U susret izborima u Podgorici, “Čistoća” kupi harač u Kučima!

0

Stanovnici Kuča uskoro će dobiti prve račune za naplatu sakupljanja i odvoza otpada, piše Dan.

U susret tome preduzeće Čistoća počelo je evidenciju korisnika po naseljima. Do sada je, kako navode iz preduzeća na čijem je čelu Andrija Čađenović, popisano 96 domaćinstava u šest naselja.

Popis je, do sada, izvršen u selima Donja Vrbica, Donji Medun, Gornji Medun, Dučići, Liješta, Kosor.

“U toku je popis korisnika u selu Ubli. Do sada je evidentirano 95 domaćinstava. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, može se konstatovati da je saradnja stanovništva u pružanju podataka i prihvatanju obaveze koja se odnosi na evidentiranje u korisničku bazu na zadovoljavajućem nivou. Dalji postupak je u toku i biće okončan u zavisnosti od vremenskih prilika”, kažu iz Čistoće.

Oni navode da su uporedo sa popisom počeli postavljanje dodatnih kontejnera u onim naseljima gdje je komisija utvrdila da su zahtjevi evidentiranih korisnika osnovani.

“Osnovica za obračun usluga je metar kvadratni stambenog prostora, kako je i propisano Odlukom o održavanju čistoće. Tokom redovnog uručivanja računa na terenu, inkasantska služba ima i obavezu evidencije onih objekata koji do tada nijesu popisani i tako obrađene podatke dostavlja na fakturisanje, što takođe važi i za sva prigradska naselja”, kažu iz Čistoće.

Predsjednik Mjesne zajednice Ubli Duško Živković slaže se da stanovnici dobijaju račune, ali samo u naseljima gdje postoje kontejneri. Živković ističe da su neki stanovnici odbili da potpišu zapisnik, jer ne žele da plaćaju račune.

“Tamo gdje nema posuda za odlaganje otpada mještani ne bi trebali da plaćaju račune. Kontejneri su dosta daleko i to je problematično. Ljudima je komplikovano da idu daleko da odlažu otpad. Posude su obično na skretnicama u selima, a to je daleko građanima da bi se naplaćivalo. Pretpostavljam i to da će cijene po kojima će obračunavati odvoz otpada biti nerealne. Nismo pitali ali vjerovatno će biti po kvadraturi što nije nerealano kada je u pitanju seosko područje. To je veliki udar za mještane ovog područja. Ima kuća od po 100 kvadrata koje su dijelom neuslovne, a plaćaće račun za smeće deset eura. Ne možemo mi plaćati isto kao stanovnici gradskih naselja. Što se tiče higijene zadovoljni smo, jer Čistoća redovno prazni kontejnere. S obzirom na to da vikendaša ima dosta kontejneri se brzo napune jer ih ima malo”, rekao je Duško Živković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.