Cijene samo rastu: Inflacija u Njemačkoj nikako da stane

0

Snažno poskupljenje energenata i namirnica u maju je inflaciju u Nemačkoj dovelo u najveću brzinu u poslednjih skoro pola vijeka. Usporavanja nema na vidiku, a i ako ga bude, biće kratkoročno, ocenjuju stručnjaci, javlja DPA.

U maju su potrošačke cijene bile za 7,9 posto više nego 12 meseci ranije, saopštio je njemački Zavod za statistiku. Time su cijene godinu-na-godinu u treći uzastopni mesec rasle stopom većom od sedam posto, piše Feniks Magazin.

Od aprila do maja, cijene u maloprodaji su skočile za 0,9 posto. Brojke su samo potvrdile preliminarne procjene s kraja maja.

Inflacija je snažnija nego ikada od njemačkog ujedinjenja 1990. i za uporedive brojke treba otputovati u 1973-74. Tada je prva naftna kriza izazvala poskupljenje goriva i zapalila inflaciju.

Sada je krizu izazvao ukrajinski rat, jer je Rusija ogroman izvoznik nafte i gasa. U podizanju cijena u Njemačkoj, međutim, ratna neizvesnost nije jedini faktor, jer tu je i taksa na ugljen-dioksid.

Od početka godine, na svaku tonu CO2 iz sagorijevanja dizela, benzina, lož ulja ili gasa plaća se 30 evra.

Nikakvo popuštanje se za sada ne nazire. Veleprodajne cijene, koje se prelivaju na maloprodaju, u maju su rasle međugodišnjom stopom od 22,9 posto. To jeste nešto sporije nego u aprilu – međutim, cijene u veleprodaji su od aprila do maja skočile.

Njemačka središnja banka očekuje godišnju inflaciju od 7,1 posto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.