DIK: Vukčević dužan da dozvoli članu komisije da predloži dopunu dnevnog reda

0

Državna izborna komisija (DIK) usvojila je na sinoćnjoj sjednici prigovor Janka Odovića u ime izborne liste Pokreta Evropa sad (PES), i naložila predsjedniku Izborne komisije (IK) Glavnog grada da je dužan, nakon otvaranja sjednice IK-a a prije utvrđivanja dnevnog reda, da dozvoli članu tog tijela da dostavi predlog dopune dnevnog reda, o kome se IK izjašnjava kao kolektivni organ.

DIK je, kako je „Vijestima“ saopšteno iz te institucije, naložio predsjedniku IK-a da je dužan da, u slučaju usvajanja dopuna dnevnog reda, dozvoli nastavak sjednice, te da je takođe dužan da omogući potpisivanje i ovjeravanje pečatom svih akata IK-a koji su usvojeni većinom glasova svih članova u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Poslovnikom o radu IK-a.

Članovi IK-a iz redova buduće vlasti, usvojili su juče konačne rezultate izbora u Podgorici, nakon što je predsjednik tog tijela Veselin Vukčević zaključio sjednicu, navodeći kao razlog to što oni neće da se izjasne o prigovorima koji su na njenom dnevnom redu.

On je prethodno odbio više njihovih zahtjeva da se izjasne o dnevnom redu.

Vukčević je sa članovima IK-a iz Demokratske partije socijalista (DPS) napustio sjednicu, nakon čega su predstavnici pobjednika izbora odlučili da je nastave, odredivši Radosava Jokića (DF) za predsjedavajućeg, poslije čega su dopunili dnevni red i utvrdili rezultate.

Sekretar IK-a Vladimir Vujović, rekao je da je pravno uporište za odluku rješenje DIK-a da usvoji prigovor zamjenika predsjednika i nosioca liste PES-a Jakova Milatovića, kojim je utvrđeno da IK nije u zakonskom roku (od 24 časa) odlučio o njegovom prigovoru u vezi sa neproglašavanjem rezultata. DIK je utvrdio da se Milatovićev prigovor smatra usvojenim s dispozitivom prigovora, koji se odnosi na informacije o rezultatima.

DIK je sinoć usvojio prigovor podgoričkog odbora DPS-a, u kom je navedeno da nije u skladu sa Zakonom i Poslovnikom odrediti člana IK-a da mijenja predsjednika tog tijela.

To znači da Jokić nije imao pravo da preuzme predsjedavanje sjednicom.

Iz DIK-a su naveli da su odbili prigovor Časlava Vešovića kojim je tražio da se utvrdi da Marko Mihailović, opunomoćeni predstavnik izborne liste Demokratskog fronta (DF), nije mogao da učestvuje u radu jučerašnje sjednice.

Na izborima u Podgorici lista „Svi za naš grad“, koju je predvodio DPS, osvojila je 24 mandata, PES 13, koalicija okupljena oko DF-a 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska su bez mandata.

PES, DF, Demokrate i GP URA počeli su pregovore o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju u glavnom gradu nakon 24 godine.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.