Danilović: Nije lako pomiriti državu koja je decenijama svađana

3

Piše: Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore

Biće ovih dana i dobrih i loših analiza, tako uvijek biva, posljednjeg izbornog ciklusa u Nikšiću.

Da pokušamo kratko i razumljivo.

DPS je izgubio lokalnu vlast, a samo je neupitno da je to odavno zaslužio. Mi smo dobili šansu da pokažemo kako valja upravljati drugim gradom po veličini u Crnoj Gori.

Naboj je trajao i očekivano nadmašio lokalni značaj.

Sada je vrijeme da on prestane i da Nikšićani provjere koliko i kako umiju pobjednici.

DPS je poražen, a Đukanović je dobio šta je i želio – uporište za svoju ličnu odbranu i privid u javnosti da je još uvijek jak. Takve politike su, međutim, slabe, bez obzira na procente, ako ne vladaju i to beskompromisno.

Ipak, o njemu drugi put.

Šta mi moramo odmah razumjeti.

Nismo politički monolitni ali smo prihvatljivi. Tek svi zajedno, svi koji činimo većinu na državnom nivou, predstavljamo snagu i upućeni smo jedni na druge.

Istorijski nam je data takva pozicija da se iskalimo u međusobnom slušanju i razumijevanju. To nije kazna nego provjera.

Nije lako pomiriti državu koja je decenijama svađana.

Neće pobijediti naše pojedinačne politike nego dogovor – to je ključna poruka.

Na početku smo i Bogu hvala što je tako.

Građani su zreliji nego potcjenjivački mislimo.

Oni vagaju pametnije i i odmjerenije. Građani ne žele nikad više dominaciju pojedinca i jedne opcije – plaše se novog komunizma ili još gore novog DPS-a.

Ja imam razumijevanja za to.

Ne znam kada je čovjek shvatio da se uči na vlastitim porazima ali znam da su podvizi napravljeni iz učenja na pobjedama.

Pa, učimo.

3 Comments
 1. Ivi komentariše

  Pogledajte kako samo navodi da zgrnu manji i nebitno. Kad god Srbi treba da se pokradu ovaj počinje priču – zajedno-Da mi je više da ovu udbašku pometinu sa 20 članova ne držimo, pa da se rodimo. Oni su bre i SNP glasali za Krivuljinu, nego šta!

  5
  3
 2. kuca komentariše

  DF mora u H.novom izaci sam na izbore jer ovako slepa politicke mrtvace koji ga poslije izbora redovno izdaju.DF je vaskrsnuo SNP i sad moze ocekivati zavrsni udarac i izdaju,no dobro njihov izbor.Krivokapic je debelo naceo DF i pokazao zasto je 200%Crnogorac jer su Srbi u Cg glup narod slican ovcama.

  5
  1
 3. Ivi komentariše

  Otišao ti je Driti na dogovor, da vide kako će dalje da zaebavau Serbe. Nema dogovora niti će ga biti. Samo interes maco, a ti što žvalaš a nijesi ni u parlamentu trebalo bi da putuješ polako. Zavoli Lekića opet!

  5
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.