Dačić: Ponašanje prištine naišlo na značajnu osudu velikog broja zemalja članica UN-a

0

Ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i njegovo odbijanje da dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine ne nailazi na podršku, već na značajnu osudu velikog broja zemalja članica Ujedinjenih nacija, izjavio je za „Kosovo onlajn“ u Njujorku ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je prenio da je tokom radnog doručka sa ministrima spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana, šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon pokrenula pitanje dijaloga i stavova Aljbina Kurtija sa poslednjeg sastanka.

„To ne nailazi na podršku, naprotiv. Na značajnu osudu velikog broja zemalja članica UN nailazi njegovo ponašanje i odbijanje da se dođe do napretka u dijalogu, koji je sa naše strane uslovljen formiranjem Zajednice srpskih opština, što je potpisano još prije deset godina“, ističe Dačić, koji je danas već imao nekoliko važnih sastanaka na marginama 78. zasijedanja Generalne skupštine UN.

On dodaje da će na marginama Generalne skupštine UN biti veoma značajnih susreta, prije svega predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali „ostaje da se vidi da li je moguće doći do nekakvog napretka“.

„Kosovo ovdje ne učestvuje na na zvaničan način, oni su tu kao nečiji gosti, po hodnicima… To je dokaz toga koliko je svima njima i važno da se dijalogom dođe do političkog rešenja. Za sada nema naznaka da su oni promijenili svoje političke stavove. Oni su krivi za izostanak napretka u dijalogu i to svi vide – u Vašingtonu, i u Briselu, i ovde u Njujorku“, jasan je Dačić.

Šef srpske diplomatije ističe i da će se Srbija u Njujorku truditi da, prije svega sa zemljama koje nisu priznale Kosovo, utvrdi i učvrsti to njihovo stanovište.

„Važno je da tu nema nikakvih promjena, a nema ih. Barem za sada nismo čuli da dolazi do nekih poljuljanih stavova tih zemalja, po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova“, napominje Dačić.

On dodaje da je boravak u Njujorku, na Generalnoj skupštini UN, što je najvažnija sedmica u radu te organizacije, uvijek prilika da delegacija Srbije, koju predvodi predsjednik Aleksandar Vučić, razgovara sa brojnim značajnim svjetskim liderima o temama bilateralnog, ali i regionalnog karaktera i značaja, kao što je upravo dijalog sa Prištinom.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.