Da li će Tviter biti zabranjen u Evropskoj uniji?

0

Tviter će biti zabranjen širom EU ako se ova društvena mreža ne bude pridržavala novih propisa o dezinformacijama, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar za digitalnu tranziciju i telekomunikacije Žan Noel Baro.

Evropski Zakon o digitalnim uslugama (DSA) trebalo bi da potpuno stupi na snagu 25. avgusta.

„Dezinformacije su jedna od najvećih prijetnji našim demokratijama“, rekao je Baro za radio „Frans info“, dodavši da, ako se Tviter ne bude pridržavao pravila „više neće biti dobrodošao u Evropi.“

DSA nalaže da programi za pretraživanje interneta i velike platvforme poput Tvitera, Jutjuba i TikToka usvoje mjere za suzbijanje „dezinformacija ili manipulacije izborima, sajber nasilja nad ženama ili nanošenja štete maloletnicima na internetu.“ Evropska komisija može kazniti one koji se ne budu pridržavali mjerama novčanom kaznom u visini do šest odsto godišnjeg svjetskog prometa.

Komesar EU za unutrašnja tržišta Tijeri Breton saopštio je prošle nedelje da se „Tviter“ povukao iz neobaveznog Kodeksa o praksama u vezi sa dezinformacijama.

„Međutim, obaveze ostaju. Možete da bježite, ali ne možete da se sakrijete“, rekao je Breton, dodajući da će mjere DSA biti „spremne za primjenu“ do krajnjeg roka implementacije Zakona u avgustu.

Ilon Mask, koji je kupio „Tviter“ prošle godine, obećao je da će ovu društvenu mrežu osloboditi od dezinformacija i sadržaja koji šire mržnju, ali i da će se zastupati za slobodu govora na Tviteru i učiniti ga transparentnijim.

„Ova platforma ozbiljno namerava da postane najmanje netačan izvor informacija“, objavio je Mask u tvitu početkom maja.

Tviter je ranije ovog mjeseca uslišio zahtjev turske vlade da se ograniči pristup nekim nalozima tokom nedjelja koje su prethodile predsjedničkim i opštim izborima u toj zemlji. Mask je taj potez opravdao rekavši da želi da izbjegne potpuno gašenje Tvitera u Turskoj.

„Ne možemo prekoračivati zakone neke zemlje… Ako biramo između toga da naši zaposleni idu u zatvor ili da se pridržavamo zakona, onda ćemo se pridržavati zakona“, rekao je Mask za Bi-Bi-Si prošlog mjeseca.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.