Damjanović: Ukoliko se ne nađe kompromis sa Krivokapićem bolje je da dođe do rekonstrukcije Vlade nego do ponovnih izbora

4

Analitičar Igor Damjanović ocjenjuje da ako ne bude bilo kompromisnog rešenja sa Zdravkom Krivokapićem, onda je bolje da se uđe u rekonstrukciju kabineta nego da se ide na izbore.

„Bolje je i da Dritan Abazović dođe na premijersko mjesto, nego da se rizikuje povratak na vlast Mila Đukanovića i DPS“, kaže Damjanović.

On napominje da je posle niza pokušaja da se dođe do nekog kompromisa, politička situacija u Crnoj Gori naelektrisana i ozbiljno nestabilna i da više nema mnogo prostora za manevar.

„U ovom momentu vlada na čelu sa Abazovićem bi bila bolja od ponavljanja izbora i takva vlada bi svakako bila bolja od produžetka sadašnjeg stanja, a to je „status quo“. Jer takav status vodi povratku DPS-a na vlast. Predsjednik vlade Krivokapić ne odgovara na obaveze koje ima niti se uspostavio kao glas razuma ili glas pomirenja. Napravio je već previše grešaka pitanje je da li mnoge od njih i mogu da se isprave. U ovom momentu potrebno je da se spasi šta se spasiti može,“ smatra Damjanović.

Po njegovim riječima, lopta je sada u rukama parlamentarne većine koja ako uspije da postigne sporazum i procijeni da je Abazović spas od novih izbora, legitiman potez bi bio njegov izbor za novog premijera.

„Nestabilnosti situacije doprinose svi politički akteri ali ne nose svi istu političku odgovornost. Oni koji se nalaze na najvišim državnim funkcijama su i najodgovorniji za ovakvu situaciju,“ kaže naš sagovornik.

Novi izbori vraćaju DPS u igru

Damjanović kaže da je ovaj ponedeljak bio jedan od najlošijih dana za vladu Crne Gore jer je premijer Krivokapić napustio sastanak sa liderima parlamentarne većine – Andrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Nebojšom Medojevićem, a daleko od očiju javnosti sreo se sa predsjednikom Crne Gore i DPS Milom Đukanovićem.

„Objašnjenje koje je posle toga usijledilo od premijera Krivokapića, nazivajući susret sa Đukanovićem „pripremnim sastankom“ za redovni sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost koji treba da se održi iduće nedelje, nije bilo ubjedljivo. Pripreme sastanaka obavlja administracija, a ne lično državni funkcioneri i posebno ne oni koji se barem u javnost ne podnose kao što su Krivokapić i Đukanović,“ naglašava Damjanović.

4 Comments
 1. Savan komentariše

  Dritan je novi premijer

  18
  6
 2. tako stoje stvari komentariše

  Spasiti što se može spasiti, nakon ove štetočine od Krivokapića.

  Samo bojim se, da je taj toliko sujetan, da je u stanju zarad svoje sujete da napravi toliku političku štetu da će biti teško bilo šta konstruktivno uraditi.

  24
  3
 3. Veselin komentariše

  Krivokapic i Mandic da podnesu ostavke. DF nastrada sa Mandicem. Ima bar 15 ljudi koji bi mogli povesti DF pravim putem.

  11
  25
 4. LipaLipa komentariše

  … bitno sto “razmislja” neki praznoglavi “analiticar”, … obaska on to tudjom glavom, prodatom, … ma sizofrenije, ako je i to, … aj’ zdravo, …

  3
  18
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.