Direktor Muzeja žrtava genocida uputio protestno pismo ambasadorki Njemačke: Ministar zemlje odgovorne za najmanje dva od tri genocida krivotvori istoriju!

0

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić uputio je danas protestno pismo ambasadorki Njemačke u Srbiji Anke Konard u vezi sa, kako navodi, neprimjerenom i istorijski netačnom izjavom njemačkog ministra poljoprivrede Džema Ozdemira u kojoj je istakao kako je tzv. Kosovo žrtva genocida sprovedenog od strane Srbije, saopšteno je iz Muzeja žrtava genocida.

U protestnom pismu se navodi da je Muzej žrtava genocida veoma zabrinut zbog izjave njemačkog ministra poljoprivrede Džema Ozdemira od 3. oktobra, u kojoj je, kako se navodi, insinuirao navodni genocid koji je Srbija izvršila nad kosovsko-metohijskim Albancima tokom trajanja ratova za jugoslovensko nasleđe.

„Ova izjava, koju je dao ministar SR Njemačke predstavlja, ne samo da je neprihvatljiv primjer iskrivljavanja istorije, već i snažan doprinos daljoj destabilizaciji cijelog regiona“, navodi se u pismu, prenosi Tanjug.

Iz Muzeja žrtava genocida izrazili su uvjerenje da je Vlada Njemačke potpuno svjesna tragičnih posledica genocida izvršenih nad Jevrejima, Romima i Srbima tokom Drugog svjetskog rata, kao i očekivanje da će se njemački državni zvaničnici uzdržavati od iskrivljavanja nedavne i bolne istorije regiona i iznošenja u javnost takvih ili njima sličnih tvrdnji koje su neodgovorne i istorijski netačne.

„Ovaj muzej smatra da je veoma uznemirujuće da ministar zemlje koja je u potpunosti odgovorna za najmanje dva od tri genocida koji su se dogodili na evropskom tlu tokom Drugog svjetskog rata sebe smatra kompetentnim da analizira prošlost i u javnosti govori o tragičnom i specifičnom istorijskom događaju iz perioda Ratova za jugoslovensko nasleđe koji nije sadržao nijedan element genocida“, navodi se u pismu direktora muzeja.

Prema riječima Ristića, muzej snažno vjeruje u potrebu da državni zvaničnici promovišu istorijske činjenice i da doprinose pomirenju, te da ne djeluju na način koji vodi krivotvorenju ili netačnom definisanju istorijskih događaja.

„Ovaj muzej, potpuno svjestan mogućih negativnih posledica, istorijski potpuno netačne izjave koju je dao Ozdemir, očekuje podršku Vaše uvažene Vlade, kako bi se obustavilo sa takvim ili njima sličnim postupcima koja promovišu opasno iskrivljavanje istorije“, naveo je Ristić.

Dodaje da će Muzej žrtava genocida nastaviti da se snažno protivi tome, kao i svim drugim sličnim postupcima sa čvrstim uvjerenjem da ćemo samo zajedničkim naporima u borbi protiv iskrivljavanja istorije moći konačno da ostvarimo ideale demokratije i ljudskih prava.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.