Demokrate u Bermudskom trouglu: Spremili koaliciju sa Abazovićem koji veliča Kosovo i Tačija

0

Najavljena dvojna koalicija u Podgorici, koju će sačinjavati Demokrate i URA teško da će donijeti očekivanu sinergiju glasova, na koju su računali oni koji su sklapali ovaj aranžman. S jedne strane, imamo Demokrate, koje htjele to ili ne, da priznaju, najveći broj glasova crpe iz tvrdog opozicionog jezgra. Izbori su dokazali da oni uzimaju samo opozicione glasove, ne i one DPS-a. Mahom, riječ je o ljudima koji koji govore srpskim jezikom i koji su pripadali Bloku za zajedničku državu. Takođe, većina birača Demokrata je protiv priznanja lažne države Kosovo i protiv tkz. CPC. S druge strane, pak, imamo procrnogorsku stranku, čiji je lider Dritan Abazović bio rado viđen gost na večeri kod Hašima Tačija, jednog osumnjičenih koji su ubijali pravoslavni živalj na Kosovu i Metohiji. Koalicioni aranžman pomenute dvije partije, uz sve gore navedeno, teško da može biti prihvatljiv glasačima jedne ili druge stranke.
Haradinaj ili Tači, hipotetički, mogu biti gosti na završnoj konvenciji
Nemoguće je očekivati da birači Demokrata prihvate da za koalicionog partnera imaju stranku čiji lider veliča Kosovo i Tačija i Haradinaja. Da li iko od glasača Demokrata, može da zamisli situaciju, da na završnom mitingu, pomenute koalicije, hipotetički, jedan od govornika bude i Hašim Tači. Ovako nešto, iako zvuči hipotetički, nije daleko od realnosti. Tako bi se na zajedničkoj bini, pored spomenika vojvode Mirka Petrovića, mogli naći Aleksa Bečić, Dritan Abazović, Tači ili Haradinaj. Ili eventualno Špend Ahmeti, gradonačelnik Prištine. Plus, Šerbo Rastoder i Žarko Rakčević. Takođe, poznato je i da je mitropolit Amfilohije blagonaklono gledao na Demokrate, ali poslije ovakvog političkoj harikirija, teško da on može podržati one koji podržavaju lažnu državu Kosovo i Tačija i Haradinaja, koji se sumnjiče za Žutu kuću i likvidaciju pravoslavnog življa.

Poslednji izbori pokazali su, kada je riječ o lokalu, da su Demokrate, evidentno, u padu. Svi smo svjedoci da je lider te stranke konstantno potencirao da oni nemaju namjeru da idu, sa bilo kim, u bilo kakav koalicioni aranžman. Međutim, posljednje ankete govore da su Demokrate u naglom padu. Nejasna politika o vrlo bitnim stvarima, vratila im se kao bumerang, a najavljena koalicija sa URA u Podgorici, dokaz loših poteza koje lider te stranke vuče u poslednje vrijeme. Niti će takva koalicija dobiti nove glasove, niti će Bečiću čvrst zagrljaj sa UROM donijeti dodatne glasove na predsjedničkim izborima, jer je evidentno da je on kandidaturu već spremio. Zato zaista, čudno i politički van svakog rezona, djeluje odluka URE da postane potencijalni privezak Demokrata. Jer, u ovoj varijanti, Bečić dobija, kakav takav, adut u predsjedničkoj kampanji da nije samo kandidat svoje stranke, već da ima podršku, makar i URE. Međutim, nije vrijedno prosuti glasove u Podgorici, da bi se dobio jedan običan marketinški spin u kampanji za predsjednika.
URA u zagrljaju sa Demokratama pred nestankom
URA se ovakvom koalicijom već našla u veoma rizičnoj situaciji. Jer, ako donesu odluku o dvojnoj koaliciji sa Demokratama u Podgorici, a nekoliko dana potom Demokrate objave da će imati svog predsjedničkog kandidata, URA je u problemu. Tada bi URA bila prinuđena da podrži kandidata Demokrata na izborima za predsjednika Crne Gore. To bi, definitivno, polarizovalo simpatizere URA i ta stranka bi nestala.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.