvrđujemo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Ne priznajemo i nikada nećemo priznati ruske pokušaje da anektiraju bilo koji dio teritorije Ukrajine“, stoji u saopštenju.

Predsjednici Češke, Crne Gore, Estonije, Litvanije, Letonije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije i Slovačke ponovo su podržali odbranu Ukrajine protiv ruske invazije i odluke samita NATO u Bukureštu iz 2008. godine u vezi sa eventualnim budućim članstvom Ukrajine.

„Zahtijevamo da se Rusija odmah povuče sa okupiranih teritorija i pozivamo sve saveznike da osjetno povećaju pomoć Ukrajini. Svi koji su počinili zločine agresije moraju da budu pozvani na odgovornost i suoče se sa pravdom“, napisali su predsjednici.

Svi predsjednici već su osudili rusku aneksiju i pojedinačno.

6 Comments
 1. Q komentariše

  Ovaj daje samo sebi podršku.

 2. Drška od stomaka komentariše

  Koja zdapi,i koji licemjer.
  A kosovo* je odmah priznao

 3. Sloboda komentariše

  Jedan ozbiljan portal treba da ignorise izjave prevazidjenih politicara. Ono sto ON kaze je toliko nebitno da to ne treba prenositi.

  1. Q komentariše

   On se nažalost još uvjek sve pita dok je URA-SNP koalicije zla.

 4. Visegrad 2021 komentariše

  MA NIJESTE DOBRO SHVATILI,ON JE TO BIO SA PREDSJEDNICIMA MJESNIH ZAJEDNICA.

 5. Srdjan Loncar komentariše

  Milo,
  Eto ti tvoje cele uloge. Na tom trenutnom primeru mozesh da vidish shta je tvoja cela – SVRHA? Tvoja cela uloga je CEREMONIJALNA-DEKLARATIVNA.
  Ti si neshto kao SLUZBENI LIST. Zakon ne stupa na snagu dok se ne objavi u Sluzbenom Listu. Mandatar, koji sakupi 41 glas, ne moze da pochne da radi, dok ga ti ne OZVANICHISH/NAJAVISH DEKLARATIVNO.

  Ti drzish govore, kako su Rusi prekrshili MP itd, ali ne mozesh NISHTA da uradish, nemash nikakvu IZVRSHNU VLAST.

  To sto osudjujesh Ruse itd itd, sve je to fino, ali tu je najvaznije da prestanesh da oduglovlachish proglashenje Lekica za Mandatara, pa da Nova Vlada POBEDNICHKE VECINE krene u finalni obrachun sa tvojim bliskim prijateljima u Hobotnici. Rusi, Nemci, Srbi, Albanci… sve je to shto prichash OK, ali shto se tebe tiche, najvaznije je da se udari svom snagom na ostatak tvoje Hobotnice.

  Ako nastavish sa ovim mrcvarenjem, to je uneku ruku dobro, da glasachi u PG, DG, Baru, Kolashinu, Zabljaku vide kakva je to stranka kojom je komandovao ovaj Diktator 30 godina i josh i dalje tu stranku drzi u POKORNOSTI.

  Ako nastavish da odbijash da izvrshish svoju FORMALNU duznost u najavi Mandatara Lekica, koji je skupio 41 glas za formiranje vlade, onda ce Skupstina morati da prenese te tvoje CEREMONIJALNE NADLEZNOSTI na Predsednicu Skupstine, jer CG nema taj luksuz da bude u haosu sledecu godinu dana dok se izabere US. Vanredno Stanje zahteva VANREDNE MERE.
  UOSTALOM ZAR IMA IKO U CG, KOJI SUMNJA DA IZA LEKICA STOJI 41 GLAS ZA SASTAV VLADE. Ne postoji takva osoba. Onda molim te recimi – za shta ce ti tu US da tako neshto potvrdi, da bi Lekic bio ozvanichen za mandatara. To bi bilo isto kao da se zatrazi mishljenje US da je danas NEDELJA A NE sreda, kako ti recimo tvrdish da bi stvorio haos!

  Uostalom, recimo da se svi povinuju tvom HIRU i raspuste Skupstinu, zakazu nove parlamentarne izbore. Opet bi se formirala 41 GLAS VECINA OKO LEKICA MANDATARA, ILI BECHICA MANDATARA ILI MANDICA MANDATARA. I shta cemo tad? Bili bi na istoj tachki, gde smo danas sa Predsednikom koji nema „UTISAK“ da protivnici Hobotnice imaju 41 glas vecinu!!!!!

  Prema tome mozesh josh malo da odugovlachish, ali ne za dugo. Biranje novih chlanova US je NEPOTREBNO GUBLJENJE VREMENA U OVOM SLUCHAJU, KAKO JE GORE DOKAZANO.

  Nedavno je US dao svoj sud da je prekrshen Ustav u slucaju Zete. NA TO NIKO NIJE NI OBRATIO PAZNJU!!! Sto je normalno za ovaj institucionalni haos u CG.

  Prema tome, treba ti dati josh malo VREMENA DA ODLUCHISH DA LI LEKIC IMA 41 GLAS, A ONDA SKUPSHTINA TREBA DA PREDJE NA DELO.

  A sto se tiche 30 dana granice, to ne postoji jer se odnosi na 30 DANA OD SASTAVA NOVE SKUPSHTINE, prema Ustavu CG (koji nije predvidjao da Milova Vlada ikad bude srushena), shto se desilo u Septembru 2020, koliko se secam.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.