Dačić: Srbiju čeka teška godina o rješavanju statusa Kosova

0

Srbiju u ovoj godini očekuju teški razgovori o trajnom rješenju za Kosovo, imajući u vidu da treba da sačuvamo državne i nacionalne interese u uslovima kada postoje veliki pritisci, uslovljavanja i ucjenjivanja da ćemo time usporiti evropski put, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
U intervjuu za “Blic”, Dačić kaže da je, nažalost, Srbiji cijela priča uslovljena Kosovom, i uvijek je borba kada se ostvaraju poglavlja.
Velike zapadne sile srpski ministar ne smatra prijateljima, već partnerima, ali ne vjeruje da je nemoguće sa njima naći zajednički interes.
Srbija, prema njegovim riječima, treba sa svima da sarađuje, ali, kaže, postoji velika razlika u odnosu prijatelja i onih koji se uvijek svrstavaju u grupu prijatelja Kosova.
Upitan zašto je to čudno, pošto njihov stav, a naročito stav SAD, nije nepoznanica, Dačić precizira da zato ne može da kaže da su prijatelji, ali i da nije rekao ni da su neprijatelji.
Prvi put u istoriji tih zemalja se dešava da nemaju iste interese sa srpskim narodom, što je, smatra, van pameti.
Taj zajednički interes je potrebno naći, jer, kako kaže, ako nema uvažavanja srpskih interesa, neće biti ni trajnog rješenja za Kosovo.
“Ako neko misli da ćemo da pristanemo na jednostrani akt koji je već donijet, mislim da su to potpuno nerealna očekivanja”, naveo je.
Dačić smatra da između Srba i Albanaca mora da se nađe kompromis.
Mi smo, dodao je, na to spremni, ali nijesmo spremni da od nas neko očekuje da prihvatimo sve što je neko jednostrano donio, poput samoproglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.
“U februaru će biti 10 godina od tog jednostranog akta. Pa šta je sa tom kosovskom nezavisnošću? Jesu li uspjeli nešto da zaokruže. Nijesu i nikada neće uspjeti u tome. Između ostalog i zahvaljujucni našim prijateljima”, kaže Dačić.
Dačić kaže da nije realno da kraj ove godine bude termin kada treba očekivati rješenje pitanje Kosova.
“Ko je ikada pomenuo 2018. kao prelomnu? To su bajke”, rekao je i dodao da misli da ni građani Kosova više ne vjeruju tamošnjim vlastima.
Prištinu je pozvao da se dozove pameti i poručio:
“Shvatite da nema rješenja bez dogovora sa Beogradom, na koji niko ne može da napravi pritisak, da se saglasi sa rješenjem koje nije u skladu sa srpskim interesima. Ako misle suprotno, oni ne poznaju srpski narod”, rekao je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.