Devet članica EU ukinulo kovid mjere za ulazak u zemlju

0

Devet članica Evropske unije i Šengena u potpunosti je ukinulo kovid mjere za ulazak u zemlju, jedan broj je ublažio režim ulaska, a ostatak zadržao mjere za određene kategorije putnika, nalazi se podacima portala Šengen (Schengenvisainfo).

Prema tim podacima Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska ukinule su sve mjere za sve putnike za ulazak u zemlju.

Češka, Letonija i Nizozemska su kovid ograničenja za ulazak u zemlju ukinule samo za putnike iz zemalja EU-a i članica Evropskog ekonomskog prostora (EEA), prenosi Al Jazeera.

Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Finska, Francuska, Hrvatska, Njemačka, Grčka, Litvanija, Malta, Portugal, Slovačka, Španija zadržale su covid mjere za ulazak u zemlju.

Ko želi da uđe u Austriju, na primjer, mora i dalje da pokaže važeći sertifikat o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test. Ista pravila važe za ulazak u Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Njemačku.

Estonija je zadržala pravilo da samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid mogu ući bez karantina u zemlju ili obaveze da se u njoj testiraju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.