Đorđa Meloni vodi u anketama dok izbori za EP ulaze u treći dan

0

Italijanska premijerka Đorđa Meloni u anketama je daleko ispred svojih protivnika dok Italijani, Estonci, Letonci, Maltežani i Slovaci danas izlaze na izbore za Evropski parlament.

Meloni bi mogla uticati na izbor sljedećeg predsjednika Evropske komisije ako njena „Braća Italije“ dobiju veliku podršku, piše dpa, a prenosi Hina.

Aktuelna predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen pokušava pridobiti Meloni u nadi da će dobiti glasove grupe Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), paneuropskog euroskeptičnog bloka koji Meloni sada predvodi i čijim se redovima žele pridružiti kandidati „Braće Italije“ ako budu izabrani u Evropski parlament, navode agencije.

Kao treća najmnogoljudnija zemlja u EU-u, Italija može poslati ukupno 76 zastupnika u Evropski parlament koji ima 720 mjesta.

Prema “anketi anketa” koju je sastavio portal Politico, konzervativna „Braća Italije“ su na prvom mjestu s 27 posto, šest bodova ispred Demokratske stranke lijevog centra.

Subota je treći od četiri dana izbora koji se održavaju širom Unije.

Danas je dan glasanja za Letoniju, Maltu i Slovačku; drugi i posljednji dan glasanja za Češku, i prvi od dva za Italiju i Estoniju.

Prvi preliminarni rezultati koji ukazuju na sastav sljedećeg Evropskog parlamenta bit će objavljeni tek u nedjelju kasno uveče, nakon što glasa svih 27 članica. Oni će biti ažurirani u ponedjeljak rano ujutro.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.